Як правильно вибрати заморожену рибу

Ці хитрощі допоможуть вам купити якісний продукт

Хек, мінтай, пангасіус – чи правильно зберігають на ринках і в супермаркетах заморожену рибу? Філе минтая, тушка хека і філе пангасіуса – за 66, 70 і 84 гривні за кілограм. З чого вийде смачна страва, а з чого – незрозуміло що? Купуємо, розморожуємо, готуємо і показуємо.

Реклама

Головний секрет заморожених продуктів полягає в тому, що разом з рибою продається вода, яку приховує лід. Найбільше рідини містить філе, яке як губка вбирає зайву вологу.

Лариса Баль-Прилипко, експерт якості харчових продуктів, зазначила: "Виробники використовують різні хімічні інгредієнти, такі як поліфосфат. І тоді наше філе не може взяти до 40% цієї маси".

Але і це не останній шанс для філе насититися водою. Глазурування – безпосереднє покриття риби крижаною кіркою – хороший спосіб для ділків заробити зайві гроші. За стандартами, товщина такої кірки не повинна перевищувати 2-4 мм, а не як у нашого першого "піддослідного" – філе минтая.

Реклама

Олена Сидоренко, експерт з харчових продуктів, каже: "Видно, що тут не менше 50% льоду. Глазур буквально відвалюється шматками. Якщо лід відстає, це говорить про те, що риба неодноразово заморожувалася і розморожувалася".

А жовтий відтінок риби свідчить про те, що вже почалося окислення жирів. Це буває, коли філе лежить в холодильнику протягом тривалого часу.

Які ще секрети приховує минтай, можна дізнатися під час приготування. Покладіть шматочок риби на розігріту сковорідку. Запах під час обсмажування повинен бути "рибним".

Реклама

Шеф-кухар Тетяна Тимченко коментує: "Запаху риби я не відчуваю, зате тут виразно присутні хімічні добавки. Таке враження, що її вже обробляли, або у риби пройшов термін придатності".

Наступний зразок – заморожена тушка хека. "Якщо ми бачимо, що глазур на рибі сублімувалась, нерівномірно нанесена, це означає, що вона неодноразово переморожувалась", – говорить Олена Сидоренко. Пошкоджена глазур – це ще "зелене світло" для бактерій.

Під час приготування хек здивував неприємним запахом, а ще ніяк не хотів відставати від сковорідки через переморожену шкірку. На сковороді риба почала розвалюватися, навіть не приготувавшись до кінця.

Третій екземпляр – філе пангасіуса – найдорожчий. Рибне філе упаковано в поліетилен. Але коли шеф-кухар Тетяна Тимченко взяла його в руки, риба почала буквально розпадатися на шматки. На сковороді пангасіус теж не хотів тримати форму, і довести його до готовності не вийшло.

В результаті жоден зразок не пройшов випробування на якість. Тому, якщо ви будете купувати заморожену рибу, зверніть увагу ще й на форму філе або тушки. Пом'ята і розчавлена видає "жертву" неодноразових заморозок. Шар льодової глазурі повинен бути тонким, крізь нього повинна виднітися риба. Але якщо ви вже купили не найвдалішу тушку, приготуйте її в клярі. Так вона точно не розпадеться на шматки.

Нагадаємо, раніше дієтологи розповіли, які сорти риби варто виключити з раціону.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти