Як правильно харчуватися взимку

Корисні поради, які допоможуть зберегти здоров'я

Взимку опір організму зменшується, і збільшується ймовірність зараження різними захворюваннями. У холодні дні велику увагу слід приділяти правильному раціону. Зазвичай ми користуємося обмеженою кількістю страв. Для їх приготування беремо тільки кілька продуктів, в основному одні й ті ж. У наявності – дефіцит поживних речовин, які мають велике значення для імунітету, пише healthinfo.ua.

З настанням холодів потрібно переглянути свій раціон, адже на початку зими організм потребує додаткової енергії і вітамінів для того, щоб швидше адаптуватися до нових температурних умов.

Реклама

Як же харчуватися взимку, щоб було і смачно, і корисно? ..

Збалансоване харчування

Так як взимку нашому організму необхідні різні корисні речовини, харчування повинно містити необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, а також потрібні вітаміни і мінерали. Одним словом – має бути збалансованим і, разом з тим, досить різноманітним.

Реклама

Регулярний прийом їжі

Приймати їжу необхідно регулярно, в один і той же час з проміжками в 3-4 години. В результаті чого буде правильне травлення, вага залишиться в нормі, а організм отримає необхідну енергію для збереження свого тепла і працездатності.

Білки і вуглеводи

Реклама

У холодну пору, особливо взимку, ніяк не можна обійтися без вуглеводів, які є в злаках, хлібі з висівками, кашах, в макаронах і бобових. Організм людини, в раціоні якого будуть присутні такі продукти, здатний заряджатися енергією на кілька годин. Зайва вага не буде набиратися, а здоров'я стане міцніше. Якщо таких продуктів бракує, знижується імунітет, людина постійно мерзне, її морозить, і організм не зможе боротися з інфекціями і простудними захворюваннями.

Харчуватися взимку рекомендується калорійною їжею

Збільшувати її калорійність краще за рахунок риби і морепродуктів, які вважаються джерелами корисних білків. Про молочних продуктах також не слід забувати. Це хороші захисники флори кишечника, яка прямо впливає на імунітет людини. Фігура від таких продуктів не постраждає, а організму вони допомагають залишатися в нормі і в холодні зимові дні.

Гаряча їжа

У зимовий період ваш організм повинен отримувати їжу і напої в гарячому стані. В першу чергу слід приділити належну увагу супів. Вони здатні повністю заповнити водний баланс, допомагають травленню і зігрівання організму. Під час варіння продукти, які входять в суп, зберігають більшість вітамінів.

Вітамінні заготовки на зиму

Літні овочі і фрукти не втрачають своїх корисних властивостей в замороженому вигляді і при консервуванні, особливо це відноситься до солоних помідорів та огірків, протертих ягід і заморожених зелених овочів, грибів. Мочені яблука і квашена капуста – рекордсмени за вмістом вітаміну С.

Рідина в достатній кількості

Для того щоб правильно харчуватися взимку, потрібно знати, яка кількість рідини необхідно організму в холодну пору року. Взимку її потрібно менше в порівнянні з літнім періодом, але все ж вона повинна становити не менше двох літрів в день. Це може бути вода, чай, відвари ягід і, звичайно, свіжі соки.

Найкорисніші продукти взимку

Дуже корисними в зимовий період вважаються продукти, що містять в необхідній кількості вітаміни А і Е. На них багаті: буряк, червона морква, болгарський перець, капуста брокколі. Сюди можна віднести зелень, волоські горіхи, гарбуз, насіння соняшнику, картопля, мандарини і помідори.

Вітамін С, який має великий вплив на імунну систему, у великих кількостях є в ягодах, капусті, в цитрусових, зеленому горошку і солодкому перці.

Залізо, мідь, кальцій і магній, а також інші важливі мікроелементи, необхідні для організму взимку, в основному містяться в морепродуктах, квасолі і горіхах, молочних продуктах і яблуках.

У морози легеням допоможе імбир, а судинах – шоколад

Для того щоб не мерзнути в холоди, фахівці рекомендують вживати в їжу більше вуглеводної їжі. Але варто пам'ятати, що прості вуглеводи – булочки, випічка, печиво та інше – призводять до швидкого набору зайвої ваги. Так що зупинити свій вибір краще на кашах – вівсяній, гречаній, рисовій.

Для того щоб захистити організм, і допомогти йому боротися з несприятливими зовнішніми умовами, а також вірусами і бактеріями, слід вживати в їжу якомога більше свіжих фруктів і овочів, а також зелені і горіхів.

"Прекрасно захищають від вірусів і простуд плоди граната, а при регулярному споживанні вони істотно підвищують імунітет. Ще одна рекомендація – частіше включати в свій раціон імбир – свіжий або сушений. Завдяки особливим речовинам імбир в буквальному сенсі слова зігріває легені і бронхи і перешкоджає виникненню кашлю. Корисний він і при вже існуючій застуді, так як допомагає "витягнути" з легких все непотрібне, м'яко обігріваючи і огортаючи їх. А швидко зігрітися і захистити бронхи допоможе теплий чай з журавлини", – розповідає лікар Вікторія Савицька.

До речі, в холоди лікарі рекомендують регулярно їсти по кілька часточок темного шоколаду або ж пити по кружеці гарячого шоколаду. Він не тільки зміцнить судини і допоможе організму швидше зігрітися, але й підніме настрій.

Лимони потрібно вживати разом з шкіркою

У період грипу і ГРВІ люди традиційно в рази підвищують споживання цитрусових. І лікарі вважають це дуже правильним, так як в сезонних фруктах міститься найбільша кількість вітамінів, мікроелементів і поживних речовин.

"Будь-які зимові фрукти, часто заморські, дуже корисні для здоров'я. Втім, наші яблука зимових сортів за кількістю вітамінів і мікроелементів їм не поступаються, тому візьміть за правило з'їдати хоча б по одному плоду в день. Ну і, звичайно ж, в сезон застуд дуже важливий для імунітету вітамін С, знайти його можна в усіх без винятку цитрусових плодах. Але проблема в тому, що ми часто їмо їх неправильно", – говорить лікар Вікторія Савицька.

Найбільша кількість цінних речовин міститься в шкірці плодів. Тому її обов'язково потрібно використовувати в їжу. Ні в якому разі не зрізайте з лимонів шкірку під тим приводом, що вона дає гірчинку. До речі, лимон можна класти в заварений окропом чай. Під впливом високих температур вітамін С руйнується, тому куди доречніше кинути лимон в теплий напій перед тим, як збираєтеся його пити, а щоб чай набрався "кислинки" просто видавіть його і тільки потім покладіть в кружку, радить експерт.

Не варто також викидати шкірку мандаринів і апельсин – краще заварюйте її в чаї для аромату, але, знову ж таки, пам'ятайте, що заливати їх окропом не можна. Найкраще настояти такий напій в термосі протягом години 5-6.

Але варто пам'ятати, що фрукти перед відправкою в інші країни багаторазово обробляють, та й в супермаркетах вони не завжди зберігаються в хороших умовах, а потім ще й на полицях порошаться. Тому будь-які цитрусові потрібно добре промивати теплою водою перед використанням.

Найкраще зігрівають і захищають від застуд чаї з бадьяном і імбиром. Швидко зігрітися після морозу і убезпечити себе від розвитку простудних захворювань допоможуть теплі вітамінні напої. Будь-чай допоможе зігрітися після тривалого перебування на морозі, але далеко не всі вони можуть захистити вас від застуд, зміцнити імунітет, підбадьорити і додати сил. Тому в холодну пору року поставтеся до вибору напоїв особливо уважно. Після приходу додому з вулиці корисно випити теплий чай з журавлиною – вона захистить легені і бронхи.

Допомогти організму зігрітися і адаптуватися до нових погодних умов допоможе анісовий чай або ж імбирний чай. Ці інгредієнти містять величезну кількість корисних мікроелементів і антиоксидантів, а також противірусних речовин, які активно борються з вірусами.

Також лікарі рекомендують періодично балувати себе вітамінним чаєм, який є рекордсменом за кількістю корисних речовин. Отже, потрібно заварити 3 чайні ложки чорного чаю, додавши в нього по дві-три щіпки сушеного або свіжого натертого імбиру, розмарину, меленої кориці на кілька зірочок анісу.

За словами фахівців, пити чай гарячим, як нас вчили, не можна. Адже окріп подразнює слизову, і бактеріям в результаті буде простіше проникнути в організм. Іншими словами, горло потрібно зігрівати, а не обпалювати. Дочекайтеся, поки чай охолоне до комфортної для вас температури, і пийте маленькими ковтками, вдихаючи при цьому аромат напою. Адже завдяки великій кількості ароматних інгредієнтів це не тільки дуже корисний напій, але ще і дієва ароматерапія.

Під час холодів важливо не порушувати питний режим і вживати протягом дня не
менше 2 літрів рідини. Причому, бажано, щоб половина припадала на чисту негазовану воду, так як вона вимиває шлаки і токсини з організму підтримуючи його злагоджену роботу. Заварюйте і настоюйте також вітамінні відвари та чаї – шипшину, ехінацею, малину і т.д.

Яблука допоможуть організму зігрітися, а хурма – підняти настрій

Яблука допомагають організму зігріватися в холоду і забезпечують організм повним спектром вітамінів і мікроелементів, а хурма швидко насичує і завдяки особливим з'єднанням покращує настрій і стимулює роботу нервової системи.

Багатьом відомо, що печені яблука покращують роботу травної системи, а зелені сорти – стимулюють обмін речовин (що важливо для тих, хто боїться погладшати в холодну пору року). Ну, а взимку вони особливо важливі для нашого настрою і бадьорості – щоб швидше прокинутися і відчувати себе повним сил, випивайте з ранку чашечку ароматного чаю, настояного на свіжих плодах антонівки.

У кисло-солодких яблучках (переважно зелених сортів) величезна кількість такого мікроелемента, як залізо. Це прекрасна профілактика хронічної втоми і анемії. А завдяки великій кількості йоду в "зимових" сортах, яблука допомагають нам швидше зігріватися в холоди. Важливо їсти яблука разом з огризком, адже йод концентрується в основному в зернятках.

Завдяки великій кількості вітамінів і мікроелементів, щоденне вживання хоча б 1-2 яблук врятує вас від авітамінозу, відзначають експерти.

Не менш корисним зимовим фруктом є хурма, яка містить величезну кількість бета-каротину, завдяки чому вона стимулює оновлення клітин легенів і бронхів, побічно захищає від простудних та інших недуг дихальної системи.

Прекрасний засіб для пом'якшення кашлю – молочний коктейль з хурмою. Його готують так: збивають тепле молоко з двома очищеними стиглими плодами. Хурма також позбавить вас від втоми і занепаду сил завдяки великій кількості в ній нікотинової кислоти (вітаміну РР). Також це необхідна складова для вироблення природного антидепресанту – гормону серотоніну.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти