Головна Сьогодні

Як правильно харчуватися взимку

Корисні поради, які допоможуть зберегти здоров'я

Взимку опір організму зменшується, і збільшується ймовірність зараження різними захворюваннями. У холодні дні велику увагу слід приділяти правильному раціону. Зазвичай ми користуємося обмеженою кількістю страв. Для їх приготування беремо тільки кілька продуктів, в основному одні й ті ж. У наявності – дефіцит поживних речовин, які мають велике значення для імунітету, пише healthinfo.ua.

З настанням холодів потрібно переглянути свій раціон, адже на початку зими організм потребує додаткової енергії і вітамінів для того, щоб швидше адаптуватися до нових температурних умов.

Як же харчуватися взимку, щоб було і смачно, і корисно? ..

Збалансоване харчування

Так як взимку нашому організму необхідні різні корисні речовини, харчування повинно містити необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, а також потрібні вітаміни і мінерали. Одним словом – має бути збалансованим і, разом з тим, досить різноманітним.

Регулярний прийом їжі

Приймати їжу необхідно регулярно, в один і той же час з проміжками в 3-4 години. В результаті чого буде правильне травлення, вага залишиться в нормі, а організм отримає необхідну енергію для збереження свого тепла і працездатності.

Білки і вуглеводи

У холодну пору, особливо взимку, ніяк не можна обійтися без вуглеводів, які є в злаках, хлібі з висівками, кашах, в макаронах і бобових. Організм людини, в раціоні якого будуть присутні такі продукти, здатний заряджатися енергією на кілька годин. Зайва вага не буде набиратися, а здоров'я стане міцніше. Якщо таких продуктів бракує, знижується імунітет, людина постійно мерзне, її морозить, і організм не зможе боротися з інфекціями і простудними захворюваннями.

Харчуватися взимку рекомендується калорійною їжею

Збільшувати її калорійність краще за рахунок риби і морепродуктів, які вважаються джерелами корисних білків. Про молочних продуктах також не слід забувати. Це хороші захисники флори кишечника, яка прямо впливає на імунітет людини. Фігура від таких продуктів не постраждає, а організму вони допомагають залишатися в нормі і в холодні зимові дні.

Гаряча їжа

У зимовий період ваш організм повинен отримувати їжу і напої в гарячому стані. В першу чергу слід приділити належну увагу супів. Вони здатні повністю заповнити водний баланс, допомагають травленню і зігрівання організму. Під час варіння продукти, які входять в суп, зберігають більшість вітамінів.

Вітамінні заготовки на зиму

Літні овочі і фрукти не втрачають своїх корисних властивостей в замороженому вигляді і при консервуванні, особливо це відноситься до солоних помідорів та огірків, протертих ягід і заморожених зелених овочів, грибів. Мочені яблука і квашена капуста – рекордсмени за вмістом вітаміну С.

Рідина в достатній кількості

Для того щоб правильно харчуватися взимку, потрібно знати, яка кількість рідини необхідно організму в холодну пору року. Взимку її потрібно менше в порівнянні з літнім періодом, але все ж вона повинна становити не менше двох літрів в день. Це може бути вода, чай, відвари ягід і, звичайно, свіжі соки.

Найкорисніші продукти взимку

Дуже корисними в зимовий період вважаються продукти, що містять в необхідній кількості вітаміни А і Е. На них багаті: буряк, червона морква, болгарський перець, капуста брокколі. Сюди можна віднести зелень, волоські горіхи, гарбуз, насіння соняшнику, картопля, мандарини і помідори.

Вітамін С, який має великий вплив на імунну систему, у великих кількостях є в ягодах, капусті, в цитрусових, зеленому горошку і солодкому перці.

Залізо, мідь, кальцій і магній, а також інші важливі мікроелементи, необхідні для організму взимку, в основному містяться в морепродуктах, квасолі і горіхах, молочних продуктах і яблуках.

У морози легеням допоможе імбир, а судинах – шоколад

Для того щоб не мерзнути в холоди, фахівці рекомендують вживати в їжу більше вуглеводної їжі. Але варто пам'ятати, що прості вуглеводи – булочки, випічка, печиво та інше – призводять до швидкого набору зайвої ваги. Так що зупинити свій вибір краще на кашах – вівсяній, гречаній, рисовій.

Для того щоб захистити організм, і допомогти йому боротися з несприятливими зовнішніми умовами, а також вірусами і бактеріями, слід вживати в їжу якомога більше свіжих фруктів і овочів, а також зелені і горіхів.

"Прекрасно захищають від вірусів і простуд плоди граната, а при регулярному споживанні вони істотно підвищують імунітет. Ще одна рекомендація – частіше включати в свій раціон імбир – свіжий або сушений. Завдяки особливим речовинам імбир в буквальному сенсі слова зігріває легені і бронхи і перешкоджає виникненню кашлю. Корисний він і при вже існуючій застуді, так як допомагає "витягнути" з легких все непотрібне, м'яко обігріваючи і огортаючи їх. А швидко зігрітися і захистити бронхи допоможе теплий чай з журавлини", – розповідає лікар Вікторія Савицька.

До речі, в холоди лікарі рекомендують регулярно їсти по кілька часточок темного шоколаду або ж пити по кружеці гарячого шоколаду. Він не тільки зміцнить судини і допоможе організму швидше зігрітися, але й підніме настрій.

Лимони потрібно вживати разом з шкіркою

У період грипу і ГРВІ люди традиційно в рази підвищують споживання цитрусових. І лікарі вважають це дуже правильним, так як в сезонних фруктах міститься найбільша кількість вітамінів, мікроелементів і поживних речовин.

"Будь-які зимові фрукти, часто заморські, дуже корисні для здоров'я. Втім, наші яблука зимових сортів за кількістю вітамінів і мікроелементів їм не поступаються, тому візьміть за правило з'їдати хоча б по одному плоду в день. Ну і, звичайно ж, в сезон застуд дуже важливий для імунітету вітамін С, знайти його можна в усіх без винятку цитрусових плодах. Але проблема в тому, що ми часто їмо їх неправильно", – говорить лікар Вікторія Савицька.

Найбільша кількість цінних речовин міститься в шкірці плодів. Тому її обов'язково потрібно використовувати в їжу. Ні в якому разі не зрізайте з лимонів шкірку під тим приводом, що вона дає гірчинку. До речі, лимон можна класти в заварений окропом чай. Під впливом високих температур вітамін С руйнується, тому куди доречніше кинути лимон в теплий напій перед тим, як збираєтеся його пити, а щоб чай набрався "кислинки" просто видавіть його і тільки потім покладіть в кружку, радить експерт.

Не варто також викидати шкірку мандаринів і апельсин – краще заварюйте її в чаї для аромату, але, знову ж таки, пам'ятайте, що заливати їх окропом не можна. Найкраще настояти такий напій в термосі протягом години 5-6.

Але варто пам'ятати, що фрукти перед відправкою в інші країни багаторазово обробляють, та й в супермаркетах вони не завжди зберігаються в хороших умовах, а потім ще й на полицях порошаться. Тому будь-які цитрусові потрібно добре промивати теплою водою перед використанням.

Найкраще зігрівають і захищають від застуд чаї з бадьяном і імбиром. Швидко зігрітися після морозу і убезпечити себе від розвитку простудних захворювань допоможуть теплі вітамінні напої. Будь-чай допоможе зігрітися після тривалого перебування на морозі, але далеко не всі вони можуть захистити вас від застуд, зміцнити імунітет, підбадьорити і додати сил. Тому в холодну пору року поставтеся до вибору напоїв особливо уважно. Після приходу додому з вулиці корисно випити теплий чай з журавлиною – вона захистить легені і бронхи.

Допомогти організму зігрітися і адаптуватися до нових погодних умов допоможе анісовий чай або ж імбирний чай. Ці інгредієнти містять величезну кількість корисних мікроелементів і антиоксидантів, а також противірусних речовин, які активно борються з вірусами.

Також лікарі рекомендують періодично балувати себе вітамінним чаєм, який є рекордсменом за кількістю корисних речовин. Отже, потрібно заварити 3 чайні ложки чорного чаю, додавши в нього по дві-три щіпки сушеного або свіжого натертого імбиру, розмарину, меленої кориці на кілька зірочок анісу.

За словами фахівців, пити чай гарячим, як нас вчили, не можна. Адже окріп подразнює слизову, і бактеріям в результаті буде простіше проникнути в організм. Іншими словами, горло потрібно зігрівати, а не обпалювати. Дочекайтеся, поки чай охолоне до комфортної для вас температури, і пийте маленькими ковтками, вдихаючи при цьому аромат напою. Адже завдяки великій кількості ароматних інгредієнтів це не тільки дуже корисний напій, але ще і дієва ароматерапія.

Під час холодів важливо не порушувати питний режим і вживати протягом дня не
менше 2 літрів рідини. Причому, бажано, щоб половина припадала на чисту негазовану воду, так як вона вимиває шлаки і токсини з організму підтримуючи його злагоджену роботу. Заварюйте і настоюйте також вітамінні відвари та чаї – шипшину, ехінацею, малину і т.д.

Яблука допоможуть організму зігрітися, а хурма – підняти настрій

Яблука допомагають організму зігріватися в холоду і забезпечують організм повним спектром вітамінів і мікроелементів, а хурма швидко насичує і завдяки особливим з'єднанням покращує настрій і стимулює роботу нервової системи.

Багатьом відомо, що печені яблука покращують роботу травної системи, а зелені сорти – стимулюють обмін речовин (що важливо для тих, хто боїться погладшати в холодну пору року). Ну, а взимку вони особливо важливі для нашого настрою і бадьорості – щоб швидше прокинутися і відчувати себе повним сил, випивайте з ранку чашечку ароматного чаю, настояного на свіжих плодах антонівки.

У кисло-солодких яблучках (переважно зелених сортів) величезна кількість такого мікроелемента, як залізо. Це прекрасна профілактика хронічної втоми і анемії. А завдяки великій кількості йоду в "зимових" сортах, яблука допомагають нам швидше зігріватися в холоди. Важливо їсти яблука разом з огризком, адже йод концентрується в основному в зернятках.

Завдяки великій кількості вітамінів і мікроелементів, щоденне вживання хоча б 1-2 яблук врятує вас від авітамінозу, відзначають експерти.

Не менш корисним зимовим фруктом є хурма, яка містить величезну кількість бета-каротину, завдяки чому вона стимулює оновлення клітин легенів і бронхів, побічно захищає від простудних та інших недуг дихальної системи.

Прекрасний засіб для пом'якшення кашлю – молочний коктейль з хурмою. Його готують так: збивають тепле молоко з двома очищеними стиглими плодами. Хурма також позбавить вас від втоми і занепаду сил завдяки великій кількості в ній нікотинової кислоти (вітаміну РР). Також це необхідна складова для вироблення природного антидепресанту – гормону серотоніну.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти