Як допомогти шлунку перетравлювати їжу

Необхідно знати певні правила


Для того, щоб бути здоровим і довго жити, дуже важливо знати і враховувати час перетравлювання їжі в шлунку.

За твердженням медиків, людина, яка, харчуючись, не враховує часу травлення, носить у собі кілограми їжі, що гниє, набуває безліч хвороб і скорочує собі життя. Як пише telegraf.com.ua, для хорошого травлення необхідно враховувати наступні ключові моменти:

Реклама

Абсолютно неприпустимо кидати в шлунок, як у "топку", продукти, що вимагають різного часу на перетравлення – цим ви піддаєте його додатковому і невиправданому навантаженню. Наприклад, страва з картоплі зі свининою буде перетравлюватися близько 5-6 годин, тоді як окремо спожита картопля переварилася б і вирушила б у кишечник вже через годину.

Оптимально змішувати їжу одного часу перетравлення (овочевий салат, яблука з грушами, морквяно-буряковий сік) – це лише злегка розтягне час перебування їжі в шлунку за рахунок складності підбору ферментів для обробки порівняно з монохарчуванням. Такий варіант "мішанини" найбільш щадний для організму.

Додавання олій, навіть у салати, подовжує час перебування в шлунку у 2-3 рази, за рахунок ефекту обволікання їжі, і неможливості її раціональної обробки соками і ферментами.

Реклама

Не можна вживати воду, чай та інші рідини, якщо в шлунку перебуває неперетравлена їжа – цим ви розбавляєте шлунковий сік, ускладнюєте перетравлення їжі і збільшуєте навантаження на шлунково-кишковий тракт. Крім того, разом з рідиною в кишечник неминуче "проскакують" неперетравлені продукти, які будуть довго в ньому гнити або бродити. Якщо ж ви п'єте воду на порожній шлунок, вона відразу ж проходить у кишечник.

Ретельно пережовуйте їжу – це також прискорює процес перетравлення за рахунок кращого подрібнення і початку обробки ферментами ще в ротовій порожнині.

Вживайте білкову їжу тільки в теплому вигляді – тепла їжа в шлунку перетравлюється близько 2-3 годин (що є оптимальним часом для розщеплення білків), і тільки після цього потрапляє в тонкий кишечник, де триває етап розщеплення корисних речовин із продуктів харчування.

Реклама

Холодна їжа в шлунку перетравлюється набагато швидше, тому білки не встигають нормально перетравитися і відправляються прямо в тонкий кишечник, у результаті чого бактерії, що знаходяться в м'ясних продуктах (білки), починають розмножуватися і викликати дискомфорт у шлунково-кишковому тракті (здуття живота, гази, запори і т. д.)

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти