"Минулого рокуна святковомуфуршеті післянапруженогоробочого дня ятакоб'ївся , що дужепогано почувавсебе щедва дні.Є якісьправила виживання вразі такихзастіль ?" — Єгор Степанюк.
Відповідає ОлександраКириленко, дієтолог:
До такихщедрих застільтреба готуватисяіза 3-4 днірозвантажитисвій раціон :харчуватисяовочевимирагу ісупами , асмажене м'ясозамінитизапеченим .Аза 2 дні доторжествавсім, навітьабсолютноздоровим людям ,слід питиферментативніпрепарати, якіпідготуютьШКТорганізмудо удару .У деньХпередсвятковою вечерею , яким бинапруженимне бувробочийдень , голодуватине можна,навпаки -треба щосьз'їсти , притому небутерброд,асуп-пюре , а ще кращевипитикартопляного відвару .Ці речіобволікаютьстінки шлунка ірятуютьйого відалкогольного тахарчовогоудару.Запам'ятайтеголовне правило:алкоголь,солодкі газовані напоїіфрешіу великій кількості наголодний шлунокпити не можна, інакшечекайтезагостреннягастриту і"веселої "ночі зтаблетками.Знайдіть насвятковому століананасовийфреш( в якому єферментбромелайн ) ,поліпшує травлення ,полегшуєпереварюваннябілкової їжі ,і випийтепісляїжі небільше0,5склянки.Він же , випитийнатщесерце абов більшій кількості,вб'єслизову оболонку.
Алевсі ці порадине допоможуть, якщови як і ранішемають намірз'їсти щосьрозміром із слона .Кращепокладітьна тарілкувсього, але небагато.Зазвичай всісвяткові страви( навіть маленькіканапки )дужеситні,тому калорійністьщоденногораціонутільки за рахуноквечері знимизбільшитьсяв 3-4рази і складе3000-4000кілокалорій.Такий раціонпідходитьдлялюдей, що працюютьв несприятливих умовах.Томусідати надиванчи танцювати повільнітанціпіслярясної трапезине можна.Краще"відпрацювати"з'їденебільш активниминавантаженнями.Пити багатотеж не слід : по-перше , алкоголькалорійний ,по-друге,викликає бажаннянаїстися досхочу , апо-третє,сильно б'є посерцево-судинній системі. І обов'язковопісля святавлаштуйте собідва розвантажувальні днінакефірі таклітковині.