Станомна 1 січня2015року вУкраїні зареєстровано1 млн198,5тис.Хворихна цукровий діабет,щостановитьблизько2,9%всьогонаселення.Зних90%маютьдіагнозцукровийдіабет2типу.
За останні десять років поширеність цукрового діабету в Україні збільшилася в 1,5 рази (дані надані відділом діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка НАМН України – Ред.).
Станом на 2016 рік ожиріння в Україні діагностували 26% жінок і 16% чоловіків. А надлишкову масу тіла має 52% населення країни. У дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet в 2016 році, говориться, що до 2025 року ожирінням страждатиме майже 20% населення Землі. Офіційних даних щодо ожиріння у дітей за останні роки немає. Однак, за даними ВООЗ за 2015 рік у нашій країні надмірну вагу мають 25% дітей, а це кожна четверта дитина. Якщо говорити про інші країни, то в Німеччині число дітей з ожирінням становить 30%, а в Британії – 27%.
В Україні, як і в усьому світі, існує величезна проблема надмірного споживання цукру. В основному це стосується прихованого цукру в кондитерських, молочних продуктах, кетчупах, соусах, соках, мюслі, і навіть в дитячому харчуванні.
Фруктиісухофрукти-відмінне джерелоглюкози.Їїбагатоввинограді,банані,хурмі,кавуні.Крімфруктів,доросломубудедоситьотримуватиглюкозузтакихприроднихджерел,якягоди,мед,атакожзовочів:моркви,буряка,гарбуза.
Дітямвсередньомунеобхідно20-30гглюкозина добу.Добревикористовуватинатуральніпідсолоджувачі:сироптопінамбура,нектарагави,кленовийсироп.
Деннанормасухофруктів-40-50гвдень,горіхів-30-50гвдень,меду-0,5-1,5ст.ложкивдень.