Регулярне вживання пива зменшує ризик розвитку каменів в нирках практично вдвічі.
Про це повідомляє Ліза з посиланням на результати дослідників з університету Бостона Brigham and Women's Hospital.
Під час дослідження вчені аналізували дані про 200 тисяч учасників трьох великих опитувань, які стосувалися дієти, способу життя і стану здоров'я американців.
Відзначається, що за час дослідження камені в нирках діагностували у 4,5 тисяч учасників.
Результати показали, що регулярне вживання солодких газованих напоїв підвищує ризик утворення каменів на 33%. А ось ті, хто регулярно п'ють каву з кофеїном, навпаки, ризикують дістати камені в нирках на 26% менше, любителі чаю знижують ймовірність на 11%, вина – 31-33%, пива – на 41%, натурального апельсинового соку – на 12%.
Вчені вважають, що причина феномена полягає в наступному. Підвищене споживання цукру порушує метаболізм кальцію, який бере участь в процесі утворення ниркових каменів. Крім цього, включення в раціон великої кількості цукру призводить до ожиріння, яке також є фактором ризику розвитку каменів у нирках.