Головна Сьогодні

Як діабетикам поводитися у спеку

Їжте чорницю та топінамбур, одягайтеся в біле, а на моря возіть рецепт

Влітку в спеку навіть здоровим людям треба міняти свій спосіб життя, а вже тим, хто страждає від хронічних захворювань, тим більше. Так, наприклад, хворим на діабет варто пам'ятати, що їх організм працює трохи інакше: у спеку швидше змінюється рівень цукру в крові, артеріального тиску, ефективності секреції інсуліну, порушується процес потовиділення, тому діабетики з більшою ймовірністю можуть постраждати від зневоднення. Як бути, розкажуть ендокринолог, головний лікар клініки "Модерний діабетичний центр" Лариса Ніфонтова і дієтолог клініки "Центр здорового материнства", к. М. Н. Олександра Кириленко.

ВЧАСНО ВЛОВИТИ

Є три основні правила для діабетиків. Перше – вчасно обстежитися для виключення ускладнень і вироблення оптимального режиму праці та відпочинку з корекцією терапії. Друге – треба знати, що часто провести об'єктивний аналіз стану нереально (наприклад, якщо ви відпочиваєте за містом). А значить, не можна проводити на сонці багато часу. Третє – треба вміти читати свій стан і пам'ятати основні симптоми його погіршення: почастішання серцебиття і дихання, запаморочення, болі в м'язах, судоми. Якщо не звертати на них уваги, у людей з діабетом може відбутися сонячний чи тепловий удар.

ЯК ДАЛІ ЖИТИ

Тримати рівень цукру в крові під контролем, вести звичний спосіб життя і не допустити погіршення стану влітку можливо, якщо ви будете чуйними до змін свого стану і навчитеся відслідковувати реакції організму на кліматичні зміни. Притому не тільки на спеку, а й на підвищену вологість, яка уповільнює випаровування поту, а значить, сприяє тому, що організм втрачає здатність охолоджуватися. Пам'ятайте: щоб літо було спокійним, треба зовсім небагато часу приділяти своєму здоров'ю і дотримуватися наступних рекомендацій.

Спортом займайтеся вранці, носіть білий одяг і закрите взуття.

СПОРТ. Будь-які фізичні навантаження намагайтеся виконувати або рано вранці, або ввечері після 20.00, коли сонце не пече.

НА ПЛЯЖ. Кращий варіант – відмовитися від засмаги і не з'являтися на відкритому сонці з 10:00 до 17:00, адже сонце неминуче підвищує рівень цукру в крові. І крім цього, завжди використовуйте методи сонячного захисту: крем, окуляри з УФ-фільтром, панами/капелюхи.

СОЛОДКИЙ НАРЯД. "Весь в білому" – ваш дрес-код на літній сезон. При цьому легка світлий одяг має бути з натуральних тканин – таке вбрання не притягає сонячні промені і не перешкоджає випаровуванню поту, а значить, і самоохолодженню організму. Також важливо подбати і про зручне закрите, але провітрюване взуття на товстій підошві зі шкіри, замші або бавовняної тканини. Ваша мета – ходити/бродити всмак, але при цьому не допустити появи навіть маленьких ран і тріщин на ногах, адже в деяких випадках вони можуть розвинутися до гангрени. Крім цього, обов'язково змащуйте після миття стопи кремом, робіть трав'яні ванночки, які сприяють загоєнню дрібних ран або шкірних тріщин. Ні за яких умов не ходіть босоніж по гарячому піску, асфальту або гравію – виразки, які можуть з'явитися після таких екстремальних гулянь, також можуть призвести до гангрени. Щоб уникнути проблем рани на ногах потрібно вчасно промивати і заклеювати бактерицидним пластиром.

ВАЖЛИВІ ПРАВИЛА

Особливу увагу варто приділити харчуванню: дотримуйтеся дієти, не їжте жирне і смажене, страви з круп, гостре, солоне; виключіть алкоголь, який зневоднює організм. Пийте більше простої води без газу. Обов'язково введіть в раціон холодні супи – окрошку, гаспаччо, які допоможуть охолодитися у спеку, особливо при високій вологості. Не забудьте про червону смородину і вишню (1 склянка в день цих кислих ягід допоможе тримати ваш цукор на належному рівні). Їжте чорницю: вона не тільки сприяє зниженню цукру в крові, але і покращує циркуляцію крові (1-2 склянки на день – денна норма). Можете їсти її в чистому вигляді, а можете додавати в смузі: чорниця + йогурт + клітковина харчова (1 ст. ложка). Добре допомагає і салат з топінамбура, тому його треба їсти щодня. Цей диво-овоч містить кверцетин – біологічно активний компонент, який відновлює клітини підшлункової залози і знижує рівень цукру в крові.

НА МОРЯХ. Вирушаючи до чужих берегів, не забувайте перевіряти рівень цукру в крові частіше, ніж у звичайні дні. Зазвичай він змінюється кілька разів на день, а в умовах переїзду або перельоту, коли створюється додаткове навантаження і час прийому їжі порушується, може і зовсім "скакати". Саме тому глюкометр повинен завжди бути під рукою. Їдучи з країни, прихопіть з собою рецепт на препарати та виписку про хворобу. Також не забувайте про спеціальні охолоджувальні футляри для зберігання інсуліну. Зверніть увагу на умови зберігання призначених препаратів. Наприклад, інсулін потрібно зберігати при температурі +2...+7 °С, щоб він не замерзав і не перегрівався, інакше він втратить лікувальні властивості. Про решту проконсультуйтеся з лікарем.

ПОДРУЖИТИ ГЛЮКОЗУ ЗІ СПЕКОЮ

Особливу увагу варто приділити харчуванню. Суворо дотримуйтеся дієти, формуючи раціон так, що жирної їжі та страв з круп, а також бобових було менше. Також важливо обмежити вживання смажених, гострих і солоних страв, а ще виключити алкоголь, який зневоднює організм. Пийте більше рідини – просту мінеральну воду без газу.

ЩО ЇСТИ. Обов'язково введіть в раціон холодні супи – окрошку, гаспаччо, які допоможуть охолодити організм у спеку, особливо при високій вологості. Не забудьте ввести в раціон червону смородину і вишню (1 склянка в день цих кислих ягід допоможе стримати ваш цукор на належному рівні). Також не забувайте про чорницю, онна не тільки сприяє зниженню цукру в крові, але також покращує циркуляцію в судинах кінцівок та мікро судинах очей. 1-2 склянки на день – обов'язковий рядок меню, можете їсти в чистому вигляді, а можете і трохи поексперементувати і робити, наприклад, смуззі: чорниця + йогурт + клітковина харчова (1 ст ложка). Добре допомагає і салат з топінамбура, тому його треба їсти щодня. Цей диво-овоч містить кверцетин – біологічно-активний компонент, який відновлює клітини підшлункової залози і знижує рівень цукру в крові. Ще один незамінний компонент меню – ревінь і всі страви з ним, а особливо салат.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти