Дієтологи розробили режим харчування, який рекомендований при функціональних розладах центральної нервової системи, що характеризуються частими неврозами, стресовими синдромами і високою збудливістю.
Головна мета – швидке відновлення нормальної працездатності нервової системи, пише 03info.com. Ця дієта призначається тільки лікарем тим пацієнтам, які страждають захворюваннями нервової системи функціонального типу. Незважаючи на те, що такі захворювання успішно лікуються в сучасній клініці, для підтримки організму необхідна дієта, яка сприяє швидкому відновленню здорової роботи всієї нервової системи.
Принцип дієтичного харчування
обмеження кількості вуглеводів, солі, жирів і певних продуктів, які надають збудливу дію на нервові клітини організму.
Хімічний склад і добова калорійність:
Щоденна енергетична цінність страв – не більше 2400 ккал;
Вуглеводи – близько 350 грам;
Жири – до 70 грам, де 25% – рослинного походження;
Білки – близько 90 грам, з них 60% – тваринного походження;
Норма солі – не більше 6 грамів;
Об'єм рідини – близько 2-х літрів.
Рекомендовані продукти при нервових розладах і захворюваннях:
М'ясо – печінка, яловичина, куряче філе, індичка, кролятина, телятина, язик; не можна їсти жирні сорти, ковбасу, напівфабрикати, консерви;
Риба – тріска, окунь, щука;
Морепродукти – мідії, краби, кальмари, морська капуста, креветки;
Продукти молочні нежирні – сметана, сир, кефір, молоко, йогурт, сир;
Макарони, крупи;
Овочі – морква, гарбуз, буряк, помідори, кабачки, картопля і бобові;
Яйця – до двох на день; тільки некруто; не можна в смаженому вигляді і зварені круто;
Підсушений хліб (пшеничний, висівковий), сухарики, сухі бісквіти, печиво;
Фрукти – будь-які у свіжому і сушеному вигляді;
Напої – натуральні соки, компоти, неміцний чай (трав'яний, зелений), ягідні морси;
Мед, мармелад, карамель, не шоколадні цукерки;
Вершкове масло й олія.
Заборонено включати в харчовий раціон:
жирні бульйони і супи;
копченості, соління, маринади;
гострі приправи і страви;
часник, редька, щавель;
огірки, цибуля і редис;
жирні і смажені страви;
алкогольні напої;
міцний чай і каву, какао.
Режим харчування передбачає часте вживання їжі — не менше п'яти разів на день.
Зразкове меню дієти:
Сніданок — Каша, приготована на молоці, два яйця некруто, чай.
Другий сніданок — Печиво, виготовлене з нездобного тіста, відвар шипшини.
Обід — Суп з картоплею, тефтелі з квасоляного пюре або варене м'ясо.
Полудень — Відвар шипшини або сік.
Обід — Варена картопля, риба під сметанним соусом, запечена у фользі, пудинг, чай.
Перед сном — Молоко або кефір.