Дієтологи назвали продукти, здатні зменшити болі в суглобах

Правильно складений раціон допомагає побороти симптоми артриту

Артрит – одне з найпоширеніших хронічних захворювань. Болі перед зміною погоди, при зміні температур, від стресу – всього лише короткий список неприємностей.

Слово "артрит" походить від грецьких arthro – "суглоб" та itis – "запалення". В даний час артрит об'єднує цілу групу недугов.Так, наприклад, остеоартрит виникає після травми суглоба, при запальному процесі в суглобовій сумці або при старінні організму. Ревматоїдний артрит – аутоімунне захворювання, при якому захисні механізми тіла не розпізнають "свої" клітини і атакують власні суглоби. Причина артриту не завжди може бути встановлена. Так, артрит в юнацькому віці часто називають ідіопатичним, оскільки головна причина його не з'ясована. Не виключено, що роль можуть грати вроджені, генетичні чинники.

Як би не розвивався артрит, він приносить масу неприємностей. Постійні болі, ломота в суглобах, їх обмежена рухливість, деформація – далеко не весь список. При артриті складно пересуватися в громадському транспорті, неможливо займатися спортом або улюбленою справою, зміна погоди приносить безсонні хворобливі ночі. Щоб побороти симптоми, необхідно приймати лікарські препарати і користуватися мазями.

Які продукти корисні при артриті

Останнім часом все більша кількість лікарів приділяє увагу життєвим факторам для корекції артриту. Це помірна фізична активність, здоровий спосіб життя, відсутність стресів і правильне харчування. Вибір продуктів перш за все повинен включати ті компоненти, які обмежують активність особливих білків – цитокінів, які наше тіло використовує в імунній відповіді і в розвитку запалення.

Засіб номер один в здоровій дієті – це омега-3 жирні кислоти, які уповільнюють активність цитокінів. Краще джерело цих жирних кислот – жирні сорти риби з холодних морів (лосось, сьомга, макрель, тунець, тріска). Незважаючи на холодну погоду, жителі північних широт, які вживають у їжу велику кількість жирної риби, менше страждають від артриту. Для позитивного ефекту достатньо приймати 1 ст. л. омега-3 жирних кислот в день, що еквівалентно 100 г рибного блюда.

Лляне насіння – ще одне багате джерело омега-3 жирних кислот. Олію лляного насіння в чистому вигляді або в капсулах можна придбати в аптеці. Додавайте по 2 ст. л. олії в улюблене блюдо щодня – і ви забезпечите свій організм необхідним засобом для боротьби із запаленням.

Гранати, хоча і з'являються на нашому столі рідко, уповільнюють активність одного з цитокінів – інтерлейкіну-1б. Для боротьби з артритом рекомендований гранатовий сік.

Активність ще одного фактора запалення – простагландинів – можна сповільнити за допомогою кон'югованої ліноленової кислоти (CLA). Нею багаті козяче і коров'яче молоко, тому молочні продукти обов'язково повинні бути присутніми в раціоні.

Оливкова олія – незамінний компонент здорової дієти. У ньому міститься особлива речовина олеокантал, який пригнічує активність простагландинів. Показано, що регулярне вживання 3-4 ст. л. оливкового масла надає таке ж знеболююче і протизапальну дію, як таблетка ібупрофену.

В тренді

Присмачите свою їжу імбиром – і ви отримаєте додатковий ефект. Активна речовина імбиру – джінджерол – знижує активність і цитокінів, і простагландинів, тому помітно торомоза запальні реакції.

Один з показників наявності запальної реакції в організмі – це підвищений рівень в крові особливого вещство – С-реактивного білка. Цікаво, що дієта, насичена рослинною клітковиною (25-30 г в день), знижує рівень С-реактивного білка і може допомогти в боротьбі із запаленням суглобів.

Наступний компонент здорової дієти рідко зустрічається в посібниках про здорову їжу, хоча його дієтична цінність незаперечна. Йдеться про вишню. Насичений червоний колір вишні надає група речовин – антоціанів, які в чистому вигляді більш ефективні в боротьбі із запаленням, ніж звичний аспірин!

Нарешті, остання страва ще активно вивчається. Зелений і чорний чай привертає пильну увагу вчених. За статистикою, люди, що випивають 3-4 чашки чаю в день, майже в 20 разів рідше страждають на ревматоїдний артрит.

Що не можна їсти при артриті

Крім страв-захисників існують і кулінарні інгредієнти, яких слід уникати. Так, насичені жири і олії надають негативний ефект не тільки на суглоби, але і на серцево-судинну систему, сприяють набору ваги. Те ж відноситься і до так званих транс-жирів (гідрогенізовані аналоги рослинних жирів). Вони часто зустрічаються в готових соусах, смаженому фаст-фуді, бутербродних пастах. Велика кількість вуглеводів в їжі перевантажує нашу печінку, що часто веде до запалень в нашому тілі. Намагайтеся уникати рясного прийому випічки з білої муки і макаронів. У список шкідливих страв недавно потрапила і кава без кофеїну. Показано, що жінки, активно споживають декофеїнізовану каву, збільшують ризик розвитку ревматоїдного артриту в два рази.

Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть вам на шляху до життя без болю і тяжкості в суглобах. Будьте здорові!

Нагадаємо, раніше натуропати заявили, що від артриту може врятувати топінамбур.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Робити зарядку для ніг
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як заготовити компот з абрикос
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти