Десять прянощів, які повинні бути на кожній кухні

При правильному поєднанні спеції здатні змінити смак їжі до невпізнання

У кулінарії відомо понад півтори сотні різних прянощів, проте традиційно в повсякденних стравах використовуються лише кілька десятків. Спеції додають в їжу в невеликих кількостях, оскільки їм властиві яскраво виражений смак і аромат.

Прянощі прийнято ділити на класичні (екзотичні) і місцеві. До класичних відносяться ваніль, гвоздика, імбир, кардамон, кориця, куркума, лавр, мускатний горіх, перець, розмарин і шафран. Місцевими прянощами називають цибулю, часник, петрушку, селеру, базилік, аніс, коріандр, майоран, м'яту, кмин, кріп, чебрець, шавлію і естрагон.

Реклама

Особливою популярністю в кулінарії також користуються суміші прянощів, які набули широкого поширення: каррі, індійська, китайська, хмелі-сунелі, аджика та ін. До кожної з відомих сумішей, як правило, входить від 5 до 15-20 компонентів.

Прянощі рекомендується зберігати в меленому вигляді в скляному посуді, без доступу повітря. Найкраще брати максимально подрібнені прянощі, причому більшість з них зазвичай додаються в страви за кілька хвилин до їх приготування.

Список найпопулярніших спецій

Найпоширенішою пряністю вважається чорний перець . У кулінарії він використовується як в меленому вигляді, так і у вигляді горошку. Перець добре поєднується з сотнями різних страв і вважається хорошим антисептиком. Червоний перець, на відміну від чорного, використовується обмежено через надмірну пекучість. Як правило, його додають в страви з рису, курки або овочів.

Реклама

Гвоздика – це висушені почки тропічного гвоздикового дерева. Їм притаманний виражений аромат і антисептична дія. Аромат пекучий, гострий і пряний. Гвоздика традиційно використовується для приготування маринадів, соусів і солодких страв – компотів, киселів і пудингів.

Кориця – висушена кора молодих пагонів вічнозеленого коричного дерева – використовується при приготуванні виробів з тіста і фруктів, в якості добавки до овочевих і фруктових маринадів. Особливо добре поєднується з яблуками. Також корицю використовують як прянощі для страв з баранини і птиці і як приправу для фруктових каш. А напій з кориці і кефіру допомагає схуднути.

Базилік використовується як в свіжому, так і в сушеному вигляді. У кулінарії необхідний для приготування страв з м'яса, риби і овочів. Часто додається в салати, а також в соуси і заправки. Базилік має бактерицидну дію і позитивно впливає на травну систему.

Реклама

Лаврове листя незамінний при приготуванні перших і других страв, а також для консервування та маринування овочів і при приготуванні різних соусів. Лавровий лист має приємний аромат і гіркуватий смак. Містить фітонциди, безліч мікроелементів, дубильні речовини, підвищує імунітет.

Імбир вважається однією з перших азіатських прянощів, які увійшли в європейську кухню. Як правило, використовується коріння імбиру – білого (очищеного і висушеного на сонці) або чорного. Застосовується в стравах з м'яса і птиці, рідше – супах, а також при приготуванні квасів, збитнів і настоянок. Вчені вважають, що імбир покращує пам'ять і сприяє схудненню.

Коріандр особливо популярний в стравах народів узбецької, таджицької і кавказької кухні. Вживаються як насіння, так і зелень коріандру – до овочевих, м'ясних, курячих страв, а також молочних і кисломолочних супів. Коріандр використовується як загальнозміцнюючий засіб, бо містить вітаміни А і С. Також стимулює травлення, має антиспазматичну і вітрогінну дію.

Куркума – це корінь рослини із сімейства імбирних. Використовується в кулінарії як яскраво-жовтий порошок. Надає пікантність і гостроту супам, салатам і тушкованим овочам. Корінь куркуми має антибактеріальну і очищує дією.

Мускатний горіх має приємний своєрідний аромат і пекучий смак, а тому активно використовується в якості приправи. Традиційна сфера застосування мускатного горіха – кондитерська. Мускатний горіх здатний покращувати травлення, стимулювати кровообіг, живити і зміцнювати волосся.

Насіння кмину використовуються при засолюванні і квашенні, для ароматизації хліба, а також при приготування супів, сирів, сиру і молочних продуктів. У салати іноді додають молоду зелень кмину. Кмин належить до ефіроолійних рослин. Насіння кмину містять до 7% ефірних масел, які надають йому характерний різкий смак і аромат. Кмин має спазмолітичну і збудливу дію.

Розмарин в кулінарії використовується як пряно-ароматична рослина. Найбільш поширене застосування для приготування супів, салатів і соусів, а також при тушкуванні страв. Розмарин добре поєднується зі стравами з дичини, а також з грибами, яйцями і найрізноманітними овочами. Крім того, його додають до страв із сиру.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав про прянощі, які приносять найбільшу користь для здоров'я.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти