Головна Сьогодні

7 бюджетних суперфудів для травлення

Якщо ввести до раціону продукти, які підтримають мікробіом, бонусом можна отримати більше енергії і здорову, сяючу шкіру

Бактерії – гаряча тема в середовищі тих, хто стежить за здоров'ям, пише Intelligent Beauty

Мікрофлора шлунково-кишкового тракту бере участь в трьох важливих процесах: травленні, обміні речовин і роботі імунітету. Це цілий крихітний світ, мешканці якого добувають з обідів і вечерь поживні речовини, впливають на настрій, допомагають концентруватися на виконанні завдань і ясно мислити. Якщо ввести до раціону продукти, які підтримають мікробіом, бонусом можна отримати більше енергії і здорову, сяючу шкіру.

Ферментовані продукти на кшталт квашеної капусти і кисломолочні як от кефір, містять живі бактерії. Але є продукти і спеції, які називають пребіотичними. Вони "підгодовують" мікроорганізми, які вже населяють шлунково-кишковий тракт. Для балансу мікробіому потрібні і ті, й інші. Ось сім суперфудів, які підтримають мікрофлору кишечника.

1. Часник

Відомий своїм сприятливим впливом на імунітет. Відмінний пребіотик, допомагає мікробам поширюватися і бореться з "поганими" бактеріями в кишечнику. Єдиний недолік – доведеться тримати під рукою зубну пасту.

2. Редис

Містить сполуки зі складною назвою – арабіонгалактани. Завдяки їм "хороші" бактерії в шлунково-кишковому тракті відчувають себе прекрасно. Редиска – відмінний компонент здорового раціону. Вона надовго насичує і вас, і мікробіом.

3. Топінамбур

Інулін – природний пребіотик, клітковина, якою багаті майже всі овочі і фрукти, але топінамбур особливо. Ця речовина не містить калорій, але відмінно насичує. У кожній бульбі топінамбура 14-19% ваги доводиться на інулін.

4. Лук-порей

Ще один аргумент на користь того, щоб прихопити на ринку пучок цієї зелені. Порей багатий клітковиною, флавоноїдами, марганцем, який бере участь у виробленні травних ферментів, а також вітаміном А – без нього стінки кишечника не зможуть якісно відновлюватися.

5. Спаржа

Хороша з усіх боків. Вона насичує, допомагає худнути і багата інуліном, поживним для мікробіома. Також містить речовини, що відновлюють стінки кишечника, і магній, який потрібен для виробництва ферментів. Важливо: мова саме про спаржу, а не про спаржеву квасолю.

6. Морква

Не полінуйтеся і натріть моркву в ранковий салат – кишечник і шкіра будуть вам вдячні. Як і редиска, цей коренеплід містить арабіногалактан і тому є відмінним природним пребіотиком.

7. Куркума

Одна з найпопулярніших спецій і модна харчова добавка. Але її не перехвалили: золотистий порошок містить протизапальну речовину, благотворно впливає на кишечник, підтримує мікробіом і сприяє роботі мозку.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти