Бактерії – гаряча тема в середовищі тих, хто стежить за здоров'ям, пише Intelligent Beauty.
Мікрофлора шлунково-кишкового тракту бере участь в трьох важливих процесах: травленні, обміні речовин і роботі імунітету. Це цілий крихітний світ, мешканці якого добувають з обідів і вечерь поживні речовини, впливають на настрій, допомагають концентруватися на виконанні завдань і ясно мислити. Якщо ввести до раціону продукти, які підтримають мікробіом, бонусом можна отримати більше енергії і здорову, сяючу шкіру.
Ферментовані продукти на кшталт квашеної капусти і кисломолочні як от кефір, містять живі бактерії. Але є продукти і спеції, які називають пребіотичними. Вони "підгодовують" мікроорганізми, які вже населяють шлунково-кишковий тракт. Для балансу мікробіому потрібні і ті, й інші. Ось сім суперфудів, які підтримають мікрофлору кишечника.
1. Часник
Відомий своїм сприятливим впливом на імунітет. Відмінний пребіотик, допомагає мікробам поширюватися і бореться з "поганими" бактеріями в кишечнику. Єдиний недолік – доведеться тримати під рукою зубну пасту.
2. Редис
Містить сполуки зі складною назвою – арабіонгалактани. Завдяки їм "хороші" бактерії в шлунково-кишковому тракті відчувають себе прекрасно. Редиска – відмінний компонент здорового раціону. Вона надовго насичує і вас, і мікробіом.
3. Топінамбур
Інулін – природний пребіотик, клітковина, якою багаті майже всі овочі і фрукти, але топінамбур особливо. Ця речовина не містить калорій, але відмінно насичує. У кожній бульбі топінамбура 14-19% ваги доводиться на інулін.
4. Лук-порей
Ще один аргумент на користь того, щоб прихопити на ринку пучок цієї зелені. Порей багатий клітковиною, флавоноїдами, марганцем, який бере участь у виробленні травних ферментів, а також вітаміном А – без нього стінки кишечника не зможуть якісно відновлюватися.
5. Спаржа
Хороша з усіх боків. Вона насичує, допомагає худнути і багата інуліном, поживним для мікробіома. Також містить речовини, що відновлюють стінки кишечника, і магній, який потрібен для виробництва ферментів. Важливо: мова саме про спаржу, а не про спаржеву квасолю.
6. Морква
Не полінуйтеся і натріть моркву в ранковий салат – кишечник і шкіра будуть вам вдячні. Як і редиска, цей коренеплід містить арабіногалактан і тому є відмінним природним пребіотиком.
7. Куркума
Одна з найпопулярніших спецій і модна харчова добавка. Але її не перехвалили: золотистий порошок містить протизапальну речовину, благотворно впливає на кишечник, підтримує мікробіом і сприяє роботі мозку.
Читайте також:
- Вчені назвали їжу, яка запобігає смерті
- Сезон абрикоса: вибираємо найсмачніші і якісні фрукти
- Куди йти за продуктами: на ринок чи до магазину
- Подробиці отруєння киян у ресторані японської кухні: носієм захворювання могли стати не продукти, а персонал
- Які продукти потрібно вживати всім жінкам
- Як зберегти здоров'я співробітнику офісу
- Експерти назвали продукти, які заважають схуднути