Головна Сьогодні

5 найлютіших ворогів підшлункової залози

Найгірше підшлункова переносить газовані напої, жирні страви, солодощі, каву і прянощі

Захоплення занадто жирною чи солодкою їжею, кавою або газованими напоями може призвести до запальних захворювань підшлункової залози, пише likar.info.

Газовані напої

Бульбашки газу завдають великої шкоди органам травлення. Вони подразнюють стінки травного тракту, сприяючи розвитку гастриту та панкреатиту. Найнебезпечнішими вважаються солодкі газовані напої, оскільки, крім вуглекислого газу, вони також містять підсолоджувачі, ароматизатори та консерванти, що сприяють розвитку запальних процесів в органах ШКТ.

Жирні страви і морозиво

Фаст-фуд, напівфабрикати і морозиво – це продукти, що поєднують в собі "вбивчі дози простих вуглеводів і жирів. Звичайно, якщо ви з'їдаєте по стаканчику морозива 1-2 рази на тиждень, то вам нічого не буде. Але якщо нездорова їжа превалює у вашому раціоні харчування, то проблем не уникнути.

Пересичена жиром їжа дуже шкідлива для чутливої підшлункової залози. Така їжа змушує організм працювати на знос, дратуючи не тільки підшлункову залозу, але і печінку.

Солодощі і шоколад

Як відомо, в підшлунковій залозі виробляється гормон інсулін. Він необхідний для того, щоб клітини організму могли харчуватися глюкозою. Чим більше глюкози потрапляє в кровотік, тим більше інсуліну буде виробляти підшлункова. Відповідно, якщо ви будете вживати багато шоколаду і солодощів, то підшлункова залоза постійно під напругою. Спочатку під навантаженням розвивається запальний процес, проте потім залоза просто не в змозі виробляти гормон у потрібній кількості.

Кава

Любителям кави варто бути гранично обережними з цим напоєм. Насправді, кава не така вже й шкідлива, як про неї пишуть. Щоправда, якщо знати міру – не більше 2 чашок завареної кави. Надмірне вживання цього напою призводить до посиленої продукції травних ферментів, що руйнують стінки органів, у тому числі і підшлункової залози. Особливо шкідлива кава натщесерце.

Гострі спеції і прянощі

Підшлункова залоза дуже не любить гострі страви, спеції і прянощі. Речовини, що входять у ці продукти, подразнюють слизову оболонку залози, сприяючи розвитку гострих запальних процесів.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти