Заготовити огірки на зиму можна абсолютно різними способами: засолити, замаринувати і заквасити. Але головний фаворит – це хрусткі мариновані огірки.
Дивіться відео, скільки солоних огірків можна з'їсти без шкоди для здоров'я:
Огірки для консервації варто вибирати дрібні і пружні, невеликого розміру (7-8 см) і зібрані не пізніше, ніж за добу до приготування. А щоб огірки вийшли хрусткими, їх слід вимочити від 2 до 6 годин у холодній воді, часто її міняючи.
Швидкі малосольні огірки в пакеті
Час приготування:
- 4 години
Інгредієнти:
- Огірки – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Часник – 3-4 зубки
- Кріп, селера, листя хрону – 1 пучок
- Чорний перець горошком – за смаком
Спосіб приготування:
- Обрізати у огірків "хвостики". Покласти їх в поліетиленовий пакет, пересипати сіллю, перцем, дрібно нарізаним часником і травами.
- Щільно замотати огірки в пакет, зав'язати, струснути, загорнути ще в один пакет.
- Залишити на 4 години. Такі огірки треба їсти відразу ж.
Хрусткі мариновані огірки з горілкою
Час приготування:
- 1 тиждень
Інгредієнти:
- Огірки – 1,5 кг
- Листя вишні – 15 шт.
- Листя смородини – 15 шт.
- Часник – 3-4 зубки
- Корінь хрону – 50 г
- Щириця – 4 гілочки
- Спориш – 4 гілочки
- Сіль – 3 ст.л. з гіркою
- Кип'ячена вода – 1,5 л
- Горілка – 100 г
Спосіб приготування:
- Огірки замочити в звичайній холодній воді на 2 години, не обрізаючи хвостиків.
- Закласти на дно 3-літрової банки по 5 листочків вишні і смородини, хрін і часник. Часник краще класти цілими зубчиками, і не більше 4 штук, інакше він дасть огіркам м'якість, а треба, щоб вони хрустіли. Для того щоб огірочки були твердими, ще можна покласти такі бур'яни, як щириця (підсвекольник) і спориш. Закласти повну банку огірків, засипати кам'яною (не йодованою!) сіллю і залити окропом.
- Після цього закрити банку пластмасовою кришкою, струсити, щоб сіль розтанула. Залишити в кімнаті в темному місці на 2 дні. Потім відкрити, вийняти верхні листки, покласти свіжі такі ж, долити горілку.
- Закрити знову такий же кришкою і поставити в льох (або інше темне прохолодне місце). Горілка в даному випадку призупиняє бродіння, тому огірочки вийдуть хрусткі. Мінімум, який повинні простояти банки, – один тиждень, але і до весни "закрутка" залишиться гарною.
Мариновані огірки під кришкою
Час приготування:
- 3 дні
Інгредієнти:
- Огірки – 1-1,5 кг
- Кріп – 1 пучок
- Хрін – 1 шт.
- Листя смородини – за смаком
Для маринаду:
- Вода – 1 л
- Сіль – 100 г
- Цукор – 30 г
Спосіб приготування:
- Огірки залити водою, додати сіль і цукор, накрити марлею, дати постояти 3 дні.
- Злити і закип'ятити розсіл.
- До огірків покласти зелень, залити розсолом. Закрити капроновою кришкою, поставити на холод.
Мариновані огірки з зеленими яблуками
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- Огірки – 0,5 кг
- Яблука – 0,5 кг
Для маринаду:
- Вода – 1 л
- Цукор – 100 г
- Сіль – 60 г
- Листя смородини, вишні, або лимонника – за смаком
Спосіб приготування:
- Для цього рецепта краще брати невеликі огірки, а яблука – кислі.
- Помити огірки, відрізати у них плодоніжки.
- Яблука помити, розрізати на 4 частини, видалити серцевину.
- Воду, цукор і сіль довести до кипіння. Розкласти яблука по банках.
- Залити маринадом яблука, тримати близько 5 хвилин, злити його назад в каструлю, знову закип'ятити, знову залити яблука, злити через 5 хвилин і закип'ятити втретє.
- Покласти в банки огірки і вимиті листя смородини, залити маринадом і закатати.
Мариновані огірки з кетчупом за рецептом Слави Камінської
Час приготування:
- 4 години
Інгредієнти:
- Огірки – 2-2,5 кг
- Кетчуп Чилі – 1 пачка
- Оцет – 250 мл
- Цукор – 300 г
- Сіль – 2 ст. л.
- Часник – 2 зубчики на банку
Спосіб приготування:
- Огірки попередньо потрібно залити холодною водою на 2-3 години.
- На 1 літр води додати пачку кетчупу Чилі, оцет, цукор, сіль і довести до кипіння, щоб всі інгредієнти розчинилися. Банки стерилізувати не обов'язково, так як ми це робитимемо вже в готовому вигляді.
- Огірки розкласти в банки цілими (якщо маленькі) або нарізати половинками/четвертинками. Додати в кожну по 2 зубчики часнику (на літрову банку).
- Поставити на плиту велику каструлю з водою, яка покриватиме 3-4 см банки. На дно покласти рушник.
- Огірки в банках залити готовим маринадом, і ці банки, прикривши кришками, опустити в киплячу воду. Долити в каструлю води до звуження банок. Довести до кипіння і дати покипіти 7 хвилин, не більше, щоб огірки залишилися хрусткими.
- Після стерилізації дістати банки і закатати їх. А потім, за стандартною схемою, перевернути, укутати пледом і дати охолонути.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати "биті" огірки. "Сьогодні" також ділилися рецептами помідорів у власному соку.