З персиків можна приготувати багато смачних страв. Ці літні фрукти додають в салати, готують з ними гарячі страви та закуски. З них виходять чудові десерти і освіжаючі напої, морозиво і випічка. На зиму персики заготовляють у вигляді компотів і конфітюрів.
Клафуті з персиками
Час приготування:
- 1 година 30 хвилин
Складові:
- 600-700 г стиглих персиків
- 2 цілих яйця
- 2 яєчних жовтки
- 90 г борошна
- 50 г цукру
- 200 мл молока
- 1 ч.л. ванільного екстракту
- 5 г вершкового масла
Спосіб приготування:
- Розбийте в миску два цілих яйця. Додайте два жовтки. Злегка збийте.
- Всипте цукор, перемішайте. Додайте просіяне борошно, ще раз перемішайте.
- Влийте молоко і ваніль, перемішайте. Відставте в сторону на півгодини.
- Персики помийте і наріжте часточками.
- Маленькі формочки або одну велику форму змажте маслом і присипте борошном. Викладіть фрукти. При необхідності присипте їх цукром.
- Печіть при 180 ºС протягом 40 хвилин.
- Трохи остудіть клафуті і посипте просіяною цукровою пудрою. Десерт можна доповнити кулькою ванільного морозива.
Пісочний пиріг з персиковою начинкою
Час приготування:
- 2 години
Для тіста:
- 150 г вершкового масла або маргарину
- 300 г борошна
- 50 г цукру
- 1 яйце
- 1-2 ст.л. холодної води або молока
- Дрібка солі
Дивіться відео, як спекти вишневий пиріг:
Для начинки:
- 4-5 персиків, свіжих або консервованих
- 1 ст.л. лимонного соку
- 100 г цукру
- Щіпка кориці
- Щіпка мускатного горіха
- Дрібка солі
- 2 ст.л. крохмалю
- Збитий жовток – для змазування верху пирога
Спосіб приготування:
- За допомогою насадки "ніж" збити блендером вершкове масло, борошно, сіль і цукор в дрібну крихту. Додати яйце і воду або молоко. Не вимикати блендер, поки тісто не почне збиратися навколо ножів.
- Розділити пісочне тісто на дві нерівні частини. Розкачати на присипаній борошном поверхні. Перенести більшу частину в змащену маслом роз'ємну форму для випічки. Зробити пальцями бортики і поставити форму в холодильник на 30 хвилин.
- Свіжі персики очистити від шкірки. Для цього їх потрібно занурити на хвилину в окріп. Потім розрізати фрукти на скибочки, видаливши кісточку.
- Помістити нарізані персики у велику миску, додати цукор, крохмаль, лимонний сік, корицю, мускатний горіх і сіль.
- Перемішати і викласти фруктову начинку на основу з тіста.
- Розкачати тісто і нарізати його широкими смужками. Зробити з них решітку на пирозі. Змастити тісто збитим яєчним жовтком і злегка присипати цукром.
- Розігріти духовку до температури до 220 ºС. Випікати пісочний персиковий пиріг протягом 25 хвилин, потім знизити температуру до 190 ºС і готувати до рум'яної скоринки.
- Вийняти пиріг з персиками з духовки. Дати йому охолонути протягом 2-3 годин, і тільки потім розрізати. Це потрібно, щоб начинка загусла і не розтеклася.
Персиковий пиріг з малиною
Час приготування:
- 1 година 20 хвилин
Складові:
- 125 г вершкового масла
- 150 мл цукру
- 2 яйця
- 200 мл борошна
- 1 ч.л. розпушувача
- 100-150 мл вівсяних пластівців
- Дрібка солі
- 2-3 персики
- 100-120 г малини або чорниці
- 1-1,5 ст.л. цукру
Спосіб приготування:
- Розтопити вершкове масло в каструльці, зняти з вогню.
- Додати цукор, перемішати.
- Потім додати яйця, ще раз перемішати.
- Додати борошно, соду, вівсяні пластівці і дрібку солі, перемішати.
- Застелити роз'ємну форму для випічки і викласти тісто, розрівняти.
- Розрізати персики на половинки, вийняти кісточки. Нарізати шматочками і викласти на тісто.
- Зверху розподілити промиті ягоди, присипати цукром.
- Надіслати пиріг в розігріту до 180 °С духовку на 50-60 хвилин. Перед подачею остудити.
- За бажанням подавати пиріг разом з кулькою морозива.
На замітку: щоб вам було зручніше визначати кількість сухих інгредієнтів, візьміть мірний стакан з позначками.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом сирної запіканки з персиками, а також розповідали, як зробити персиковий пиріг без випічки від Марти Стюарт.