Кляр – це рідке тісто, в яке умочують продукти перед їх обсмажуванням. Для його приготування зазвичай змішують борошно з яйцями і розбавляють молоком або іншою рідиною.
Перед обсмажуванням у клярі більшість продуктів потрібно відварити або обсмажити. Це не поширюється на фрукти та рибу, так як їм буде досить обсмаження безпосередньо в тісті.
Корисні поради з приготування кляра
- Щоб кляр вийшов повітряним і ніжним, його необхідно збивати віночком, міксером або блендером. Так можна ретельно перемішати всі продукти.
- Якщо ви готуватимете соковиті продукти, використовуйте густий кляр. Він створить щільну скориночку, через яку соку буде складніше проникнути. Для сухуватих продуктів краще приготувати рідкий кляр, щоб вони змогли просочитися маслом.
- Якщо ви хочете отримати рум'яну і пористу корочку, використовуйте для приготування кляра газовану мінеральну воду.
- Щоб надати стравам пікантності і поліпшити їхній смак і аромат, додайте в тісто прянощі. Також в кляр можна додавати подрібнену і злегка обсмажену цибулю, нарізаний болгарський перець, зелень, часник, гриби, тертий сир і горіхи.
- Щоб зробити пишний кляр, додайте до нього збиті білки.
- Щоб скоринка була хрусткою, влийте замість молока воду, пиво, коньяк, горілку, вино або домашню настоянку.
- Обов'язково дайте тісту для кляру трохи постояти, щоб клейковина набухла і тісто краще приставало до продуктів, які ви збираєтеся обсмажувати.
- Інгредієнти для кляру повинні бути обов'язково холодними, а смажити шматочки необхідно в гарячому маслі.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати яблука в клярі за рецептом Даші Малахової. Сайт "Сьогодні" також ділився рецептом смажених кабачків в клярі.