Не хворіти і протистояти будь-яким вірусам допоможе міцний імунітет. Щоб мати його, потрібно дотримуватися простих правил: висипатися, не нервувати і правильно харчуватися. У програмі "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна" експерти запропонували перелік корисних продуктів, які допоможуть зберегти здоров'я. Відео про них дивіться нижче.
Щоб захисні сили організму працювали на повну, ваш раціон повинен бути збалансованим. Лікар-імунолог і дієтолог Людмила Гончарова розповіла, як правильно харчуватися, щоб протистояти вірусам:
"Ротація продуктів повинна відбуватися кожні чотири години, при цьому продукти не повинні бути схожими один на одного. Це повинні бути різноманітні прийоми їжі".
А тепер про все по-порядку. Адже деякі продукти, які будуть зберігати ваш імунітет в тонусі, треба виділити в першу чергу. Це продукти, що містять білок.
"Це м'ясо і субпродукти, будь-які: птиця, телятина, яловичина, баранина, а також риба, морепродукти. Також до цього списку належать яйця. А для тих, хто не дуже любить білок тваринного походження, – це соя і всі продукти з неї", – коментує лікар.
Втім, серед списку немає ковбаси, копченостей і сосисок. І не випадково.
"Ці продукти не корисні і їх в такі періоди вірусних інфекцій бажано взагалі не вживати для того, щоб не навантажувати свій кишечник і відповідно свою імунну систему", – радить Людмила Гончарова.
Далі на захист імунітету прийдуть продукти рослинного походження, які багаті вуглеводами. Найчастіше – це злакові. У цей список слід додати і картоплю. Тільки не смажену, а в мундирах. Адже саме в такому продукті зберігаються всі корисні вітаміни. Не слід забувати і про молочні продукти, зокрема про сир. Але не готувати з нього сирники або робити начинку для млинчиків. Щоб він все ж зміцнив ваш імунітет, його слід вживати без термообробки. А ще йогурт і кефір – в них містяться різні "хороші бактерії", які відповідають за мікрофлору кишечника і підвищують імунітет.
"Що стосується злаків – не пластівці, як ми звикли, а саме зерно, яке ми готуємо у вигляді каші, запікаємо в духовці і додаємо різні овочі, ягоди, гриби", – коментує лікар.
А ось найбагатше джерело корисних мікроелементів – квасоля. Мідь, що міститься в ній, активізує вироблення гемоглобіну, а сірка захищає від вірусних захворювань.
Також корисно в день з'їдати і 150 г капусти біло- або червонокачанної. Саме капуста – найбільш насичений клітковиною овоч, вона сприяє виведенню вірусів з організму.
Ну і наостанок – не забувайте про фрукти, зокрема цитрусові, і пийте якомога більше рідини. Особливо зеленого чаю. Адже катехін, один з його компонентів, може знищити вірус грипу. Здоров'я вам!
МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов'язково зателефонуйте сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як почати правильно харчуватися.