Гарбузову кашу можна готувати на сніданок, обід або вечерю. Це відмінне джерело корисних речовин, які так потрібні нашому організму для боротьби з осінньою нудьгою.
Кашу з гарбузом роблять як на молоці, так і на воді, з різними крупами і навіть зовсім без них. У неї можна додати сухофрукти, горіхи, варення, свіжі фрукти або ягоди. Розповідаємо, як смачно приготувати гарбузову кашу.
Гарбузова каша: користь


Основна користь каші полягає в цілющих властивостях гарбуза. У складі цього овоча міститься багатий вітамінно-мінеральний комплекс, харчові волокна, пектин і ряд корисних сполук.
До складу гарбуза входять всі вітаміни групи В, вітамін А у великій кількості, також Е, РР, К, Т. Мінеральний склад представлений калієм, фосфором, кальцієм, цинком, залізом, марганцем, фтором, кобальтом, міддю.
Гарбузова каша відмінно насичує. Завдяки крупі, яка міститься в каші, вона протягом тривалого часу буде забезпечувати наш організм енергією.
Гарбузова каша містить мало калорій – близько 150 ккал на 100 г. Не варто додавати занадто багато цукру, це переб'є смак гарбуза, а також додасть зайві вуглеводи і калорії.
Гарбузова каша з пшоном

Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 500 г гарбуза
- 1 склянка пшона
- 3 склянки води
- 2 склянки молока
- 1 ст.л. цукру
Спосіб приготування:
- Гарбуз очисьте від шкірки і насіння, наріжте дрібними кубиками і посипте цукром. Після виділення соку поставте на повільний вогонь і відваріть до розм'якшення.
- Пшоно промийте, просмажте на сухій сковороді і залийте окропом.
- Коли вода вбереться в крупу, влийте кипляче молоко і варіть на мінімальному вогні до повної готовності.
- Змішайте гарбуз з пшоняною кашею, додайте цукру, доведіть до кипіння і подавайте.
Гарбузова каша на воді пісна

Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 250 г гарбуза
- 350 мл води
- 1 ст.л. цукру
- дрібка солі
- 50 г рису
Спосіб приготування:
- Натерти гарбуз на тертці, скласти в каструлю і додати промитий рис.
- Залити гарбуз і рис водою, щоб рідина їх злегка покривала. Додати сіль і цукор.
- Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити, накривши кришкою, при слабкому кипінні. Кашу треба помішувати, щоб вона не підгоріла.
Гарбузова каша пп

Інгредієнти:
- 500 мл знежиреного молока
- 250 г рисових пластівців
- 70 мл води
- 0,5 ч. л. солі
- 2 ст. л. фруктози
- ванілін
- 1/3 склянки родзинок
- 1 кг гарбуза
Спосіб приготування:
- Пластівці або промитий рис залити водою і молоком, додати фруктозу, сіль і ванілін. Довести до кипіння.
- Очищений гарбуз натерти на тертці, додати до рису, що закипів, разом із промитим ізюмом.
- Накрити кришкою і варити на середньому вогні, періодично помішуючи, близько 20 хвилин, поки гарбуз не стане м'яким.
Гарбузова каша з рисом і пшоном

Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 500 г гарбуза
- 1 стакан круглого рису
- 1 склянку пшона
- 1 стакан молока
- 1 стакан води
- 2-3 ст.л. цукру
- 1 ст.л. вершкового масла
- трохи солі
Спосіб приготування:
- Промити крупи до прозорої води.
- Залити рис і пшоно склянкою теплої води і залишити для набухання на годину.
- Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими кубиками.
- Через годину гарбуз помістити в каструлю, залити склянкою води, додати дрібку солі і варити на середньому вогні під кришкою до розварювання каші. Коли м'якоть буде готова, її можна потовкти до стану пюре.
- Стакан молока довести до кипіння, вилити в каструлю з гарбузом.
- З круп злити зайву воду і додати їх у каструлю, всипати цукор. Варити кашу до повної готовності рису і пшона. Не забувайте регулярно перемішувати вміст, щоб страва не пригоріло.
- Коли пшоняна каша з гарбузом і рисом буде готова, в каструлю додати ложку масла, перемішати, накрити кришкою і залишити на 10-15 хвилин. Якщо каша здасться густою, можна долити гаряче молоко.
Гарбузова каша: рецепт в мультиварці

Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 300 г свіжого гарбуза
- 1 мірна чашка круглого рису
- 2 мірні чашки молока
- 3 ст.л. цукру
- 1 мірна чашка води
- сіль
- 30 г вершкового масла
Спосіб приготування:
- Очищений гарбуз нарізати або натерти на тертці.
- У каструлю від мультиварки покласти нарізаний гарбуз, додати шматочок вершкового масла, налити 1 мультистакан холодної води.
- Включити режим "Випічка" на 20 хвилин. За бажанням подрібнити готовий гарбуз в пюре.
- Додати ретельно промитий рис, сіль і цукор.
- Тепер влити молоко і ретельно перемішати. Включити режим "Молочна каша" або "Тушкування", готувати протягом години.
- У готову гарбузову кашу додати шматочок масла.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що приготувати на обід: три рецепти смачного супу-харчо.