Головна Сьогодні

Текіла санрайз: історія і рецепт літнього коктейлю

Готуємо алкогольний коктейль на основі текіли, гренадина і апельсинового соку

Що таке відпустка? У більшості випадків набір асоціацій, пов'язаних з відпочинком, стандартний – море, сонце, пляжі, визначні пам'ятки, бари, екзотичні коктейлі. І серед останніх лідирує текіла санрайз – літній, найрозслабляючий, найкрасивіший і ошатний коктейль. Його можна приготувати і самостійно, щоб на хвилинку повернути безтурботний настрій відпустки.


Історія коктейлю

seascape-2083382_960_720
Коктейль отримав свою назву завдяки оригінальному кольору
Фото: pixabay.com

Вперше коктейль Текіла санрайз був приготований, імовірно, в 30-х роках минулого століття барменом готелю в Арізоні (за іншою версією – в 20-х роках в Мексиці, куди американці приїздили шукати розради за часів сухого закону). Основним його алкогольним компонентом, як зрозуміло з назви, стала текіла.

Взагалі, текілу можна зарахувати до чоловічих напоїв – не тільки через міцність, а й тому що п'ють текілу зазвичай залпом, та ще й не закушуючи (часточка лайма не береться до уваги). Звичайно, багато жінок здатні настільки ж хвацько перекидати одну чарку текіли за одною, як і чоловіки. Але все ж зазвичай представниці слабкої статі віддають перевагу більш делікатним напоям.

І таким напоєм став новий коктейль на основі текіли. Крім традиційного соку лайма, який, як доведено поколіннями американців, ідеально поєднується з цим напоєм з блакитної агави, був використаний для приготування коктейлю солодкий чорносмородиновий лікер. Важкий і солодкий, він опустився на дно келиха, створивши тим самим оригінальний ефект з колірними переходами.

Пізніше рецепт був вдосконалений. Коктейль став ще солодший, бо замість лаймового соку стали використовувати сік апельсина. Це додало напою ошатний вигляд. А сироп чорної смородини був згодом замінений гранатовим сиропом – гренадин. Цей популярний компонент коктейлів, як і лікер, опускався на дно, створюючи красиву градацію кольорів, що нагадує світанок сонця. Так і закріпилася за коктейлем назва санрайз, що в перекладі з англійської означає світанок.

Цікаво, що у цього коктейлю є куди менш відомий "родич" – Текіла Сансет (тобто захід). У цю модифікацію коктейлю для більш темного відтінку додають чорничний бренді. Однак санрайз – напій куди більш відомий: немає, мабуть, жодного бару, де б він не пропонувався, оскільки коктейль є офіційним продуктом Міжнародної асоціації барменів. А це означає, що рецепт цього коктейлю з прекрасним тропічним смаком відомий всім барменам без винятку.


Літо, море, текіла санрайз

beach-1641693_960_720
Текіла санрайз відноситься до лонгдрінків
Фото: pixabay.com

Вважається, що популярність напій набув завдяки музикантам з групи "Rolling Stones", які вважали за краще сонячний коктейль будь-якій інший випивці. Кажуть, що спочатку Мік Джаггер замовив коктейль Маргарита, але бармен запропонував спробувати Текілу санрайз, і цей напій так сподобався музиканту, що він став віддавати перевагу саме його. А пісня з такою назвою стала одним з перших відомих творів групи "Eagles". І це ще не все: коктейль прославляли і в інших піснях, а в 1988 році був навіть знятий трилер з такою ж назвою. Одним словом, ім'я коктейлю було на слуху, а цього зазвичай досить для здобуття популярності. Ефектний же вид коктейлю і приємний м'який смак цю популярність тільки зміцнили.

Запітніла висока склянка з Текілою санрайз на тлі моря – стандартний сюжет для відпускних фотографій. Дійсно, мало який напій здатний так легко створити безтурботний настрій розслабленості і млості. Це ідеальний напій для літа, для відпустки, для прекрасного відпочинку.

Текіла санрайз – класичний варіант коктейлю категорії лонг дрінк. Це коктейлі, які прийнято пити з високих стаканів (хайболл) через трубочку, довго і зі смаком. Коктейлі лонг дрінк – ідеальне рішення для літа: до них додають багато льоду, і смак у таких напоїв зазвичай м'який і приємний.

Інгредієнти коктейлю і рецепт

tequila-sunrise-833905_960_720
Інгредієнти коктейлю
Фото: pixabay.com

Готується коктейль просто. Потрібно взяти високу склянку і покласти до неї лід, а потім налити текілу і апельсиновий сік. Останнім вливається в келих сироп гренадин – він повільно опускається на дно, створюючи красиві переходи відтінків. Розмішувати коктейль можна. Потрібно тільки прикрасити келих і не забути про соломинку. 

Пропорції перевірені поколіннями барменів. На 90 мл апельсинового соку потрібно взяти 45 мл текіли, 15 мл гренадину і п'ять-сім кубиків льоду. Для прикраси використовують зазвичай коктейльну вишеньку або кружальце апельсина.


Як зробити коктейль смачним? Так як і будь-яке інше блюдо: потрібно точно дотриматися пропорцій і використовувати тільки якісні інгредієнти. Втім, текілу можна взяти найпростішу – прозорий напій, який не витримують роками в бочках, а відразу після дистиляції розливають у пляшки. На думку знавців, така текіла взагалі найкраще підходить для коктейлів, оскільки зберігає чистий і свіжий смак.

Найбільше в коктейлі апельсинового соку. Звичайно, можна приготувати його самостійно, а можна використовувати пакетований. Під забороною хіба що відверті сурогати на кшталт сухих напоїв, в які потрібно просто додати води. Не секрет, що бармени іноді з економії намагаються використовувати такі "соки", що складаються з барвників і ароматизаторів, для приготування коктейлів. Але результат в такому випадку задовольнить хіба що дуже п'яних і невимогливих клієнтів.

Нарешті, останній компонент коктейлю, якщо не брати до уваги льоду – гренадин. Це сироп насиченого червоного кольору, який використовується, перш за все, для підфарбовування коктейлів. Класичний гренадин готується з гранатового соку, увареного з цукром. Іноді в сироп додають також сік чорної смородини для більш насиченого кольору. А найчастіше під цією назвою ховається повністю штучний сироп з ароматами і барвниками.

Звичайно, найкраще придбати справжній гренадин. В крайньому випадку, можна використовувати гранатовий лікер (він також називається гренадином) або сироп чорної смородини. Але в останньому випадку коктейль може вийти не таким красивим, як у прибережному барі.

Нагадаємо, раніше ми ділилися класичним рецептом мохіто. Сайт "Сьогодні" також писав, як приготувати італійський лікер лімончелло. Крім цього, ми розповідали, як приготувати освіжаючий домашній лаймад.

Дивіться відео, як приготувати лікер з смородини:

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: luxurynet.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти