I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Таємниці суперфуду: чим корисна пророщена пшениця і як правильно її приймати

Пророщені зерна очистять шкіру і підвищать гемоглобін

У новому проекті газети "Сегодня" ми щомісяця будемо розповідати про "суперфуди" – продукти, які називають їстівними ліками. Як вони "працюють", як правильно їх вживати і кому протипоказані – читайте відповіді на ці та інші питання.

Пророщені зерна пшениці нерідко називають еліксиром життя. І дійсно – в паростках міститься настільки багато найцінніших речовин, що вони можуть претендувати на особливе місце в раціоні людини. Останні дослідження вчених доводять, що 30 мл соку з паростків рівні 1 кг свіжих овочів за вмістом вітамінів і мікроелементів. "Сегодня" розібралася, чим же корисний Суперфуд, як його правильно вживати і з якими продуктами можна поєднувати.

Реклама

Користь: підвищують імунітет

У пророщених зернах пшениці висока концентрація вітамінів і мікроелементів. Вони один з кращих джерел аскорбінової кислоти і вітамінів групи В. Міститься в паростках також велика кількість заліза, тому їх радять вживати при анемії, під час вагітності і годування дитини грудьми. Вже через тиждень застосування підвищиться гемоглобін і покращиться якість крові.

Присутній в цьому Суперфуді кальцію, до речі він засвоюється набагато краще, ніж з молочних продуктів. Є в паростках також рослинні білки, а в соку, який називають вітграссом, багато ензимів. Ці ферменти допомагають травленню: покращують роботу кишківника і інших органів шлунково-кишкового тракту. Паростки призначають також при запорах, дисбактеріозі та інших порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, зайвій вазі й ожирінні.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ще в вітграссі міститься речовина лізин, що перешкоджає старінню, і триптофан, який відповідає за стан шкіри і волосся. І звичайно, в соку знаходиться хлорофіл – він очищає організм від шлаків і токсинів, регулює кров'яний тиск і нормалізує обмін речовин. При регулярному вживанні зерен підвищиться імунітет і навіть покращиться зовнішній вигляд: шкіра очиститься від прищів, волосся стане густішим, а нігті міцнішими. А ще цей Суперфуд є хорошим енергетиком: він відмінно бадьорить і відновлює сили.

Вибір: сік або порошок

Реклама

Найкорисніші – це живі паростки. Щоб їх виростити, доведеться придбати пророщувач для зерна (ціна – від 600 грн) або спорудити "город" з підручних матеріалів (посуд, марля, вода). Знадобляться і самі зернятка для пророщування. Їх можна придбати в еколавках, магазинах здорового харчування або в інтернеті. Обов'язково зверніть увагу на якість: насіння повинні бути чистими, не прілим, не пересушеним, не деформованим. Їх необхідно ретельно промити під проточною водою, а потім залити чистою водою і залишити на 6-12 годин. Зернятка, які спливуть, потрібно викинути, ті, що осіли на дно, можна пророщувати.

Для цього візьміть тарілку і застеліть дно вологою марлею. Поверх розкладіть тонким шаром пшеницю, і періодично збризкуйте її водою з пульверизатора або прикрийте зверху марлею, змоченою у воді. Перемішуйте пшеницю двічі на день. Через 2-3 дні зерна повинні пустити паростки, які вже можна вживати в їжу.

Якщо не хочете нічого вирощувати, зверніть увагу на порошок з паростків: він теж містить багато корисних речовин і в застосуванні більш зручний, ніж живі паростки. Найголовніше – вибрати сертифікований продукт. Якісний порошок обійдеться в 250 грн за 300 г.

Ще один варіант – заморожений вітграсс. Кубики соку потрібно розморозити і випити протягом 10 хвилин. Якщо витримати більше часу, користь нейтралізується. Паростки в такому вигляді містять найменше цінних речовин, – в першу чергу через те, що технологія заморозки вітграссу в Україні не відпрацьована, і нерідко можна придбати неякісний продукт. За одну порцію в 30 мл доведеться заплатити близько 16-20 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Прийом: тільки до їжі

Вживати пророщені зерна пшениці в профілактичних цілях можна абсолютно всім. У них немає протипоказань і побічних ефектів, а індивідуальна непереносимість зустрічається вкрай рідко. Профілактична дозування – 1 ч. л. порошку або 30 мл соку на добу. Приймати паростки в такій кількості цілком безпечно. Але якщо перевищити дозування, можлива сильна нудота, спровокована потужним викидом жовчі. Однак це буде не отруєння, а інтенсивне очищення організму. Втім, практикувати такі "очищення" вітграссом дієтологи не рекомендують.

Курс прийому – від 2 тижнів до 2 місяців.

Найефективніше приймати Суперфуд вранці за 30 хвилин до прийому їжі. Можна і в інший час дня, але обов'язково до прийому їжі. Якщо виникає почуття голоду і не можете витримати півгодини, можна скоротити часовий проміжок і приступати до трапези через 15 хвилин. Найкраще маскувати паростки пшениці в солодких соках або насичених смузі, адже вони мають дуже виражений смак і запах свіжоскошеної трави. Щоб він не так відчувався, додавайте ароматні фрукти і овочі у фреші: наприклад, апельсини, яблука або селера. Якщо ж вас не бентежать особливі смакові якості продукту, можете розводити порошок склянкою теплої води і випивати або ж додавати його в салати. А ось піддавати проростки термічній обробці не рекомендується: нагрівання до 40° С перетворить їх в "мертву" їжу. Також не варто поєднувати цей Суперфуд з молочними продуктами: вони блокують засвоєння поживних речовин.

Банановий смузі

Знадобиться (на 1 порцію):

  • листя шпинату 50 г
  • банан 1 шт.
  • будь-які ягоди 50 г
  • насіння льону 1-2 ч. л.
  • порошок пророщених зерен пшениці – 0,5 ч. л. (або 30 мл вітграссу)
  • вода 200 мл
  • лимонний сік за смаком

Приготування (15 хвилин):

Ретельно вимийте ягоди і дайте їм добре висохнути. Очистіть банан від шкірки, наріжте невеликими кружечками. Складіть їх і ягоди в блендер. Додайте заздалегідь промиті листя шпинату. Присипте насінням льону, всипте порошок пророщених зерен пшениці або влийте вітграсс. Залийте водою, капніть пару крапель лимонного соку і добре збийте до утворення однорідної маси.

Зелений коктейль

Знадобиться (на 1 порцію):

  • ківі 2 шт.
  • груша 1 шт.
  • петрушка половина пучка
  • мінеральна вода 250 мл
  • порошок пророщених зерен пшениці – 0,5 ч. л. (Або 30 мл вітграсса)
  • свіжа м'ята декілька листочків
  • лимонний сік за смаком

Приготування (15 хвилин):

Очистіть ківі і грушу, наріжте невеликими шматочками. Петрушку ретельно вимийте і дайте висохнути. Складіть в чашу блендера, влийте мінеральну воду і лимонний сік. Добре збийте до однорідної консистенції. Додайте порошок пророщених зерен пшениці або вітграсс і ще раз збийте. Прикрасьте готовий напій листочками м'яти.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти