Зовсім нещодавно тема борщу для українців стала номером один для обговорення. І лише ледачий не чув про його шанси потрапити до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО. Це й спонукало дізнатися, чи популярний він у закладах Києва і де його оцінюють по максимуму.
Найдорожчий борщ знайшла у ресторані Avalon!


Ціна його тут – 355 гривень за 320 грамів. Але не все так просто – це "поліпшена версія", родзинка якої – страусятина.
Здивовані? Так-так, телятиною чи свининою тут нікого не здивуєш. Бо відвідувачі ресторану (успішні бізнесмени та лідери думок) полюбляють ексклюзив.
А тепер по порядку. Перші, хто зустрічає вас у закладі, – охорона та адміністратор.

З усмішкою провели до зали, але, звісно, після температурного скринінгу. Про безпеку тут дбають, і це плюс.
Мені запропонували столик у першій залі. Він розрахований на курців.

Хоча я й не курю, але розташувалась саме тут, бо інша зала була порожньою.
У меню, не вагаючись, одразу замовила борщ у паляниці з м'ясом страуса. Ось так його візуалізують.

Принесли замовлення за 15 хвилин, як і обіцяли. Респект! Схожість з фото у меню – 100%.

За 355 гривень я отримала повний комплект:
- 320 грамів борщу;
- два хлібці;
- сметану;
- сало;
- підчеревину;
- цибулю.

Якщо коротко – ідеальний "обідній пакет" любителя української кухні. Але версії Pro, бо ви ж про страуса не забувайте! І, звісно, прайс. Це ж ексклюзив.
Тож яке м’ясо на смак, запитаєте ви? Цікаве і водночас знайоме, хоча я куштую страусятину вперше. Нагадує яловичину, але з ніжними нотками.
Шматочки виглядають ось так.

У тарілці їх було 5 – на 30 грамів. Досить поживно як для м’яса, яке вважають дієтичним порівняно з телятиною.
До слова, цей борщ легкий і не відчувається великого відсотку жиру, як це часом буває.
Страусиний продукт привозять з ферми, що в Ясногородці. І коштує він 880 гривень за кілограм! Тому й одна порція борщу коштує тут вище середньої ціни, яка коливається в районі 150 гривень.

Ще одна родзинка позиції – паляниця, у якій подають борщ. Чим вона виграє у звичайної тарілки?

Запашним ароматом. Він виникає внаслідок настоювання борщу у паляниці з запеченого хліба. Чи відчувається цей особливий запах? Однозначно! І хліба не хочеться, хоча його пропонують.
На цих двох моментах родзинки борщу за 355 гривень закінчуються. Бо сам він на смак – стандартний, готують за усім відомим рецептом.
Зауважу, цей ексклюзив для багатіїв у меню не так давно. І страуса ви навряд чи знайдете в інших закладах столиці. Тому бізнесмени за цим делікатесом спеціально приїжджають саме сюди.
"Борщ із страусом у нашому меню вже близько півтора року. Я додав цю родзинку задля того, щоб люди могли відчути нові гастрономічні настрої звичного борщу. І щоб порівняти класику та її інтерпретацію", — зазначив шеф-кухар Тарас Шевченко.

До слова, у ресторані можна й скуштувати звичний борщ із пампушками. Ціна – 185 гривень. Але чи куштують ту типову позицію – інше питання.
Шеф-кухар відверто зізнався, що тренди таки беруть гору.
"Клієнти хочуть особливого – гастроновинок, тим самим бути в тренді. Від свинини ми взагалі відмовилися", – додав шеф.
Але й зауважив, що для їх VIP-сегменту важливо бачити знайомі страви з історією. Тому єдиним безпрограшним варіантом є інтерпретація "рідних" позицій.
"Борщ зі страусом замовляють щодня близько 20 разів. І він популярніший серед клієнтів, ніж класичний. Тому взяти страусятину і додати борщу ексклюзиву було хорошою ідеєю", — зазначив Тарас Шевченко.
Вангую, що половина читачів сказали б: "Ці багатії зажралися". Але пропустимо цей момент.
Краще порахуймо. Орієнтовно на місяць замовляють 620 тарілок борщу з ексклюзивом. Ох, а скільки страусів йде на сотні порцій?! Вегани та вегетаріанці, вам краще не прораховувати цифру

Зауважу: ввечері заклад навіює атмосферу лайтової вечірки з коктейлями. Але тут відвідувачі самі обирають собі розваги.

Одні сидять за напоями і курять кальяни, інші – за лептопами, друкують тексти. А у деяких гастроподорож, як у мене. Їсти було комфортно і затишно. Звісно, відчувається помпезність закладу та його бажання вирізнятися.

Хоча воно є стриманим.
- До речі, український борщ у "Пузатій хаті" коштує близько 25 гривень. Це майже вп'ятнадцятеро менше, ніж за порцію зі страусом! А борщовий набір на початку літа 2020 року в Україні коштував 48 гривень. Але я за свою порцію українського делікатесу заплатила значно більше, бо ексклюзив на те і ексклюзив.
Чи рекомендую я спробувати незвичний борщ зі страусом? Так. Чому? Хоча б для того, щоб порівняти з класичним борщем та спіймати свою українську гастроподорож.
Нагадаємо, раніше ми дізваналися, скільки коштують продукти у найдорожчому магазині Києва.