I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Шалом, Ізраїлю: 5 найголовніших страв цієї сонячної країни

Ізраїльтяни люблять, щоби було багато бобових, свіжих овочів і випічки

Ізраїль. Країна безлічі релігій і культур, країна, де все це дивним чином переплелося і вилилося в особливу кухню. І якщо в далекій від Ізраїлю Німеччині переважають варіації з м'яса, то в цій спекотній країні люблять східну і середземноморську кухню. Це свіжі овочі, бобові, риба, фрукти. Нижче знайдете рецепти листкових пиріжків бурекасів з начинкою, шакшуки та закуски з баклажанів бабагануш, що можна перекласти як "розгніваний батько".

А якщо є бажання продемонструвати всій країні свої таланти в дріжджовій випічці, беріть участь у нашому конкурсі.

Реклама

Бурекас

Фото: instagram.com/nashy_v_israile/

Це листкові пиріжки з начинкою. Багато ізраїльтян починають свій ранок саме з них. Якщо бурекас квадратні – всередині картопляна начинка, трикутні – сирна, а якщо вони круглі – будь-яка інша. В країну це страва приїхала разом з євреями, які повернулися з Туреччини.

Інгредієнти

Реклама
  • 8 листів – тісто філо
  • 50 г – масло вершкове
  • 1 шт. – жовток яєчний
  • кунжут

Для начинки

  • 200 г – сир
  • орегано – щіпка
  • оливки – жменя
  • сіль, мелений перець

Спосіб приготування

  1. Оливки і часник порізати, змішати із сиром, додати орегано, сіль і перець. Ретельно перемішати.
  2. Розрізати тісто філо на стрічки, завширшки 10 см і завдовжки 30 см. Змастити маслом.
  3. Положити на край начинку. Накрити куточком тіста, відвернувши його трикутником.
  4. Продовжуйте загортати куточками.
  5. Має вийти трикутний пиріжок. Змастити його жовтком і посипати кунжутом.
  6. Випікати за 180 градусів близько 20 хвилин.

Хамін

Реклама
Фото: іnstagram.com/nagranatnom/

Це класична єврейська страва. Насамперед його готують на Шабат. Це дуже ситний і густий суп, а готувати його починають напередодні п'ятниці.

Інгредієнти

  • 1 кг м'яса гомілки яловичини
  • 5 картоплин
  • 2 склянки квасолі
  • 1 цибулина
  • 1 батат
  • 1 головка часнику
  • 1/2 склянки перловки
  • 2 ст. л. солодкої паприки
  • 1/2 ч. л. гострої паприки
  • 1/2 ч. л. чорного перцю
  • часниковий порошок
  • 2 ст. л. солі грубого помелу
  • 2 ст. л. фінікового сиропу

Спосіб приготування

  1. Нарізати цибулю і пасерувати в каструлі з невеликою кількістю олії.
  2. Додати варену квасолю, перемішати.
  3. Нарізати очищену картоплю і батат на кубики і додати в каструлю. Викласти м'ясо цілком в каструлю і висипати зверху крупу.
  4. Залити водою і довести до кипіння.
  5. Коли вода закипить, додати спеції та часник. Продовжувати варити на маленькому вогні мінімум 2 години.

Фалафель

Фалафель з гарніром
Фалафель з гарніром

Одна з найдавніших страв Ізраїлю. Є версія, що його готували ще християни Єгипту, інші історики вважають, що фалафелем пригощалися фаранони. До фалафелю зазвичай подають хумус, тахіну, мариновані овочі, а також салат з помідорів і огірків або смажений баклажан.

Інгредієнти

  • 2 склянки відвареного або консервованого нуту
  • 1/2 червоної цибулини
  • пучок петрушки
  • пучок кінзи
  • Сік 1/4 лимона
  • 1/2 ч. л. солі
  • 1 ч. л. меленої кумина
  • 1/2 ч. л. меленої куркуми
  • 1/2 ч. л. солодкої паприки
  • 1/2 ч. л. часникового порошку
  • 1/4 ч. л. чорного перцю

Спосіб приготування

  1. Усі інгредієнти перемолоти в блендері до однорідної маси. Якщо маса здасться занадто густою, можна додати в неї трохи холодної води.
  2. Змоченими у воді руками сформувати кульки і викласти їх на деко, застелене пергаментним папером.
  3. Випікати в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 10 хвилин, потім перевернути і готувати ще 10 хвилин.

Бабагануш

Фото:instagram.com/luiza_food_be/

Цікава легенда існує про цю страву, що прийшла до Ізраїлю з Лівану. У перекладі з арабської бабагануш можна перекалсти як "злий батько". Одного разу жінка запікала баклажани і не вгледіла – овочі підгоріли. Чоловік її розгнівався, але господиня знайшла вихід – приготувала з них пюре. За традицією – це страва сподобалася. Бабагануш їдять з пітою або подають як соус до м'яса.

Інгредієнти

  • Баклажани – 1 кг
  • Тахіні – 2 ст. л.
  • Зубчик часнику
  • Сік – 1/3 лимона;
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Мелена паприка, кінза – за смаком

Спосіб приготування

  1. Баклажани проколоти виделкою в декількох місцях і запекти в духовці за 230 градусів. Запікати приблизно 40 хвилин.
  2. Подрібнити часник і змішати його з тахіни та лимонним соком. Маса почне згортатися, побіліє і загусне.
  3. Коли баклажани охолонуть, розрізати їх уздовж і ложкою дістати м'якоть. М'якоть порубати ножем і змішати з тахіною.
  4. Розкласти бабагануш по неглибоких тарілках. Зверху посипати паприкою, кінзою і полити оливковою олією.

Шакшука

Це більше, ніж просто яєчня з овочами. У перекладі слово "шакшука" означає "суміш". Додавати в неї можна все, що душі завгодно. Але класична шакшука – це яйця, помідори, перець і часник, до яких іноді додають ще й лук. В Ізраїль це блюо потрапило з Тунісу.

Інгредієнти

  • 2 ст. л. – оливкового масла
  • 2 зуб. – часнику
  • по 1 шт. – червоний перець, жовтий перець, нарізаний смужками
  • 1 ч. л. – мелених насіння кмину
  • 4 шт. – яйця
  • 400 г – консервовані або свіжі помідори
  • лаврове листя, базилік, коріандр, паприка, сіль, перець за смаком

Спосіб приготування

  1. Нагріти оливкову олію в сковороді з кришкою і додати часник.
  2. Готувати, доки воно не почне підрум'янюватися, потім прибрати часник. Додати перець у сковороду з кмином і паприкою.
  3. Тушкувати, доки перець не стане м'яким. Помідори викласти на сковороду з лавровим листям і тушкувати 10 хвилин, доки соус не загусне.
  4. Зробити 4 поглиблення в соусі та обережно вбити в них яйця. Приправити яйця невеликою кількістю солі й перцю.
  5. Накрити сковороду кришкою і готувати близько 5 хвилин або доки яйця не застигнуть.
  6. Подавати шакшуку, посипану базиліком і коріандром.

Тут дізнаєтеся про особливості болгарської кухні та рецепти найпопулярніших страв.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти