В Україні сезон спаржі. Вона продовжує завойовувати серця українців. І якщо раніше аспарагус привозили тільки з-за кордону, то тепер його вирощують і в Україні. Правда, коштує він досі недешево – понад 300 гривень за кілограм. Чому кусається ціна і що можна приготувати зі спаржі, дізнавалася ведуча Юлія Галушка в ефірі програми "Сьогодні. Ранок. Вихідний".
Чим корисна спаржа
Спаржа – дуже корисна рослина, адже містить велику кількість мікроелементів і вітамінів. У ній велика кількість корисних вітамінів групи А, С, Е. Мінералів – калій, кальцій, магній, фосфор, цинк, а також білки і клітковину – вона нормалізує роботу кишечника і зміцнює серце. А ще – фолієву кислоту, яка знижує ризик розвитку депресії і зміцнює нервову систему.
Чому спаржа така дорога
Агроном Юрій Белалов каже, що спаржа – багаторічна культура, яка може плодоносити від 8 до 20 років. Але перші плоди спаржа дає тільки через кілька років після посадки. У сезон, який триватиме до 2 місяців, урожай збирають кілька разів на день і тільки вручну.
За словами експерта, спаржа така дорога в Україні, тому що про неї мало хто знає. Крім того, сезон спаржі короткий, тому всі поспішають поласувати нею.
Як приготувати гарнір зі спаржі: рецепт
Знадобитися :
- Спаржа – 200 гр
- Яйце – 4 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр
- Вершки – 50 гр
- Петрушка
- Промити спаржу, відрізати тверду частину й очистити стебла. Покласти в розпечену сковорідку і додати трохи води або бульйону і закрити кришкою, щоб спаржа була м'якшою.
- Для соусу необхідно в масло протерти через сито яєчні жовтки, додаємо туди сік половини лимона, 50 мл вершків, сіль, перець.
- Викладаємо спаржу, поверх неї соус, і ще зверху рубаний білок із зеленню.
Що ще можна приготувати зі спаржі і кому її їсти категорично не можна – дивіться детальніше в сюжеті:
Тим часом ми з'ясували, як правильно мити овочі і зелень.