Ніщо не робить будинок таким затишним, як аромат домашньої випічки. Ароматний пиріг з яблучним варенням додасть шарму звичайнісінькому чаюванню. Звичайно, солодкі пироги не дуже корисні для фігури, проте вони готуються з доступних продуктів і мають чудовим смак. І це відмінний привід побалувати домашніх свіжою випічкою.
Секрети смачних пирогів
Пироги з варенням можна готувати з найрізноманітніших видів тіста – дріжджового, пісочного, бісквітного, листкового, сирного й інших. Найчастіше використовується дріжджове тісто, яке вважається досить "примхливим". До рецептури такого тіста входять дріжджі, борошно, жири, цукор, сіль і рідина (молоко, кефір або просто вода). Замість звичайної води добре використовувати газовану – це додасть тісту додаткової легкості й пишності. До здобного тіста додається більше жирів і цукру, а також яйця. Всі інгредієнти мають бути кімнатної температури, а не з холодильника. Рідину, в якій будуть розчинятися дріжджі, слід підігріти до тридцяти – тридцяти п'яти градусів.
Важливо пам'ятати, що чим довше вимішується тісто, тим смачнішими виходять вироби з нього. Тісту, приготованому зі свіжими дріжджами, обов'язково потрібно дати підійти, але затягувати цей процес не рекомендується: коли тісто стоїть понад три години, його смакові якості погіршуються. Коли тісто збільшиться вдвічі, можна приступати до виготовлення пирогів. Робити це слід в теплому приміщенні без протягів, які призводять до завітрювання тіста. Перед тим як ставити пироги в духовку, їм необхідно "розстоятися" протягом п'ятнадцяти – двадцяти хвилин. Після цього можна приступати до випікання пирогів на середньому вогні в заздалегідь розігрітій духовці.
Набагато простіше пекти пироги з пісочного тіста. До складу такого тіста входять жири, цукор, борошно і сіль, іноді – яйця або яєчні жовтки. Готувати таке тісто досить просто, найголовніше – використовувати охолоджені інгредієнти і вимішувати їх швидко, не давати тісту зігрітися. Пироги з пісочного тіста особливо добрі, якщо готувати їх з кислуватим варенням, наприклад яблучно-лимонним.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
"Тертий" пиріг с варенням
Це один з найпопулярніших різновидів пісочних пирогів: на пласт тісту викладається шар густого варення, а зверху пиріг посипається залишками тіста, охолодженими і натертими на крупній тертці. Для приготування такого пирога слід взяти двісті грамів вершкового масла, склянку цукру, три склянки борошна, пакетик розпушувача, два яйця і триста грамів густого яблучного варення. Якщо варення рідкувате, до нього слід додати столову ложку крохмалю. При бажанні до тіста можна додати ароматичні речовини – ваніль або корицю.
З розтопленого масла, збитих яєць, цукру, двох з половиною склянок борошна і розпушувача слід швидко замішати еластичне тісто. Третину тіста слід покласти в морозильник, а решту розкачати на столі, посипати борошном і викласти на змащене маслом деко, сформувавши невисокі бортики. На тісто викласти густе яблучне варення, рівномірно розподіляючи його. Охолоджене тісто з морозильника натерти на крупній тертці безпосередньо над пирогом, щоб варення виявилося рівномірно прикрите тістом. Випікати пиріг в гарячій духовці протягом двадцяти хвилин – півгодини.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як приготувати яблучний пиріг з лаваша. Ми також ділилися найкращими рецептами шарлотки.
Дивіться відео, як приготувати німецький яблучний панкейк із корицею:
Як приготувати сирно-яблучну запіканку з маком