Скільки існує наука, стільки існує і всіляких досліджень щодо корисності та шкоди сала. Одного разу нам сказали, що сало – це шкідливий холестерин, і їсти його не можна. Багато любителів цього продукту вирішили все-таки не відмовлятися від нього, знижуючи або нейтралізуючи рівень "поганого" холестерину за допомогою харчування. Потім почали говорити, що сало корисне, тільки в розумних кількостях. Отже, про всі за і проти сала, як його вибрати і з чим його краще їсти розповіла дієтолог Альона Гаврилюк.
А в нашому квітневому календарі свят знайдете оригінальний подарунок, який обов'язково сподобається вашим близьким.
Так їсти чи не їсти сало?
"Сало – це дуже спірний продукт. Зазвичай його вважають недієтичним, не для здорового харчування. Кажуть, і в жир відкладається, і холестерин підвищує. Але є одне величезне "за" у вживанні цього чудового, смачненького жиру, а саме те, що наш мозок більш ніж на 70% складається із жиру", – говорить Альона Чернікова.
Навіщо нам потрібні жири?
Жири відіграють ключову роль у регуляції імунної системи. Жири потрібні для всмоктування і транспортування вітамінів А, D, E і К. Ці вітаміни не розчиняються у воді й можуть всмоктуватися в кишечнику тільки в поєднанні із жиром.
Тому ми в жодному разі не виключаємо жири з раціону, вони зберігають і підтримують роботу мозку. "Хороші" жири сприяють здоров'ю організму, і холестерин – один з них.
А що буде, якщо їсти мало жирів?
Дефіцит жирів у раціоні може призвести до порушення структури клітин і навіть до онкології. Недостатнє споживання жирів, і насамперед низький рівень холестерину, не тільки провокує розвиток деменції, а й пов'язане з іншими неврологічними порушеннями.
Чим корисно сало?
Сало містить:
- рідкісний вітамін F
- незамінні насичені жирні кислоти
- арахідонову кислоту, яка бере участь у побудові статевих гормонів
Корисні речовини, що надходять в організм завдяки вживанню сала, сприяють зміцненню імунітету.
Як вибрати хороше сало?
- сало має бути від молодої тварини
- товщина сала – 3-4 см
- беріть сало без м'яса
- сало має бути зі шкіркою
У якому вигляді їсти сало?
Найкраще солоне. Засолити бажано самостійно. Якщо їсти із часником, користь збільшується вдвічі.
Смажене сало відкладається в жир, копчене – це канцероген.
Скільки можна сала на день і з чим його краще їсти?
Денна норма – 2 шматочки. Це 20-30 г. Сало можна всім, тільки в невеликих кількостях. Найкраще його їсти з овочами. Завдяки жиру вітаміни з них краще засвоюються.
Тут дізнаєтеся, із чим найкраще їсти сир.