Прянощі, що зміцнюють імунітет в холодний сезон – ідеальна основа для кулінарних експериментів. Спробуємо запропонувати провідні ролі в нашому варіанті осіннього меню імбиру, перцю чилі та часнику.
Пряний суп з нуту з часником і кінзою
Із нуту роблять хумус, додають його в салати і плов. Ми радимо зробити з турецького гороху гарячий суп-пюре з пікантною заправкою.
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 2 склянки сухого нуту (турецького гороху)
- 2 л овочевого бульйону
- Великий пучок кінзи
- 1 маленька головка часнику
- 2 гострих перчика чилі
- По 2 ч.л. насіння зіри і коріандру
- 2 ч. л. запашного перцю горошком
- Сік і цедра 1 лайма
- 2 ст. л. топленого масла
- 100 г жирної сметани
- 100 г натурального йогурту
- Сіль, чорний перець
Спосіб приготування:
- Залити горох великою кількістю холодної води на 10-12 годин. Потім воду злити, залити горох бульйоном, довести до кипіння, варити до м'якості, 1-1,5 години.
- Готовий нут злегка остудити, дві склянки бульйону відлити у великій сотейник, поставити на слабкий вогонь.
- Перелити бульйон разом з нутом в блендер, додати подрібнені стебла кінзи і частина листя, збити до однорідності.
- Часник подрібнити. Чилі очистити від насіння, один стручок для подачі нарізати тонкими півкільцями, другий подрібнити.
- Розігріти сковороду, насипати в неї зиру, коріандр і запашний перець, обсмажувати, струшуючи, на середньому вогні 3-4 хвилини.
- Додати масло, подрібнений чилі і часник, готувати 3 хвилини.
- Перекласти вміст сковорідки в сотейник з бульйоном, готувати 20 хвилин. Потім влити основну масу супу з блендера, приправити сіллю і перцем; прогріти, але не кип'ятити.
- Для заправки в чистий блендер покласти подрібнене листя кінзи, сік і цедру лайма, холодну сметану і йогурт, збити до однорідності. Подавати гарячий суп із холодною заправкою.
Чилі кон карне з гарбузом
У класичному рецепті ця страва готується з м'ясного фаршу, помідорів, гострого перцю, квасолі і кукурудзи. Ми пропонуємо осінній варіант чилі кон карне – з гарбузом.
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1 банка червоної квасолі
- 700 г томатів у власному соку
- 450 г яловичого фаршу
- 300 г гарбуза
- 1 болгарський перець
- 4 зубчики часнику
- 2 ст. л. тертого твердого сиру
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1 ч. л. меленого перцю чилі
- 4 пера зеленої цибулі
- 1 ч. л. зіри
- 1 ч. л. цукру
- Сіль – за смаком
Дивіться відео, як прянощі впливают на здоров'я:
Спосіб приготування:
- Гарбуз і перець нарізати кубиками. Часник дрібно порубати.
- Квасолю викласти в друшляк і промити під холодною водою. Дати рідині стекти.
- У великій сковороді розігріти оливкову олію, додати фарш і смажити, розбиваючи грудочки лопаткою, протягом 10 хвилин.
- Додати до фаршу гарбуз, перець, томати, часник і квасолю. Влити трохи води.
- Додати спеції, цукор, сіль, довести до кипіння. Зменшити вогонь і тушкувати на повільному вогні протягом 20-25 хвилин.
- Зняти чилі кон карне з вогню, розкласти по тарілках, посипати тертим сиром і дрібно нарізаною зеленою цибулею.
Овочеве рагу з індичкою, імбиром та чилі
Це яскраве рагу ідеально для осені! Блюдо виходить дуже ситним і смачним, а за рахунок імбиру і соусу з перцем чилі воно відмінно зігріває в холодні дні.
Час приготування:
- 40 хвилин
Інгредієнти:
- 2 ст.л. рослинної олії
- 1 цибулина
- 600 г філе індички
- 1 кг м'якоті гарбуза
- 1 кг картоплі
- 3 великих помідора
- 4 ст.л. соусу з перцем чилі
- 1 см кореня імбиру
- Сіль, мелений перець
Спосіб приготування:
- Обсмажити цибулю на рослинній олії до м'якості. Додати нарізане кубиками м'ясо, тушкувати, поки воно рівномірно не побіліє.
- Додати очищену і нарізану кубиками картоплю, готувати 5-7 хвилин під кришкою.
- Потім додати кубики гарбуза, тушкувати до майже повної готовності.
- За 5 хвилин до кінця приготування додати очищені від шкірки і нарізані кубиками помідори, соус, очищений тертий імбир, сіль і перець.
- Дати рагу трохи настоятися перед подачею.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом пряного салату з качкою і сливами, а також писали, як приготувати гарячі осінні супи.