Саме слово "кизил" з тюркського переводиться як "червоний". Хоча в природі зустрічаються жовті і майже чорні ягоди.
Кизил дуже корисний. Вітаміну С в цих ягодах більше, ніж в смородині і шипшині. Біологічно активні речовини, що входять до складу ягід, нормалізують артеріальний тиск, попереджають склероз. Крім того, кизил застосовують як загальнозміцнюючий, тонізуючий, протизапальний засіб і при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. А варення або відвари з кизилу рекомендують при грипі, ангіні та недокрів'ї.
Цілющі властивості має і листя дерева: воно жовчогінне, сечогінне і навіть знижує цукор в крові. Висушені в тіні листочки заварюють і п'ють як звичайний чай.

Користь цих ягід можна не просто відчути влітку, а й зберегти її на зиму. Щоб зробити фантастичне варення з кизилу, існує величезна кількість рецептів. Так, ягоди можна закривати і з кісточкою, і без, а можна навіть і комбінувати з іншими фруктами. Тому вашій увазі добірка рецептів з кизилу на будь-який смак.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Варення з кизилу з кісточками
- 940 г кизилу, 1100 г цукру, 45 мл води.
- Миємо кизил і пересипаємо в широку каструлю. Потрібно проколоти кожну ягоду для якнайшвидшого виділення соку. Всипаємо цукровий пісок, акуратно розмішуємо.
- Витримуємо кілька годин, поки цукор не розмокне. Вливаємо воду. Прогріваємо вміст, перемішуючи. Після закипання охолоджуємо. Повторюємо цю процедуру двічі. З поверхні варення регулярно знімаємо пінку.
- Востаннє уварюємо кизилове варення до густоти. Розливаємо в стерильні, підсушені банки. Закочує кришками і ставимо в холод.
Кизилове варення з яблуками
- 1460 г кизилу, 680 г яблук, 1 380 г цукру, 345 мл води.
- Кизил миємо, перебираємо. Відокремлюємо ягоди від кісточок, виклавши чисті ягоди на плоску поверхню і надавивши на них дном склянки. Змішуємо воду з цукровим піском і варимо, поки цукор повністю не розчиниться у воді.
- Яблука очищаємо від шкірки, виймаємо серцевину. Ріжемо тонкими пластами. Кладемо до каструлі, заливаємо гарячим сиропом в кількості 2/3 від загальної його маси. Варимо до розм'якшення фруктів.
- Другою частиною сиропу в окремій ємності заливаємо підготовлений кизил. Прогріваємо, повільно кип'ятимо 10 хвилин, помішуючи. Доливаємо яблучну масу.
- Варимо до загустіння, обережно перемішуючи. Прибираємо пінку. У стерильні банки вливаємо гаряче варення. Накриваємо кришками. Витримуємо наповнену тару в воді при температурі близько 90 градусів 15 хвилин. Герметично закочуємо.
Густе варення з перетертого кизилу
- 550 г стиглого кизилу, 450 г цукру, 220 мл води.
- Кизил перемиваємо, відбираємо придатні для варіння ягоди. Воду прогріваємо, всипаємо кизил.
- Варимо 3 хвилини. Охолоджуємо. Проціджуємо відвар в ємність для варіння варення. Розварені ягоди протираємо крізь металеве сито з допомогою дерев'яної товкушки.
- Кизилове пюре уварюємо до бажаної густоти на повільному вогні. Постійно перемішуємо. Всипаємо цукровий пісок. Кип'ятимо, помішуючи, 3 хвилини.
- Фасуємо в простерилізовані скляні баночки. Закочуємо. Повільно охолоджуємо, прикривши наповнену тару рушником.
Нагадаємо, раніше фахівці заявили, що кизил допомагає при застуді і цукровому діабеті. А київські шеф-кухарі поділилися рецептами смачних страв з обліпихи і кизилу.