12 пісних страв, найголовніше з яких – кутя. Це все має стояти на столі на Святвечір. Але не обов'язково. Головне, щоб усі ваші страви були пісними. А якщо ці всі пісні страви знайдуть нові кулінарні рішення і подачу? Тоді і свято буде веселіше. Якщо ви думаєте над тим, що приготувати на Різдво, то нижче знайдете оригінальні рецепти. Традицій і канонів у цих стравах дотримано.
Пісні голубці з грибами
Інгредієнти
- 700 г – капуста білокачанна
- 240 г – морква
- 220 г – печериці
- 200 г – рис
- 140 г – томатна паста
- 150 г – цибулина
- перець, сіль і спеції за смаком
- 80 г – олія
Спосіб приготування
- Невеликий качан молодої капусти опустити в каструлю з киплячою водою – він повинен зануритися в неї повністю, варити капусту близько 5-7хв.
- Остудити капусту і зрізати листя. Потовщення на листках відбити кухонним молоточком або зрізати.
- До напівготовності відварити рис. Гриби – дрібно нарізати і обсмажити в сковороді з олією.
- Моркву і цибулю очистити, дрібно нарізати і обсмажити в сковороді на олії до м'якості, додати до них томатну пасту, перемішати і смажити ще 5 хв.
- Перемішати гриби з рисом і половиною обсмажених овочів, підсолити і поперчити – це начинка.
- Викладати начинку на капустяне листя і формувати голубці, складаючи листя конвертиками.
- Решту капустяного листя викласти на дно каструлі, де тушкуватимуться голубці, на них щільно один до одного викласти голубці.
- Викласти зверху зажарку з цибулі з морквою, яка залишилася, поперчити і посолити, влити воду або капустяний відвар, що залишився після варіння качана і готувати голубці на середньому вогні близько 15-20 хв до готовності.
Цвітна капуста в пісному клярі
Інгредієнти
- 500 г – цвітна капуста
- олія – для смаження
Для пісного клярі
- 100 мл – вода
- 1 ст. л – крохмаль картопляний
- 1 ст. л – олія
- 70 г – борошно
- сіль, мелений перець – за смаком
- 0,5 ст. л – суміш трав
Спосіб приготування
- Капусту помити і розібрати на суцвіття. Опустити в підсолений окріпу і проварити 3 хвилин. Потім злити воду і остудити.
- У глибоку миску влити воду кімнатної температури, всипати борошно. Розмішати, влити олію.
- Всипати картопляний крохмаль, розмішати вінчиком. Кляр посолити, поперчити, додати спеції.
- У фритюрниці (або каструлі) розігріти олію до кипіння. По черзі кожне суцвіття капусти занурити в кляр і обсмажити у фритюрі 2-3 хвилин до золотистого кольору.
- Готову капусту викласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
- Прикрасити зеленню.
Шашлички з печериць
Інгредієнти
- 400 г – печериці
- 1 ст. л – масло оливкове
- 3 ст. л – соєвий соус
- 0.5 ч. л – перець червоний солодкий мелений
- 1 зуб. – часник
Спосіб приготування
- Замочити шпажки у воді.
- Печериці помити. Часник дрібно порізати.
- У пакет скласти печериці, часник. Додати соєвий соус, оливкову олію і паприку. Пакет закрити. Добре струсити, щоб усі інгредієнти перемішалися. Залишити маринуватися хвилин на 30.
- Нанизати гриби на шпажки, випікати за температури 200 градусів.
Вареники з грибами
Інгредієнти
- 2 – склянки борошна
- ¼ склянки – окропу
- 4 ст. л – олії
- 30 г – сухих білих грибів
- 1 стакан – крутий гречаної каші або відвареного рису
- 1 – цибулина
- лаврове листя, перець горошком, петрушка, сіль – за смаком
Спосіб приготування
- В олію налити окріп, всипати борошно і швидко замісити тісто, добре розім'яти його руками, а потім розкачати його в дуже тонкий пласт.
- Для приготування начинки гриби відварити у воді. Відвар злити в окремий посуд, а гриби дрібно порубати, обсмажити з цибулею на олії, перемішати з кашею і добре розім'яти в однорідну масу.
- Розкачане тісто нарізати невеликими квадратиками або вирізати склянкою кружечки, покласти на кожен шматочок начинку і зліпити вареники.
- Деко або сковорідку змастити олією, укласти на неї вареники і запекти на помірному вогні 15-20 хвилин.
- Потім покласти в горщик, залити гарячим грибним відваром, посолити, додати прянощі та поставити в піч на 15 хвилин.
Булочки з кокосовою стружкою
Інгредієнти
- 3 склянки – борошно пшеничне
- 125 г – цукор
- 10 г – ванільний цукор
- 0,5 ч. л – сіль
- 1 ч. л – дріжджі
- 30 мл – олія
- 50 г – кокосова стружка
- 1 стакан – вода
Спосіб приготування
- У теплій воді розвести 50 г цукру, сіль, дріжджі, олію.
- Борошно просіяти. Поступово ввести борошно, замісити тісто. Прибрати на годину в тепле місце.
- Цукор, що залишився, змішати зі стружкою і столовою ложкою борошна.
- Тісто поділити на 2 частини, кожну розкачати в прямокутник.
- Змастити розкачане тісто злегка олією і посипати кокосовою стружкою, трохи залишити на присипку булочок перед випічкою.
- Скачати в рулет і розрізати на шайби по 5-6 см.
- Викласти булочки в форму, змастити олією і присипати стружкою.
- Залишити на 20 хвилин. Випікати за 200 градусів 20-25 хвилин до рум'яності.
Тут зібрані 5 рецептів десертів з яблук.