Біляші готують з прісного або дріжджового тіста з фаршем або дрібно рубаним м'ясом. Відмінність біляшів від смаженого пиріжка – форма у вигляді коржа і отвір зверху.
Дивіться відео, як вибрати якісний фарш:
Традиційна начинка для біляшів – це м'ясний фарш, що складається з баранини, курятини, або суміші свинини і яловичини.
Біляші з м'ясною начинкою
Час приготування:
- 2 години
Калорійність:
- 427 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- 800 г змішаного фаршу
- 2 цибулини
- 2 ст.л. лимонного соку
- Сіль, перець – за смаком
- 1/2 склянки олії
Для дріжджового тіста:
- 375 мл молока 2,5%
- 1 пачка сухих дріжджів
- 650 г борошна
- 50-70 г вершкового масла
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. цукру
Спосіб приготування:
- Для приготування тіста у великій мисці розведіть сухі дріжджі в теплому молоці разом з цукром. Додайте трохи борошна і перемішайте – опара повинна вийти консистенції сметани. Накрийте миску рушником і поставте опару в тепле місце підходити (можна поставити опару в духовку на найнижчу температуру).
- Коли опара збільшиться в об'ємі і почне пузиритися, додайте в неї розтоплене вершкове масло і сіль. Всипте просіяне борошно і замісіть м'яке еластичне тісто. Знову накрийте миску рушником і поставте в тепле місце на годину. Тісто має збільшитися в об'ємі вдвічі.
- Приготуйте начинку. Цибулю дрібно порубати, змішайте з фаршем. Приправте сіллю і перцем і добре вимісити. Влийте холодну воду і сік лимона, знову добре перемішайте.
- Тісто, що підійшло, ще раз вимісіть і розділіть на невеликі шматочки розміром трохи більше волоського горіха. На присипаної борошном поверхні розкачайте кілька кульок в коржі товщиною приблизно 0,3 см.
- На середину кожного коржика викладіть фарш. Підніміть краї коржів і защипніть, залишаючи отвір нагорі, як у ватрушки. Готові біляші накрийте рушником і приготуйте нові, поки не закінчиться тісто.
Як смажити біляші
У сковороді з високими бортиками розігрійте олію – влийте її стільки, щоб над поверхнею був приблизно сантиметр олії. У розігрітую олію викладіть біляші отвором вниз і смажте до рум'янцю. Якщо біляші темніють занадто швидко, зменшіть нагрів. Переверніть біляші і обсмажте з іншого боку, викладіть на застелену паперовими рушниками тарілку.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом слойок з фаршем, сиром і зеленню . "Сьогодні" також писали, як приготувати м'ясну запіканку з фаршу .