Чорноплідна горобина по-іншому називають аронією. Це соковита і смачна ягода з солодкуватим і дещо терпким смаком.
Дивіться відео, якими ягодами ласувати восени і взимку:
Горобина багата на вітамін С, каротин, а також калій та інші корисні мікроелементи. Вживання черноплодки у свіжому вигляді показано за проявів анемії та авітамінозу. Найчастіше з горобини готують різні настоянки і випічку.
Настоянка з горобини з вишневим листом
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 2 склянки чорноплідної горобини
- 400 г цукру
- 1 л горілки
- 2 л води
- 2 ст. ложки лимонної кислоти
- Трохи вишневих листя
Спосіб приготування:
- Гарненько вимийте горобину і просушіть її. Потім ретельно потовчіть ягоди і змішайте їх з вишневим листям.
- Налийте в каструлю води і закип'ятіть її. Після цього опустіть туди суміш з горобини і листя. Варіть ягоди близько чверті години.
- Потім зніміть їх з плити й охолодіть. Обов'язково процідіть заготовку, що вийшла, через марлю. Тепер потрібно додати до відвару горілку, цукор і лимонну кислоту.
- Перемішайте отриману суміш до повного розчинення цукру, розлийте її по пляшках і приберіть на 7-10 днів в темне прохолодне місце.
- Після завершення зазначеного терміну настоянка буде готова до вживання. До речі, вона дуже добре впливає на травлення.
Настоянка чорноплідної горобини на горілці
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 2 склянки чорноплідної горобини
- 2 склянки коньяку
- 1 ст. ложка меду
- 2 ст. ложки дубового лубу
Спосіб приготування:
- Рецепт дуже простий. Спочатку залийте коньяком горобину а потім додайте туди ж мед і луб.
- Розлийте по пляшках суміш і настоюйте її в прохолодному місці приблизно 2,5-3 місяці.
Пиріг з горобиною і яблуками
Терпкий смак чорноплодки прекрасно поєднується з пісочним тістом.
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 300 г якісного маргарину чивершкового масла
- 2 склянки пшеничного борошна
- 2 ч. ложки соди
- 2 ч. ложки свіжовичавленого соку лимона
- 2 яблука і 2 склянки цукру
- стакан чорноплідної горобини
- 1 ч. ложка ванільного цукру
Спосіб приготування:
- Спочатку розпочніть приготування тіста Візьміть борошно, просійте його і перемішайте з невеликою кількістю цукру і содою.
- Заздалегідь дістаньте масло з холодильника, щоб воно було м'яким, покладіть в глибоку миску. Перетріть масло з борошняної сумішшю до отримання однорідної маси.
- Після цього ретельно переберіть ягоди горобини на предмет гілочок і промийте їх. Покладіть горобину на друшляк і дочекайтеся, поки вода повністю стече.
- Висушіть її, потовчіть і змішайте з цукром. Вимийте і почистіть яблука, обов'язково видаливши серцевину.
- Поріжте їх на тоненькі скибочки і збризніть соком лимона. На наступному етапі приготування покладіть до яблук горобине пюре і ванільний цукор.
- Гарненько все перемішайте. Підготуйте форму для пирога – вистелити її пекарським папером. Не забудьте змастити її маслом.
- Покладіть у форму 2/3 тіста і розрівняйте його. Потім викладіть начинку і прикрийте її тістом, що залишилося.
- Духовку розігрійте до 180 ° С і випікайте пиріг приблизно 40 хвилин до утворення скоринки золотистого кольору.
Компот з чорноплідної горобини і яблук на зиму
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 150 г аронії
- 5 ст. л. цукру
- 5 солодких яблук
Спосіб приготування:
- Яблука помити і нарізати часточками, горобину помити і зняти з гілочок.
- Скласти яблука і горобину в банку, залити окропом, накрити блюдцем і залишити на 10 хвилин.
- Через 10 хвилин воду злити в рондель, довести до кипіння, додати цукор.
- Залити гарячим сиропом ягоду, закрити кришкою, перевернути банку догори дном, накрити пледом і залишити в такому вигляді до повного охолодження.
- Зберігати компот з яблук і горобини в сухому темному місці.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами заготовок з калини. "Сьогодні" також розповідали про користь шипшини.