Спеціальний агент Дейл Купер – герой серіалу "Твін Пікс" – був великим фанатом вишневого пирога, який подавали в кафе "Дабл Р". Цей десерт – класичний американський пай з основою з пісочного тіста. У сезон вишень ви можете легко приготувати його на власній кухні. Краще доповнення до нього – чашечка міцної чорної кави.
Вишневий пиріг з "Твін Пікса"
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
Для тіста:
- 1/2 склянки / 120 мл холодного незбираного молока
- 1 столова ложка яблучного оцту
- 2 2/3 чашки / 340 г борошна
- 2 столові ложки цукрового піску
- 1 чайна ложка солі
- 225 г холодного несолоного масла, нарізаного на 1 см кубики
- 1 велике яйце
- 1/4 чашки / 60 мл цільного молока
- Цукор-сирець – для обсипання
Для начинки:
- 8 чашок / 1 кг 100 г вишні без кісточок, свіжої або замороженої
- 1 чашка / 200 г цукру-піску
- 5 столових ложок / 36 г кукурудзяного крохмалю
- 1/2 чайної ложки дрібної морської солі
- 3 столові ложки вишневого лікеру або бренді зі смаком вишні
Дивіться відео, як спекти вишневий пиріг за рецептом Григорія Германа:
Спосіб приготування:
- Зробіть основу: в мірній чашці з'єднайте молоко і оцет. У великій мисці змішайте борошно, цукор і сіль за допомогою вилки. Використовуючи різак для тіста, наріжте кубики вершкового масла, щоб вони стали розміром з невеликий горошок. Повільно додайте рідину в 4 або 5 прийомів, кожен раз перемішуючи виделкою або ложкою. Замісіть тісто і зробіть з нього кулю.
- Розділіть тісто на два однакових диски і щільно загорніть в харчову плівку. Поставте в холодильник мінімум на годину. Тісто можна зберігати в холодильнику до 1 тижня або заморожувати на строк до 2 місяців.
- Приготуйте начинку: змішайте вишню, цукор, кукурудзяний крохмаль і сіль в каструлі середнього розміру і варіть на середньому вогні до відтавання вишні (якщо вона заморожена) і розчинення кукурудзяного крохмалю і цукру. Зменшіть вогонь до середнього-низького, періодично помішуючи, щоб вишні не горіли, і варіть, поки суміш злегка не загусне. Загальний час приготування – близько 20 хвилин. Додайте лікер, перемішайте і зніміть з вогню. Дайте охолонути до кімнатної температури.
- Зберіть пиріг: розігрійте духовку до 200 °С. На злегка посипаній борошном робочій поверхні розкачайте 1 диск тіста в коло товщиною 3 мм і діаметром близько 38 см. Перекладіть у форму для пирога діаметром 23 см і охолодіть в холодильнику, поки ви будете працювати з рештою тіста.
- Працюючи швидко, розкачайте другий диск в прямокутник 38 на 30 см (товщина – 3 мм). Розріжте на 6 смужок шириною близько 5 см.
- Дістаньте форму з холодильника і наповніть вишневою начинкою. Зробіть зверху решітку зі смужок тіста. Притисніть до країв пирога і обріжте зайве тісто. Або розріжте тісто на п'ять звивистих смужок і викладіть зверху на начинку для пирога, обрізаючи зайве.
- У маленькій мисці збийте яйце і молоко. Змастіть цією сумішшю тісто і посипте цукром.
- Випікайте пиріг 20 хвилин, один раз його перевернувши в середині приготування. Зменшіть вогонь до 180 ºС і випікайте ще 30-40 хвилин, поки тісто не стане золотисто-коричневим, а начинка – густою і блискучою. Сік може пузиритися і проливатися на деко.
- Дайте пирогу трохи охолонути у формі, потім перекладіть його на решітку і повністю остудіть. Пиріг можна зберігати в холодильнику до 5 днів.
Корисна порада
Щоб заморозити начинку для пирога на зиму, змішайте 4 чашки / 550 г вишні без кісточок з 1/2 чашки / 100 г цукру і заморозьте в пакеті із застібкою. Для цього рецепта вам знадобляться два пакети такої заготовки (додавати цукор в начинку буде вже не потрібно). Вишня може зберігатися в замороженому вигляді до 2 років.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати смачне печиво з в'яленою вишнею. Сьогодні.Lifestyle також писали, як спекти шоколадний пиріг з вишнею.