Суфле – французька страва, основу якої складають яєчні жовтки, змішані зі збитими в піну білками. Воно може бути як десертним, так і несолодким.
Дивіться відео, як приготувати грінки "Крем-брюле":
Юлія Висоцька поділилася секретами приготування суфле з апельсиновою цедрою в духовці.
Суфле з апельсиновою цедрою
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 50 г вершкового масла
- 45 г борошна
- 300 мл молока
- 4 яєчних білки
- 3 яєчних жовтки
- 1 ст.л. цукрової пудри
- 1 ст.л. апельсини соку
- 50 мл апельсинового соку
- 1 1/2 ст.л. коричневого цукру
Спосіб приготування:
- Приготувати соус: розтопити в сотейнику 50 г вершкового масла.
- Додати 45 г борошна і кілька хвилин прогріти суміш на плиті, постійно помішуючи. У результаті повинна вийти однорідна маса.
- Поступово влити 300 мл цільного молока і, продовжуючи помішувати, уварити все до стану однорідного соусу. Після цього зняти соус з вогню і відставити убік.
- Збити білки з дрібкою солі протягом кількох хвилин. Потім додати 1 ст.л. цукрової пудри і продовжити збивати до міцних піків.
- З апельсина зняти цедру, вичавити сік, перемішати і додати 1 ст.л. коричневого цукру. По одному ввести жовтки, кожен раз збиваючи суміш на повільній швидкості.
- Отриману суміш додати до соусу з борошна та олії, перемішати міксером на невеликій швидкості.
- До цитрусової основи спочатку додати невелику кількість збитих білків і ретельно перемішати. Потім викласти білки, що залишилися, і акуратно з'єднати дві маси, перемішуючи зверху вниз.
- Форми для випікання змастити розтопленим вершковим маслом і посипати коричневим цукром.
- Вилити суфле у формочки, заповнюючи їх на 2/3 об'єму.
- Поставити форми з суфле до розігрітої до 180 °C духовки і запікати 15 хвилин (орієнтуйтеся по своїй духовці; важливо, щоб суфле як слід піднялося).
- Не варто відразу діставати суфле з духовки – нехай постоїть там ще хвилину, щоб не опало.
Порада від Юлії Висоцької
Якщо ви готуєте несолодке суфле, то замість цукру посипте формочки натертим сиром. Також сир додайте замість апельсина і цукру до жовтків.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як спекти морквяний кекс з апельсиновою цедрою. "Сьогодні" також ділилися рецептом конфітюра з гарбуза з апельсинами.