Індичка в духовці з журавлинним соусом – це ідеальний рецепт для сімейного свята. Кислуватий ягідний соус відмінно відтіняє смак запеченої індички і надає їй пікантність і оригінальність.
Індичка з ягідним соусом
Складові:

- Філе індички (грудка) – 1 кг (цілісний шматок)
- Часник – 5 великих зубчиків
- Чебрець свіжий – 5-7 гілочок
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Сіль
- Чорний перець мелений
Для ягідного соусу:
- Заморожені ягоди (брусниця, журавлина) – 300 г
- Вода – 200 мл
- Цукор – 4-5 ст.л. без гірки
- Крохмаль – 2 ч.л.
- Вино червоне сухе – 40-50 мл
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Рецепт приготування:
- Розігріваємо духовку до 160 С.
- Очищені зубчики часнику нарізаємо на великі часточки.
- М'ясо індички обполіскуємо, промокаємо паперовим рушником. Розрізаємо як булочку для сендвіча, але не до кінця. Розкриваємо як книжку. Робимо надрізи-кишеньки гострим ножем на внутрішній поверхні філе в довільному порядку. У кожну кишеньку поміщаємо часник.
- Солимо і перчимо, посипаємо чебрецем. Можна покласти сюди ж трохи білих родзинок чи кураги – це додасть м'ясу пікантної солодкості.
- Щільно скручуємо м'ясо в рулет. Туго перетягуємо кулінарною ниткою (більш товстою ниткою це робити зручніше. Якщо немає спеціального шнурка, його можна замінити – просто скласти в 4-8 разів звичайну нефарбовану бавовняну нитку). Пов'язуємо кінці нитки. Солимо і перчимо зверху.
- "Запечатуємо" м'ясо: розігріваємо сковороду якомога сильніше, але так, щоб не влаштувати пожежу. Виливаємо на неї оливкову олію і обсмажуємо рулет до рум'яного кольору з усіх боків. Завдання – створити корочку, так м'ясо не пересохне в духовці, збереже більше соку і буде виглядати однаково рум'яним з усіх боків. Процедура "запечатування" не обов'язкова. Можна помістити м'ясо в форму для запікання, злегка змастити його зверху маслом або знежиреним йогуртом і поставити запікатися.
- Форму з м'ясом відправляємо в духовку на 1 годину або на 1 годину 20 хвилин. За 10 хвилин до готовності можна збільшити температуру і включити гриль, щоб вийшла рум'яна шкірка.
- Для соусу ягоди висипаємо в сотейник або каструльку. Додаємо стільки води, щоб вона злегка покривала ягоди.
- Ставимо пательню на плиту і чекаємо, поки вміст не почне закипати. Розводимо крохмаль в невеликій кількості холодної води, ретельно перемішуємо.
- Щойно ягоди почнуть закипати, додаємо цукор. Цукор додаємо за смаком: якщо подобається солодше, можна додати й більше цукру. Перемішуємо, доводимо до кипіння і відразу знімаємо з вогню.
- За допомогою погружного блендеру перетворюємо вміст каструльки в однорідну масу. Знову ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і додаємо вино.
- Знімаємо з плити, починаємо повільно вливати крохмаль. Постійно помішувати і не кип'ятимо, інакше крохмаль застигне грудочками. Крохмаль ллємо доти, поки соус не отримає консистенцію рідкої сметани. У гарячому стані соус завжди більш рідкий, тому тут важливо не переборщити з крохмалем.
- Подаємо індичку разом з ягідним соусом і овочами на гарнір.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом курячих грудок по Дюкану. Ми також розповідали, в чому полягає різниця між сирами брі та камамбер. Крім цього, ми розповідали, як приготувати шашлички з індички в імбирному маринаді.
Дивіться відео, як посмажити шашлики в домашніх умовах: