Дуже смачний, соковитий кекс з дивовижним ароматом лимона. Його головний секрет полягає в пропитці – сиропі на основі лимонного соку.
Лимонно-маковий кекс
Складові:
- 2 яйця
- 1 жовток
- 3/4 чашки + 1 ст.л. нежирної сметани (200г)
- 1,5 ч.л. ванільного екстракту
- 2,5 чашки борошна (250 г)
- 1 чашка + 1/4 чашки цукру (250 г)
- 1,5 ч.л. розпушувача
- 1/2 ч.л. солі
- 1/2 ч.л. соди
- 5 ч.л. цедри лимона
- 1/3 чашки маку (50 г)
- 200 г вершкового масла
Для сиропу:
- 1/2 чашки цукру (100 г)
- 1/2 чашки свіжовичавленого соку лимона
- 2 ст.л. лікеру лимончелло
Рецепт приготування:
- Вершкове масло кімнатної температури збити з цукром в пишний світлий крем.
- Додати по одному яйцю кімнатної температури, добре збиваючи після кожного додавання. Наприкінці покласти жовток і збити.
- Потім додати дрібно натерту цедру, ванільний екстракт і сметану, збити до об'єднання.
- Сухі інгредієнти (борошно, сіль, розпушувач і соду) просіяти, додати до них мак, перемішати і поступово додати в тісто, перемішуючи на низькій швидкості міксера.
- Тісто викласти у форму для кексу, попередньо змащену маслом. Випікати в розігрітій до 170 С духовці близько 45-55 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою.
- Поки кекс печеться, приготувати сироп: у ронделі нагріти лимонний сік, лікер та цукор. Нагрівати до розчинення цукру (кип'ятити не потрібно). Трохи остудити.
- Готовий кекс, трохи охолоджений, проколоти дерев'яною шпажкою в різних місцях і полити кекс сиропом у два прийоми. Перший раз використовувати половину сиропу. Дати кексу постояти хвилин 10 і полити (або змастити пензликом) сиропом. Дати повністю охолонути.
- За бажанням посипати готовий кекс цукровою пудрою.
Нагадаємо, раніше "Сегодня" писали, як приготувати кекс з манго та вівсяними пластівцями. Ми також розповідали, як спекти мармуровий кекс від Олексія Суханова. До цього ж, ми ділилися рецептом швидкого шоколадного кексу в мікрохвильовці.
Дивіться відео, як приготувати морквяно-апельсиновий пиріг: