Вплив глобалізації призвів до того, що шведи працюють на французьких кухнях, а італійські кухарі переїжджають до Данії. Через це може скластися враження, що вся європейська кухня однакова.
Щоб розвінчати цей міф, The Guardian попросили зіркових шеф-кухарів з різних країн – деякі з них були нагороджені зірками Мішлен – розповісти про місцеві страви, які, на їхню думку, варто спробувати.
Бельгія: ватерзой (куряча юшка)
У Фландрії ми робимо ватерзой, ароматну юшку з курки. Спочатку ви варите птицю з морквою, цибулею-пореєм і селерою, щоб вийшов бульйон. Потім виймаєте курку і додаєте заправку, щоб бульйон перетворився на білий соус з невеликою кількістю вершків і свіжою зеленню, потім знову кладете курку і подаєте з картоплею або хлібом.
Бельгійська кухня сповнена яскравих ароматів і рецептів, які потребують повільного приготування.
Петер Гусенс, шеф-кухар зі Східної Фландрії, володар трьох зірок Мішлен.
Швеція: семла (булочки з кардамоном і кремом)
Зараз все їдять семлу – великі жирні булочки з кардамоном, марципаном і цукром, начинені збитими вершками. Традиційно їх подавали в останній вівторок лютого або першого березня, на Марді Гра. У наші дні люди їдять їх під час Великого посту. Пекарні по всій країні щорічно змагаються за те, чиї булочки є кращими. Я роблю версію, якої навчила мене мама.
Ніклас Екстедт, шведський шеф-кухар і ресторанний менеджер.
Естонія – чорний хліб з маринованим оселедцем
Чорний хліб з балтійським оселедцем і вареними яйцями – селянська страва, яку люди зазвичай їдять вдома по неділях. Оселедець маринують з гострим перцем і невеликою кількістю часнику, а потім подають з пікантним, солоним і сильно солодовим хлібом. У підсумку виходить красива страва, яка навіває ностальгію у кожного естонця. Це перше, за чим люди сумують за кордоном.
Орм Оя, шеф-кухарка з Таллінна.
Ірландія: боксті (картопляні млинці)
Боксті – це напівферментовані картопляні млинці, які можна знайти по всій Ірландії, але я думаю, що вони родом з Кавана, прикордонного регіону. Ви готуєте картоплю і змішуєте її з борошном і приправами, потім залишаєте для дозрівання і сушки на кілька днів або тижнів, поки вона не стане схожою на дуже тверді ньокі, які потім можна нарізати.
Дивіться відео, яку страву завжди замовляють американці:
Перед подачею ви обсмажуєте її в олії і присмачуєте вершковим маслом, якщо хочете. Подаєте з рідкою яєчнею і копченою рибою. Це один з моїх улюблених сніданків.
Кіла Хіггс, шеф кухар з Дубліна, володар зірки Мішлен.
Італія – паста з в'яленою рибою
Калабрія славиться в'яленої тріскою, яку зазвичай готують з макаронами. Ви замочуєте рибу в воді на три дні, потім нарізаєте її і додаєте каперси, оливкову олію і цедру лимона. Це типова страва для вечері напередодні Різдва. Вся підготовка риби – це свого роду ритуал. Мені завжди подобалось, як це робив мій дід, а не бабуся, яка зазвичай відповідала за кухню. Час від часу я додавав рибу в меню, зокрема, із зіті (короткої пастою) і ндуєю (гострою калабрійською ковбасою).
Ентоні Дженовезе, шеф-кухар римського ресторану IL Pagliaccio.
Нагадаємо, інженер Tesla створив геометричні шоколадні чіпси, а KFC відмовилися від історичного слогана.
Читайте також:
- Колишній королівський шеф-кухар: "Єлизавета ІІ відмовляється їсти бургери з булочками"
- Який вчинок клієнтів у ресторані вважається найгіршим: відповідь шеф-кухаря
- Дуже смачно: професор приготував страви за рецептом з книги 1750 року до нашої ери, фото
- В Україні з'явилися шеф-кухаря "за викликом": приїдуть на вашу кухню і проведуть майстер-клас