Якщо ви думали, що закупівлі сезонних продуктів закінчуються в листопаді, то поспішаємо переконати вас у зворотному. У грудні теж можна купити найкращі фрукти-овочі, до того ж цей період – це сезон квашеної капусти. І на ній ми сфокусуємось обов'язково. А саме: на що потрібно звертати увагу, коли ви купуєте її в магазині та на ринку. .
Разом з дієтологом Оленою Черніковою ми розібралися, що треба купувати в грудні, де це робити і яку користь принесуть грудневі фрукти/овочі.
Де купувати – на ринку чи в магазині
Насправді неважливо де. Адже якість продуктів залежить не від погодних умов певної пори року на ринку або кліматичних умов у магазині.
У великих торгових мережах за правилами зберігання стежать. У них же обсяги великі, в їхніх нтересах зберегти якість продуктів якнайдовше.
Єдиний виняток – переїзні ярмарки. Більшість реалізаторів зберігають товар у машині і взимку, і влітку.
На вигляд продукт ніби непоганий, а приносиш додому – або переспів, або перемерз, від цього менше смаку й корисних властивостей.
Збираємо в кошик найкорисніші фрукти та овочі грудня
Мандарини
Містять вітаміни A, B1, B2, C, E, PP, а також калій, залізо, кальцій, пектин.
Покращують апетит, підвищують імунітет. Позитивно впливають на обмін речовин, стан очей, шкіри та судин, роботу нервової системи. Мають противірусні та протимікробні властивості. Будьте уважні з мандаринами. Вони швидко можуть перемерзнути і втрачати свій смак, на відміну від інших сезонних фруктів-овочів. Якщо фрукт перемерз – це очевидно. Шкірка змінюється в кольорі, стає водянистою.
Селера
Містить вітаміни А, B1, B2, B9, C, E, PP, а також залізо, калій, фосфор і кальцій.
Покращує обмін речовин, збуджує апетит. Сприяє виведенню з організму сечової кислоти, покращує водно-сольовий обмін. Вважається, речовини, що містяться в селері, уповільнюють старіння організму. Корінь селери має бути міцним, світло-зеленого кольору.
Зимові яблука
Наприклад, Айдаред, Джонатан, Семеренко та ін. Не дарма яблука називають плодами здоров'я. У них і залізо, і калій, і марганець, і клітковина, і пектин, і вітаміни С, В1, В2, Р, Е. Що важливо – яблука практично всіх сортів гіпоалергенні. А ще такі яблука довго зберігаються. Під час покупки звертайте увагу на їхній зовнішній вигляд, на них не має бути пошкоджень.
Груша
Містить вітаміни А, B1, B2, C, E, PP, а також залізо, цинк, мідь, калій.
Позитивно впливає на роботу травної системи, підшлункової залози, печінки та нирок. Покращує обмін речовин. Не рекомендується їсти грушу натщесерце. Вибирайте тверді груші, без темних плям, з гладкою шкіркою. Колір хорошої груші не може бути повністю однорідним.
Брюссельська капуста
Містить вітаміни А, B, С, E, K, а також фолієву кислоту, залізо, магній, фосфор, цинк, мідь, кальцій, марганець і селен.
Добре впливає на стан очей, підвищує міцність кісток. Нормалізує кров'яний тиск.
Важливо: пвд час покупки звертайте увагу на колір. Капуста має бути яскраво-зеленою. Чим менші качанчики, тим солодша брюссельська капуста.
Квашена капуста
Квашена капуста містить велику кількість вітамінів A, B і C, а також пектин, кальцій, калій, магній, цинк. Квашена капуста сприяє нормалізації мікрофлори кишечника і, як наслідок, правильному травленню.
Якщо ж ви вирішили купити квашену капусту в магазині, то потрібно обов'язково подивитися склад. Ідеальний: капуста, сіль, перець горошком, лавровий лист, морква.
Не купуйте капусту, коли в складі є:
- Сорбат калію (Е202)
- Бензонат натрію (Е211)
- Сорбінова кислота (Е200)
- Мальтодекстрин (Е1400)
- Оцет
- Лимонна кислота
Можна знайти інформацію, що ці добавки-консерванти безпечні та допустимі в харчовій промисловості, але в них немає необхідності, якщо є альтернатива без них.
Якщо купуємо капусту на ринку, звертаємо увагу на таке:
- Обов'язково нюхайте і пробуйте
- Колір – біло-золотистий
- Вона має бути хрусткою
- Якщо не хрумтить – її обробили окропом і вона втратила корисні вітаміни
- Чим крупніше нарізана капуста, тим більше в ній вітамінів
Тут дізнаєтеся про 5 спокусливих десертів з сезонних яблук.