Який же справжній український борщ без м'яких та запашних пампушок? Варіантів їхніх рецептів чимало. Замішують їх на молоці або на воді, випікають у духовці або смажать на сковороді. А ще є пампушки солодкі, їх особливо люблять жителі Західної України. Пропонуємо зайнятися цією смачною випічкою.
Пампушки на свіжих дріжджах
Інгредієнти
- Свіжі дріжджі – 30 г;
- Вода – 100 мл;
- Молоко – 200 мл;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Яйця – 2 шт.;
- Вершкове масло – 50 г;
- Сіль – 1,5 ч. л;
- Борошно – 450 г;
- Часник – 2 головки;
- Олія – 2 ст. л.;
- Кріп, сіль за смаком.
Спосіб приготування
- Змішати цукор з дріжджами до однорідної маси, влити тепле молоко з водою, перемішати, накрити рушником і покласти в тепле місце на 15 хвилин.
- В окремому посуді збити яйця до однорідності, влити розтоплене масло, додати сіль і перемішати.
- Після того, як опара піднялася, влити яєчно-масляну рідину, перемішати вінчиком.
- Поступовим вводити в тісто просіяне борошно і замісити тісто з початку вінчиком, потім лопаткою.
- Тісто перекласти на змащений олією стіл і замішувати до еластичності.
- Перекласти тісто в глибокий посуд, накрити рушником і поставити в тепле місце на одну годину.
- Сформувати кульки, форму змастити маслом і присипати манкою, готові кульки перекласти у форму з невеликою відстанню.
- Накрити рушником і поставити в тепле місце на 45 хвилин.
- Випікати в розігрітій духовці за температури 180 °С 35-40 хвилин.
- Кріп дрібно нарізати, часник розчавити, додати сіль і масло, перемішати.
- Змастити гарячі пампушки часниково-кроповим соусом.
Пампушки на сковороді
Інгредієнти
- Молоко – 500 мл;
- Сіль – 1/2 ч. л.;
- Цукор – 3 ст. л.;
- Дріжджі – 17 г сухих;
- Яйце – 1 шт.;
- Сметана – 1 ст. л.;
- Вершкове масло – 25 г;
- Олія – 2 ст. л.;
- Сода – 1/2 ч. л. (погасити оцтом);
- Борошно – 900 г.
Спосіб приготування
- У миску налити тепле молоко, додати сіль, цукор, дріжджі та добре перемішати вінчиком до розчинення інгредієнтів.
- Додати яйце, сметану, розтоплене масло, погашену соду, розмішати вінчиком до однорідності.
- Додати половину просіяного борошна, вимішати. Додати решту борошна.
- Тісто має вийти м'яке, ніжне, еластичне. Накрити плівкою і залишити в теплі на 1,5 години.
- Сформувати пампушки і залишити в теплі на 15 хвилин "підійти".
- Розігріти олію і смажити пампушки з двох боків.
- Готові викласти на паперову серветку, щоби прибрати зайвий жир.
Пампушки з часником
Інгредієнти
- Молоко – 200 мл;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Дріжджі – 7 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Борошно – 430 г;
- Олія – 20 мл;
- Сушений подрібнений часник – 1 ч. л.
⠀Часниковий соус
- Олія – 20 мл;
- Часник – 2 зубчики;
- Зелень петрушки або кінзи;
- Сіль.
⠀ Спосіб приготування
- У теплому молоці розчинити дріжджі, додати цукор, столову ложку борошна від загального обсягу, розмішати, залишити в теплому місці на 15 хвилин. За цей час зверху має утворитися пінка.
- У цю суміш влити олію, розбити яйце, додати сіль, часник і просіяне борошно. Замісити тісто, вимішувати близько 10 хвилин.
- Тісто накрити плівкою і поставити в тепле місце на 1 годину. Тісто має підійти удвічі.
- Вимісити тісто знову, сформувати пампушки.
- Форму для запікання змастити вершковим маслом. Викласти пампушки, накрити харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин.
- Поставити в нагріту до 200 °С духовку і випікати 25 хвилин.
- У склянці блендера змішати олію, сіль, зелень і часник, подрібнити до стану каші.
- Готові гарячі пампушки рясно змастити соусом.
Пампушки на воді
Інгредієнти
- Тепла вода – 1 ск.;
- Цукор – 1 ст. л.;
- Рослинна олія – 3 ст. л.;
- Дрібка солі;
- Сухі дріжджі – 1 пакетик;
- Борошно – 3 ск.;
- Часник.
Часниковий соус
- Сіль – 1 ч. л.;
- Олія – 2 ст. л.;
- Часник – 3 зуб.;
- Вода – 50 мл;
- Кріп.
Спосіб приготування
- Змішати воду, масло, цукор, сіль, дріжджі і борошно, замісити тісто. Воно повинно бути еластичним.
- Розігріти духовку до 180 °С.
- Сформувати пампушки та покласти в змащену олією форму. Поставити в тепле місце на 5 хвилин.
- Для соусу розтерти часник із сіллю, водою та олією у ступці або блендері. В отриману суміш додати кріп та іншу зелень за бажанням.
- Випікати до готовності близько 15 хвилин.
- Готові пампушки змастити соусом.
Пампушки солодкі з начинкою
Інгредієнти
- Борошно – 800 г;
- Дріжджі – 100 г;
- Вершкове масло – 150 г;
- Молоко – 2 ст.;
- Яйце – 1 шт.;
- Жовтки – 5 шт.;
- Цукор – 100 г;
- Сіль – 1/2 ч. л.;
- Лимон (сік, цедра) – 1 шт.;
- 200 г – вишневий джем.
Спосіб приготування
- Дріжджі розвести в теплому молоці зі столовою ложкою цукру і поставити, щоб забродили.
- Жовтки і яйце збити на водяній бані до збільшення та побіління маси. Додати сік і цедру лимона, дріжджі, всипати просіяне борошно, сіль і замісити тісто. Місити, доки тісто не почне відставати від рук.
- Влити розтоплене масло і вимісити до появи пухирців.
- Викласти на присипану борошном поверхню і сформувати пампушки. Всередину кожної викласти начинку (джем), зліпити пампушки.
- Накрити рушником, дати "підійти". Смажити в розігрітій олії, готові пампушки викласти на паперову серветку.
Тут зібрані рецепти салатів із сьомгою на будь-який смак.
Читайте також:
- 5 десертів з радянського минулого, якщо "дружите" з цукром
- Баскський чизкейк: у чому його особливість і секрет приготування
- Як зігрітися зимовим ранком: ТОП-5 сніданків
- 5 спокусливо смачних десертів з яблук: вони варті того, щоби про них говорили
- Як приготувати еклери з вершково-ванільним кремом вдома: рецепт