Головна Сьогодні

Горіховий Спас 2019: ТОП-5 рецептів смачної випічки з горіхами

Третій Cпас (Горіховий, Хлібний, Спас на полотні) – найпізніший

Третій Спас щороку відзначають 29 серпня. Це час, коли закінчуються польові роботи і починається період збору горіхів і хліба. Тому й назва – Горіховий і Хлібний.

Дивіться відео, як українці відзначають Горіховий Спас:

На честь прийдешнього свята ми поділимося найкращими рецептами домашньої випічки з горіхами. На відміну від маків і Яблучного, рецепти на Горіховий Спас не повинні бути пісними, оскільки Успенський піст, який почався 14 серпня, закінчується 27-го.

Бананово-яблучний пиріг з листкового тіста

75_ls.1534757925
Осінній пиріг з горіхами
Фото: depositphotos.com

Для аромату в начинку пирога можна додати ванільний цукор, мелену корицю або дрібно натерту цедру (лимонну, апельсинову).

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 500 г листкового дріжджового тіста
  • 0,5 склянки волоських горіхів
  • 2-3 яблука
  • 1 банан
  • Цукрова пудра – для посипання

Для заливки:

  • 2 яйця
  • 0,5 склянки цукру
  • 100 мл вершків

Спосіб приготування:

  1. Листкове тісто розморозити і злегка розкачати на присипаній борошном поверхні. Викласти в застелену пергаментом форму для випічки і сформувати бортики.
  2. Підсмажені волоські горіхи крупно порубати. Очищений банан нарізати кружечками. Яблука помити, видалити шкірку і серцевину. Нарізати тонкими скибочками.
  3. Викласти на тісто яблука, банани і горіхи.
  4. Для заливки перемішати цукор, яйця і вершки, вилити зверху на фрукти.
  5. Відправити пиріг в розігріту до 180 ºС духовку і випікати протягом 30-40 хвилин.
  6. Готовий пиріг остудити і посипати просіяною цукровою пудрою.

Тертий пиріг з вишнею та горіхами

19_ls.1528221201
Горіховий пиріг з вишнею
Фото: depositphotos.com

Тертий пиріг – десерт, знайомий багатьом з дитинства. Сьогодні ми приготуємо його з вишнею і волоськими горіхами.

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 3,5-4 склянки борошна
  • 200 г м'якого вершкового масла
  • 2/3 склянки цукру
  • 2 яйця
  • 2 ст.л. сметани
  • 1 ч.л. розпушувача
  • Щіпка морської солі

Для начинки:

  • 200 г вишень
  • 1/2 склянки цукру
  • пригорща волоських горіхів

Спосіб приготування:

  1. Збити яйця з цукром в густу піну, змішати з вершковим маслом. Додати густу сметану, ретельно перемішати.
  2. Борошно просіяти з розпушувачем. Поступово змішуючи борошно з яєчно-масляною масою, замісити круте тісто. Загорнути його в плівку і покласти до холодильника на 2 години або до морозильної камери на 30 хвилин.
  3. Застелити пергаментним папером і злегка присипати борошном. Розділити тісто на дві нерівні частини. Меншу частину повернути до холодильника. Більшу частину натерти на крупній тертці прямо на пергамент, розрівняти.
  4. Порубати горіхи. На тісто викласти ягоди без кісточок, посипати цукром і колотими горіхами. Натерти зверху тісто.
  5. Випікати пиріг в попередньо розігрітій до 180 ºС духовці 40-50 хвилин.
  6. Вийняти готовий вишневий пиріг з духовки. Відразу ж нарізати його на квадратики і перекласти на решітку. Остудити і подавати разом з чаєм або кавою.

Пісний грецький пиріг з горіхами і сухофруктами

baking-2052_960_720
Пиріг Фануропіта
Фото: pixabay.com

Фануропіта – пиріг, названий на честь святого Фанурія. Цього великомученика особливо люблять і шанують в Греції. Його ім'я означає "який відкриває, який являє".

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • 520 г (3 склянки і 2 столові ложки) пшеничного борошна
  • 4 ч. ложки розпушувача для тіста
  • 1 ч. ложка меленої кориці
  • 150 мл (9-10 ст. ложок) рослинної олії
  • 180 г цукру
  • Цедра 1 лимона
  • 75 мл (5 ст. ложок) апельсинового соку
  • 75 мл (5 ст. ложок) води
  • 2 пригорщі світлих родзинок
  • 2 пригорщі темних родзинок
  • 2 пригорщі волоських горіхів
  • 1 щіпка солі
  • 1 ст. ложка цукрової пудри (для посипання пирога)

Спосіб приготування:

  1. Промиті і підсушені горіхи нарізати.
  2. Вичавити сік з половинки апельсина, відміряти 75 мл (5 ст. ложок) і додати до нього ще 5 ст. ложок холодної води.
  3. З ретельно вимитого лимона зняти цедру.
  4. У глибокій мисці перемішати всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, розпушувач, корицю, сіль і цукор.
  5. Додати масло, апельсиновий сік з водою. Ще раз добре перемішати всі інгредієнти протягом декількох хвилин. Тісто має вийти схожим на кашу: в'язким, не надто рідким і не дуже густим. При необхідності влити трохи води.
  6. Потім додати цедру, промиті родзинки, горіхи і знову добре перемішати.
  7. Змастити маслом круглу форму для випічки діаметром 24 см і злегка посипати її мукою. Викласти в форму тісто.
  8. Випікати при 180 ºС протягом 45 хвилин. Остудити, за бажанням посипати цукровою пудрою. Фануропіта стає смачніше через добу після випічки.

Медовий кекс з горіхами і фініками

Кекс с финиками и орехами
Кекс с финиками и орехами
Фото: Depositphotos

Готуємо святковий кекс з насиченим смаком меду та спецій.

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  1. 100 г фініків
  2. 50 г волоських горіхів
  3. 220 г меду
  4. 120 г вершкового масла
  5. 150 мл молока
  6. 2 яйця
  7. 220 г борошна
  8. 1 ч.л. соди
  9. 1 ч.л. кориці

Спосіб приготування:

  1. Розтопіть вершкове масло і перемішайте його з медом до отримання однорідної маси. Влийте молоко і перемішайте.
  2. Яйця розбийте в окрему миску і збовтайте вилкою. Помішуючи, поступово влийте медову суміш.
  3. Змішайте просіяне борошно, корицю і соду. Порціями додайте в рідку суміш, кожен раз перемішуючи.
  4. Поріжте горіхи і фініки на шматочки; половину додайте в тісто.
  5. Форму для кексу змастіть маслом і присипте борошном. Додайте тісто, зверху посипте фініками і горіхами.
  6. Випікайте кекс протягом 40 хвилин в розігрітій до 170 градусів духовці. Остудіть кекс у формі 15 хвилин, потім акуратно перекладіть на тарілку.
  7. За бажанням посипте просіяною цукровою пудрою.

Шоколадний пиріг з горіхами

Пиріг з горіхами і шоколадом
Пиріг з горіхами і шоколадом
Фото: Depositphotos

Домашній пиріг з шоколадно-горіховою начинкою – ідеальний десерт для свята.

Час приготування:

  • понад 3 години

Інгредієнти:

Для начинки:

  • 2,5 склянки очищених волоських горіхів
  • 125 г темного шоколаду (60% какао)
  • 1 стакан коричневого цукру
  • 1 склянка вершків жирністю 35%
  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст. л. меду

Для основи:

  • 1,5 склянки борошна
  • 100 г – вершкового масла
  • дрібка солі

Спосіб приготування:

  1. Для основи борошно просійте разом з сіллю, додайте нарізане кубиками масло і порубайтеи ножем до стану хлібних крихт. Поступово, продовжуючи вимішувати, додайте 4 ст. л. крижаної води. Якщо тісто буде сухим, можна додати ще трохи води. Руками розпластайте тісто в диск, загорніть в харчову плівку і покладіть до холодильника на 1 годину.
  2. Потім розкачати тісто на злегка присипаної борошном поверхні в круг діаметром 35 см. Викладіть у форму з невисокими бортиками діаметром 28 см так, щоб були закриті дно і бортики. Видаліть надлишки тіста. Виделкою зробіть часті проколи і поставте до холодильника на 30 хвилин.
  3. Застеліть тісто фольгою або пергаментом, всипте суху квасолю і поставте до розігрітої до 200 °С духовки на 20 хв. Видаліть квасолю і фольгу, а форму з тестом поверніть до духовки ще на 15 хв. Дайте повністю охолонути.
  4. Для начинки горіхи обсмажте, постійно помішуючи, на сухій розжареній сковороді 6 хвилин. Крупно порубати ножем. Шоколад натріть на тертці.
  5. У сотейнику з товстим дном розведіть цукор в 1/4 склянки води, поставте на невеликий вогонь і готуйте, поки цукор повністю не розчиниться. Збільшіть вогонь і доведіть суміш до кипіння; готуйте, поки карамель не набуде темно-бурштиновий колір, приблизно 6 хвилин.
  6. Зніміть з вогню і дуже обережно влийте вершки (карамель бризкатиметься!). Поверніть сотейник на мінімальний вогонь і готуйте, помішуючи, до однорідності.
  7. Додайте масло і мед, готуйте, помішуючи, 3 хвилини. Зніміть з вогню і відразу ж всипте натертий шоколад, ретельно перемішайте. Додайте горіхи, ще раз перемішайте і викладіть начинку на тісто. Розрівняйте поверхню, дайте охолонути до кімнатної температури, потім переставте до холодильника мінімум на 3 години, а краще на ніч.

Нагадаємо, раніше ми писали,що не можна робити на Горіховий Спас.

Всі подробиці в спецтемі Літо 2018: головні свята

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти