Головна Сьогодні

Оля Геркулес: що потрібно знати про українку, яка закохала британців в свою національну кухню

Оля Геркулес народилася в Каховці, але прославилася в Лондоні

Оля Геркулес – лондонська фуд-стилістка, шеф-кухарка і кулінарна письменниця українського походження. Дівчина народилася в Херсонській області, але пізніше переїхала вчитися та жити до Британії.

Оля Геркулес розпочала свою кар'єру кухаря після завершення курсу в школі їжі і вина Лейта в 2008 році. Пізніше Оля писала для журналу Джеймі Олівера і працювала фуд-стилісткою для різних видань. Свої кулінарні навички вона відточувала на кухні популярного в Лондоні ресторану "Оттоленгі".

Шеф-кухар Оля Геркулес
Шеф-кухар Оля Геркулес
Фото: Сьогодні

Геркулес прославилася в 2015 році, коли опублікувала свою дебютну кулінарну книгу "Mamushka: Recipes from Ukraine & beyond" ( "Мамушка: рецепти з України і не тільки"). Так уродженка Херсонщини відразу стала кулінарною зіркою і "кулінарним відкриттям 2015 року".

Друга її книга "Kaukasis" – про страви з кавказьких країн: Грузії, Азербайджану, Вірменії, – а також Ірану, Росії і Туреччини. Незабаром до них приєдналася третя книга "Summer Kitchens", яка присвячена регіональним стравам України.

Оля Геркулес популяризує українську кухню за кордоном
Оля Геркулес популяризує українську кухню за кордоном
Фото: instagram.com/oliahercules

Хоча Оля також активно використовує запозичення з кавказької, азіатської і британської кухонь, основу її професійного репертуару складають саме українські страви. При цьому всі рецепти Геркулес адаптовані для Англії. Деякими з них вона ділиться у своєму Instagram.

Підібрали оригінальні рецепти Олі Геркулес, які зможете легко втілити в життя на своїй кухні:

Буряковий салат з яблуком і горіхами

Фото: instagram.com/oliahercules

Це чудова версія традиційного салату з буряка, яблук і волоських горіхів. Він готується дуже просто – тільки що зварений і натертий буряк, яблуко, оцет, олія, приправи. Замість волоських горіхів можна використовувати фундук, а також додати жменю ожини або чорниці.

Дивіться відео, як осучаснити український борщ і вареники:

"Буряк прекрасно поєднується з темними фруктами і ягодами. Сливи, вишня, ожина – просто виберіть що-небудь темне і кисле", – радить Оля Геркулес.

Пісний борщ з грибами

Фото: instagram.com/oliahercules

Це по-справжньому легкий і смачний обід. Візьміть жменю сушених грибів і залийте 200 мл гарячої води. Залиште мінімум на 15 хвилин. Додайте в каструлю гриби і грибний настій (без піщаного осаду) і залийте холодною водою.

Додайте крупно нарізані овочі (Оля використовувала цибулю, селеру, моркву). Варіть 45 хвилин – 1 годину. Потім видаліть овочі, але залиште гриби.

Наріжте і додайте в каструлю трохи картоплі. Обсмажте нарізану кубиками цибулю і терту моркву до м'якості на іншій сковороді.

Додайте нашаткований буряк і готуйте ще трохи. В кінці додайте нарізані листя і стебла буряків, 1/2 банки помідорів. Можна додати банку квасолі. Подавайте борщ з ложкою крем-фреш і кропом.

Кавуновий салат з фетою

Фото: instagram.com/oliahercules

"Кращі кавуни – в Херсонській області України, звідки я родом. Отже, було б злочином не приготувати кавуновий салат. Мені подобається поєднання шматочків кавуна з невеликою кількістю зелені, а ще – дрібно натерта фета. Я адаптувала інгредієнти, які були у моєї мами, отже – додайте лайм, лимон, кашмірський перець чилі, копчену сіль і оливкову олію. А ще – зелені і чорні оливки плюс фіолетовий і зелений базилік ", – поділилася рецептом Геркулес.

Сливовий пиріг з кремом

Фото: instagram.com/oliahercules

Складові:

Для тіста:

  • 160 г борошна
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 50 г цукру
  • 40 г холодної сметани (або крем-фреш) ⁣
  • 80 г вершкового масла (замороженого і тертого) ⁣
  • Кардамон і мускатний орех⁣
  • Крижана вода⁣

Для начинки:

  • 400 г стиглих фруктів або ягод⁣
  • 180 г жирних слівок⁣
  • 100 г цукру
  • 2 яйця
  • 2 ч.л. кукурудзяного борошна

Спосіб приготування:

  1. Змішайте всі інгредієнти для тіста, якщо потрібно, додайте трохи крижаної води. Зберіть в кулю, накрийте і залиште в морозильній камері на 5 хвилин або в холодильнику мінімум на 15 хвилин. ⁣
  2. Застеліть дно великої форми (28 см) папером для випічки. Коли тісто охолоне, розподіліть його по формі, зробивши пальцями бортики.
  3. Зверху викладіть нарізані сливи.
  4. Перемішайте всі інгредієнти для крему і полийте сливи. Якщо хочете, посипте коричневим цукром.
  5. Випікайте в духовці при температурі 180 ºC близько 40 хвилин.

Нагадаємо, раніше ми ділилися секретами заварювання чаю від королівського постачальника.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти