Всім привіт! Новий рік не за горами, і я вирушила на найдорожчий ринок столиці — Бессарабський. На секунду, він ще й пам'ятка архітектури! Але сьогодні не про це, а про олів’є.
Чому? Бо головна мета — знайти продукти на "тазик" салату та порахувати їхню загальну вартість. Та водночас — порівняти зі схожим "кошиком" із супермаркету "Ашан". І, звісно, проаналізувати, чи дійсно ринок преміальний, як про нього говорять. Спойлер: людям зі слабкими нервами не читати!
Рецепт олів'є нагадувати не потрібно. Думаю, ви й так знаєте, тому — поїхали. А фото вище не для привернення уваги, а заради відчуття присутності на ринку.
Розпочала я з пошуку картоплі. Знайшла молоду, вирощену під Херсоном, за 150 грн/кг. Акуратно запакована і помита, але погоджуюся, що ціна не найприємніша.
Вангую, ви запитаєте — чи не забагато? Та ні, це ж преміумринок, з історією! Тому тут і за історичний антураж та повітря треба платити. І врахуйте, що оренда місця коштує чимало, бо ж центр Києва, і націнка передусім через це. У супермаркеті ціна на картоплю менша — 13,50 грн/кг.
Поїхали далі. На черзі — цибуля. Як щодо фіолетової родом із Ялти за 200 грн/кг?
Продавчиня Лариса зауважила, що цей сорт найдорожчий на ринку. Але вдалося поторгуватися і взяти за 150 грн.
Взагалі, переваги цього місця — можливість пропонувати свою ціну. Продавці йдуть назустріч, я перевірила. Але чи готові ви віддати свої кревні за цибулю по 150 грн — інше питання. У супермаркеті ціна на схожу — 12,90 грн/кг.
Потім була морква — 50 грн/кг. На секунду, у супермаркеті ціна на овоч — 16 грн/кг. Отакої!
Ну і куди без маринованих огірків: слоїк пів літра — 80 грн. (Зараз жінки, які самі роблять закрути, взялися за голову і пішли обмірковувати бізнес-план).
Бо це захмарно для такого продукту. І в "Ашані" така ж банка — лише 46,80 грн, але огірки не домашнього консервування.
А маринованого горошку тут не знайшлося, схоже, багачі його не дуже люблять. Хоча асортимент не бідний — гляньте на фото.
І за традицією я б мала розповісти про ковбасу "Докторську". Але її тут немає. І це дивно, бо "Бессарабка" — ринок, де є все, принаймні, так говорять. Виявилося, що ні.
Тому я інтерпретувала рецепт і акцент у салаті зробила на фалангах камчатського краба, привезеного із самої Камчатки. Слава богу, хоч вони тут є.
Ціна за 740 грамів — 1800 грн. В "Ашані" ми б заплатили орієнтовно 185 грн за 680 грамів, але литовського виробництва.
Зверніть увагу на іграшку, яка доповнює простір холодильника. Лялька нагадує, що місцина "живе" з далекого 1912 року і має свої спогади.
Крабові продукти є, а ковбаси, всім відомої, немає? Значить, покупці самі сформували із часом такий асортимент, який бачимо сьогодні!
Щодо яєць домашніх (10 шт.): на щастя, вони за помірною ціною — 50 грн, але не дешевші, ніж в "Ашані" — 29,90 грн. А майонез — 30 грн, у супермаркеті — 14,90 грн.
Ну що, підсумуймо!
Кошик з "Ашану" для приготування олів'є коштує 315,60 грн.
На Бессарабському ринку ми витратили значно більше — 2 310 грн. Шалені гроші! У супермаркеті ви можете заощадити близко 2000 грн на одному салаті.
Чому варто таки відвідати продуктову "Бессарабку"? Для контрасту, колориту та відчуття стилю модерн з 1912 року в режимі "наживо".
А ще — щоб побачити сувору реальність та нехтування санітарними нормами. Бо м’ясо навпроти екзотичних фруктів, чесно кажучи, відбиває бажання їх купувати.
Що мені "сподобалося"? Як тутешні продавчині хейтять дорогі супермаркети.
"Але ж там жах!" — це вони про супермаркет.
А самі не помічають, що відбувається навколо їхніх прилавків. І, звісно, не визнають Бессарабський ринок найдорожчим! Але хваляться, що селебріті мало не щодня навідуються по їхні фермерські продукти. І не без ТБ, яке систематично знімає тут сюжети.
Це дивує. Бо якщо ринок не з преміальних, то що тоді тут забули зірки шоубізу? До речі, і відомі ресторатори теж, такі як Дмитро Борисов.
Словом, за 15 хвилин шопінгу мені подарували кав’яр у тестері, двічі дали спробувати м’ясо, кілька видів мандаринів за 150 грн/кг.
І все це по дорозі від одного прилавка до іншого. Продавці знають, який підхід до клієнта працює, і маркетинг тут не на першому місці!
Тож, якщо купуватимете продукти до новорічного столу на "Бессарабці" — готуйте кілька тисяч! І знайте, що вас чекатимуть тест-драйви канапе, екзотики та українських делікатесів від привітних продавців. Але не забувайте про ризики та недотримання норм на преміумринку. Я попередила, а вам — успіхів!
Раніше ми знайшли найдорожчу ялинку країни за 169 тисяч гривень.
Читайте також:
- Що роблять люди в одному з найдорожчих кінотеатрів країни? (репортаж)
- Скільки коштує найдорожчий борщ у Києві? Ми скуштували з м'ясом страуса — репортаж
- Скільки коштує багате життя? Ми пішли у найдорожчий магазин Києва – репортаж
- Скільки коштує політати над Києвом? Ми відправилися на найдорожчу екскурсію до Межигір'я (репортаж)