Октоберфест – це найбільше народне гуляння в світі, яке щорічно привертає понад шість мільйонів туристів. Фестиваль вважається відкритим тільки тоді, коли ведучий свята – мер Мюнхена – відкоркує першу бочку пива і прокричить "Відчинено!".
Дивіться відео, як відзначають Октоберфест в Німеччині:
На честь свята ми поділимося рецептами найкращих сирних закусок до пива, а також розповімо, як правильно поєднувати хмільний напій з різними видами сиру.
Як поєднувати пиво і сир
Пшеничне нефільтроване пиво (Paulaner, Hoegaarden, Schofferhofer) і Pilsner (Plzensky Prazdroj, Pilsen Urquell/Pilsner Urquell, Gambrinus, Budweiser Budvar, Velkopopovicky Kozel, Staropramen) добре поєднується з молодими італійськими сирами (моцарелою, крешенцою), а також з фетою і французькими козячими сирами.
- Ніжній, пріснуватій моцареллі відповідає ще й India pale ale – пиво з інтенсивним хмельовим і трав'яним ароматом, з підвищеним вмістом хмелю.
- До солонуватого смаку сирів з овечого молока підходить смакова гамма коричневих елів, таких, як Lost Coast Brewery Downtown Brown.
- Сири з білою цвіллю (брі, камамбер) відмінно поєднуються з малиновим і вишневим (Kriek) пивом. За легендою, неповторного смаку цьому пиву надають павуки, які час від часу падають у відкриті бочки, в яких стоїть Kriek (Cantillon Rose de Gambrinus, Cantillon Kriek, Cantillon Gueuze Vigneronne, Drie Fontainen Kriek, Hanssens Kriek, Boon Kriek Mariage Parfait, Framboise Marriage Parfait).
- Сири з блакитною пліснявою (рокфор, горгонзола), що мають гострий, пікантний смак, підійдуть до міцних старих елів з горіховим, карамельним смаком і зі значною спиртовою міцністю.
- Гауда, голландський жовтий сир, що виготовляється з коров'ячого молока, давно облюбували шанувальники хмільного напою. Фахівці кажуть, що найкраще гауда, втім, як і інші жовті тверді сири, доповнює смак світлих сортів пива.
- Горіховий, злегка гостро-кислуватий присмак чеддера підійде до вишуканого гіркого відтінку класичного світлого Stella Artois.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Рецепти сирних закусок до пива
Смажений сир у фритюрі
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Твердий сир – 200 г
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 1/2 склянки
- Оливкова олія – 3 ст.л.
Спосіб приготування:
- Сир нарізаємо прямокутними шматочками товщиною близько 1 см.
- Яйця розбиваємо в окрему миску і добре розмішуємо.
- Борошно висипаємо на широку тарілку. Шматочок сиру обвалюють в борошні, потім в яйці і знову в борошні.
- Підготувавши всі шматочки сиру, обсмажуємо їх на сковороді з маслом до золотистого кольору.
Сулугуні смажений
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Сулугуні – 600 г
- Вершкове масло – 2 ст.л.
- Борошно – 1 ст.л.
- Кінза і кріп – невеликий пучок
Спосіб приготування:
- Сулугуні нарізаємо на порційні шматочки, одягаємо на тонкі шпажки і обсмажуємо над розжареним деревним вугіллям. Якщо вугілля немає, обсмажуємо сир на сковороді, змащеній маслом, попередньо обвалявши скибочки сиру в пшеничній муці.
- Обсмажений з обох сторін сир викладаємо на тарілку, посипаємо рубаною зеленню кінзи і кропу.
Бринза в тесті (болгарський рецепт)
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Бринза – 500 г
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 1 ст.л
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Перець мелений
Спосіб приготування:
- Збиваємо яйця, поступово додаючи борошно. Бринзу нарізаємо шматочками завтовшки 1,5 см і завдовжки 5-6 см.
- Кожен шматочок бринзи вмочаємо в нашу паніровку, викладаємо на добре розігріту сковороду з оливковою олією і обсмажуємо до золотистого кольору.
- Паніровану бринзу подавати до столу гарячою, посипавши чорним перцем. Доповнюємо соусами і листям салату.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами найкращих гарячих закусок до пива. "Сегодня" також розповідали, як правильно скласти сирну тарілку.