Без свіжих огірків неможливо уявити багато літніх страв – салатів, холодних супів і закусок. Крім чудового смаку, ці овочі мають багато корисних властивостей. Про них розповіла відомий дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Instagram.
Користь огірків для здоров'я
![Огірки багаті на клітковину Огірки багаті на клітковину](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5ee/0c0/487/5ee0c0487835a.jpg.webp)
Здавна огірок використовували як засіб від багатьох хвороб. Це один з небагатьох овочів, який ми вживаємо незрілим. Його грецька назва "агурос" в перекладі й означає "незрілий" . ⠀
Він низькокалорійний (містить всього 16 ккал на 100 г), до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни й антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров'ям шкіри і волосся. ⠀
![](https://cdn.segodnya.ua/i/image_100x100/media/image/5d6/e69/2f3/5d6e692f3a58d.jpg.webp)
Харчова цінність огірка насамперед обумовлена високим вмістом: ⠀
- лютеїну і зеаксантину – речовин, які накопичуються в тканинах ока і забезпечують ефективний його захист і підтримання зору. У 100 г огірків зміст цих каротиноїдів в три рази більше за добову норму; ⠀
- фітостеролів, подібних своєю структурою холестерину, а тому вони заміщають його в організмі. Отже, фітостероли огірків пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і зменшується його рівень в крові. ⠀
Як правильно їсти огірки
![Заготівлі з огірків на зиму Заготівлі з огірків на зиму](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5ee/0c0/ec5/5ee0c0ec5b39e.jpg.webp)
Бажано вживати огірки зі шкіркою – основна кількість вітамінів та інших корисних речовин міститься саме там. Але треба бути впевненим у якості огірків, адже в ній можуть накопичуватися шкідливі речовини, тоді вживання може принести шкоду здоровью. ⠀
Дивіться відео, як зробити фаршировані огірки:
Ви знаєте, що огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді? Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидази. Його ще називають "антивітамін С" – тому що він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує его. ⠀
Виділення антивітамінного ферменту відбувається при подрібненні огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їдою, щоб не втрачати вітамін С. ⠀
Шкода огірка для здоров'я
![Дієтолог Світлана Фус Дієтолог Світлана Фус](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5e0/0ca/015/5e00ca015c01c.jpg.webp)
Незважаючи на всю користь овоча, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки при загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, при нирковій недостатності. ⠀
Нагадаємо, раніше ми писали про користь і шкоду полуниці, а також розповідали, як заварювати чай матча.