Новий рік 2021 – рік Металевого Бика. І для того, щоб відсвяткувати його правильно, в усякому разі в кулінарному плані, Бик на столі має бути. У вигляді салату, звісно. Важливо пам'ятати, що символ Нового року не потерпить яловичини у жодному разі. А от легкі закуски з великою кількістю зелені – це правильний вибір. Ну і звісно, головний салат цього року – "Бичок".
Салат "Бичок"
- 2 шт. – картопля відварена;
- 100 г – морква по-корейськи;
- 3 шт. – яйця відварені;
- 100 г – сир;
- 150-200 г – відварене куряче філе;
- майонез;
- зелень.
Для прикраси
- 2-3 шт. – морква відварна;
- 2 шт. – варені яйця;
- перець чорний горошком;
- гвоздика (спеція).
Як приготувати
- Картоплю натираємо на крупній тертці, викладаємо першим шаром на тарілку сервіровки. Потім змащуємо майонезною сіточкою.
- Наступний шар викладаємо моркву по-корейськи, змащуємо майонезом.
- Курку дрібно нарізаємо. Викладаємо третій шар, змащуємо майонезом.
- Яйця і сир натираємо на дрібній тертці – це завершальний шар.
Прикрашаємо салат "Бичок"
- З моркви вирізаємо роги і вуха.
- Четвертинка вареного яйця – "голова" Бика.
- Половина яйця – "мордочка".
- Гвоздика – "очі".
- Перець – "ніс".
Баранина з кмином і м'ятою за рецептом Юлії Висоцької
Інгредієнти:
Основні:
- баранячий окіст на кісточці – 2,5 шматка;
- морська сіль крупного помелу – 1 ч. л.
Для маринаду:
- лимони – 2 шт.;
- перець чилі червоний – 2 шт.;
- часник – 10 зубчиків;
- м'ята – 1 пучок;
- оливкова олія – 5 ст. л.;
- кмин – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Духовку попередньо розігріти до 200 °С.
- Зубчики часнику почистити і розчавити плоскою стороною ножа.
- Перець чилі нарізати невеликими шматочками, попередньо видаливши насіння з одного стручка (якщо боїтеся гострого – видаляйте з обох).
- Листя м'яти дрібно порубати.
- З лимонів вичавити сік.
- Приготувати маринад, з'єднавши оливкову олію, лимонний сік, м'яту, перець чилі, часник і кмин.
- У баранині зробити глибокі надрізи уздовж кістки і невеликі надрізи на м'ясі.
- Обмазати баранину маринадом, постаратися наповнити ним всі надрізи в м'ясі і залишити маринуватися мінімум на годину.
- Запікати приблизно півтори-дві години в розігрітій духовці. Подавати, присипавши крупною морською сіллю.
Качка з яблуками, рисом і журавлинним соусом
Інгредієнти:
Для качки:
- Качка вагою близько 2-х кг;
- 3-4 кислих зелених яблука;
- Сіль, перець – за смаком.
Для соусу:
- 500 г журавлини;
- 200 г коричневого цукру;
- 1 паличка кориці;
- 5 бутонів гвоздики;
- цедра і сік одного лимона;
- 180 г портвейну.
Для рисового гарніру:
- 2 чашки рису басматі;
- 4 чашки води;
- 1 ст. л. рослинної олії;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- цедра 1/2 лимона;
- 1 головка часнику;
- 1 гілочка чебрецю;
- 1 ч. л. морської солі.
Спосіб приготування:
- Випотрошену качку промити зовні і всередині, натерти сіллю і перцем.
- Яблука промити, видалити серцевину, розрізати на четвертинки, нафарширувати ними качку.
- Помістити качку в форму для запікання, налити 0,5 склянки води, накрити фольгою.
- Запікати на максимальній температурі близько 1,5 години, періодично поливаючи жиром, що виділився. Коли качка буде майже готова, зняти фольгу і дати підрум'янитися.
- Для журавлинного соусу всі складові скласти в глибоку каструлю, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Остудити, вийняти цедру, корицю і гвоздику.
- Приготувати гарнір. Рис промити до чистої води. Покласти в чашу мультиварки рис, холодну воду, олію, сік і подрібнену цедру лимона (тільки жовту частину), цілу головку часнику, чебрець і сіль.
- Готувати в режимі "Молочна каша", після сигналу вийняти часник і чебрець, рис перемішати.
- Подавати запечену качку разом із журавлинним соусом і рисом.
Смажена форель із зеленим салатом
Інгредієнти:
- 2 стейка форелі;
- Сік половини лайма;
- Суміш перців, сіль;
- Оливкова олія.
Для салату:
- 200 г листя мангольду;
- половина лайма;
- 1 червона цибулина;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 2 ст. л. бальзамічного оцту;
- сік половини лайма;
- 1/2 ч. л. рідкого меду;
- мелений перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Стейки форелі розділити на чотири частини. Посолити і поперчити, скропити лаймовим соком і маринувати 20 хвилин.
- Листя мангольд вимити й обсушити. Цибулю очистити і нарізати пір'ям. Лайм нарізати скибочками.
- Для заправки змішати оливкову олію, бальзамічний оцет, лаймовий сік, мед і перець. Змішати цибулю, мангольд і лайм, заправити.
- Рибу обсмажити на гарячій оливковій олії по 5-8 хвилин із кожного боку.
- Подавати рибу з салатом. Перед подачею посипати меленою сумішшю перців.
Запечена картопля з беконом і сиром
Інгредієнти:
- 4 шт. середньої картоплі;
- 3 ст. л. діжонської гірчиці;
- 3 ст. л. жирних вершків;
- 2 ст. л. мелених сухарів;
- 150 г пармезану;
- 1-2 смужки бекону;
- 1/2 пучка зеленої цибулі або петрушки;
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Кладемо картоплю в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Даємо воді закипіти і варимо картоплю 20-25 хвилин. Для додаткового смаку можна за 5 хвилин до готовності покласти сіль, перець горошком і лавровий лист.
- З готової картоплі зливаємо воду, дати трохи охолонути. Розрізаємо картоплю навпіл. Виймаємо серединку, залишаючи стінки товщиною 5-10 мм, щоб вийшли човники.
- Бекон ріжемо дрібними кубиками і обсмажуємо до рум'яної скоринки.
- Частину картоплі, що вийняли, розминаємо. Додаємо вершки, гірчицю, сіль, перець. Дрібно ріжемо петрушку і додаємо її до картопляно-гірчичної маси разом з беконом. Перемішуємо.
- Готуємо посипку. Змішуємо сухарі і дрібно натертий пармезан, за бажанням додаємо зелень, перець чилі або часник.
- Дно картопляних човників посипаємо сухарями з пармезаном. Зверху кладемо картопляно-гірчичну масу.
- Заповнені човники знову посипаємо сухарями і пармезаном. Ставимо в розігріту до 180 °С духовку і запікаємо протягом 10-15 хвилин.
Сільський печінковий паштет із журавлиною і мигдалем
Інгредієнти:
- 500 г курячої печінки;
- 1 велика цибулина;
- 1/2 склянки вершків;
- 1 яйце;
- жменя сушеної журавлини;
- 2 ст. л. мигдальних пластівців або крупно порубаного мигдалю;
- 1 зубчик часнику;
- сіль, перець – за смаком;
- майоран – за смаком;
- базилік – за смаком.
Спосіб приготування:
- Печінку помити, очистити від плівок і жиру.
- Розрізати на шматочки і злегка обсмажити, залишивши серединку рожевою.
- Цибулю порізати дрібними кубиками, пасерувати до напівпрозорості.
- Печінка порізати кубиками, змішати з цибулею, додати решту інгредієнтів, добре перемішати.
- Викласти паштет у форму для запікання. Випікати протягом години при температурі 200 °С.
- Перед подачею закуску остудити.
Салат із буряка, апельсинів і фети
Інгредієнти:
- 2 відварених або запечених буряка;
- 1 смачний апельсин;
- 50 г листя салату;
- 100 г козячого сиру, бринзи або фети;
- жменя підсмажених волоських горіхів.
Для заправки:
- 1 ч. л. меду;
- 1 ч. л. гірчиця;
- 1 ч. л. соусу бальзамик;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- щіпка чорного перцю.
Спосіб приготування:
- Апельсин очистити і нарізати на сегменти без шкірки. Видалити кісточки.
- Відварний буряк остудити, очистити і нарізати шматочками або кубиками.
- На блюдо викласти салат мікс, нарізані буряки й апельсини.
- Розподілити зверху козячий сир.
- Приготувати заправку: змішати мед, гірчицю, оливкову олію та бальзамічний крем, вичавити сік із залишків апельсина, перемішати.
- Полити заправкою салат, посипати меленим чорним перцем. Прикрасити волоськими горіхами.
Салат "Вальдорф" із куркою
Інгредієнти:
Для салату:
- 1 середнє яблуко, тонко нарізане;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 1 відварна або запечена куряча грудинка, нарізана;
- 1 чашка червоного винограду без кісточок, розрізаного навпіл;
- 1 стебло селери, тонко нарізане;
- 1/4 чашки жовтих родзинок;
- 1/2 склянки підсмажених волоських горіхів, крупно порізаних.
Для заправки:
- 3/4 склянки грецького йогурту;
- 1/4 склянки майонезу;
- сік 1/2 апельсина;
- 1/4 ч. л. солі.
Спосіб приготування:
- Скропити нарізані яблука лимонним соком.
- Скласти в миску, додати курку, виноград, селеру, родзинки та волоські горіхи. Обережно перемішати.
- У невеликій мисці змішати йогурт, майонез, апельсиновий сік і сіль.
- Акуратно додати заправку в салат.
- Подавати салат "Вальдорф" із куркою на подушці з салатного листя.
Швидкий "Цезар" із креветками
Інгредієнти:
- Великі креветки – 400 г;
- Салат романо (качан) – 1 шт.;
- Сир пармезан тертий – 50 г;
- Хліб білий (крутони);
- лимон;
- Олія оливкова;
- Петрушка або кріп;
- Сіль, перець.
Для соусу:
- Домашній майонез – 100 г;
- Часник – 2 зубчики;
- Соус вустерський;
- Лимон (сік);
- Перець чорний молотий;
- Сіль морська.
Спосіб приготування:
- Креветки вимийте, очистіть від панцирів, видаліть голови, залишивши за бажанням хвостики. Проведіть ножем уздовж спинки, щоб видалити кишкову вену.
- Збризніть креветки оливковою олією, посипте дрібно нарізаною зеленню і перемішайте.
- Обсмажте креветки на розпеченій сковороді або на грилі (або відваріть в киплячій воді), не більше 3-5 хвилин, збризніть лимонним соком, посоліть і поперчіть.
- Качан салату розберіть на листя, вимийте і висушіть. Порвіть листя руками на шматочки і викладіть на велике блюдо. Додайте креветки і крутони.
- Для соусу: змішайте майонез, вустерский соус, перець, невелику кількість лимонного соку і пропущений через прес часник.
- Заправте салат і посипте тертим пармезаном.
Желейний торт із бісквітом і фруктами
Інгредієнти:
- 3 апельсини;
- 3 мандарини;
- 150 г консервованих ананасів;
- 1 невеликий банан;
- 50 г желатину;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- 900 г сметани;
- 1 ст. цукру для крему і 0,5 ст. цукру для бісквіту;
- 3 яйця;
- 1 ч. л. соди;
- 200 г борошна.
Спосіб приготування:
- З яєць, 0,5 склянки цукру, борошна і соди замісити тісто для бісквіта.
- Залийте рідке тісто у форму для випічки, застелену пергаментним папером, і випікайте 15 хвилин при температурі 180 °С. Остудіть.
- Остиглий бісквіт наріжте кубиками 1,5 х 1,5 см.
- Мандарини, апельсини, банан очистіть від шкірки. Апельсини наріжте кружальцями, мандарини розберіть на часточки, банан і ананас наріжте кубиками.
- Залийте желатин холодною кип'яченою водою. Коли він набубнявіє, підігрійте на слабкому вогні до повного розчинення. Не кип'ятіть.
- Збийте сметану з 1 склянкою цукру, додайте ванільний цукор і остиглий до кімнатної температури желатин. Добре перемішайте.
- Застеліть роз'ємну форму харчовою плівкою. На дно красиво викладіть кружечки апельсинів і часточки мандаринів. Потім додайте частину бісквіту, а на нього знову викладіть фрукти. Залийте половиною крему. Тепер знову викладіть бісквіт і фрукти, а зверху залийте кремом.
- Накрийте торт вільними краями харчової плівки і відправте в холодильник на всю ніч. На наступний день ви легко дістанете його з форми, перевернувши і розімкнувши бортики.
Холодний глінтвейн із червоного вина
Інгредієнти:
- 1 л легкого червоного вина;
- 55 г (1/4 склянки) дрібного цукру;
- 1 апельсин, нарізаний невеликими шматочками;
- 10 бутонів гвоздики;
- 2 палички кориці по 7 см;
- 1 стручок ванілі, розрізаний навпіл;
- 2 ст.л. лікеру Куантро;
- 8 шт. полуниці, нарізаної;
- шматочки льоду – для подачі.
Спосіб приготування:
- Змішайте вино, цукор, апельсин, гвоздику, корицю і ваніль у середній каструлі на середньому вогні.
- Готуйте, помішуючи, протягом 2 хвилин або поки цукор не розчиниться.
- Доведіть до кипіння і відразу ж зніміть із вогню. Відкладіть на 30 хвилин для настоювання.
- Додайте Куантро в винну суміш і перемішайте. Перелийте в глечик і поставте в холодильник на 2 години.
- Додайте полуницю. Насипте в стакани лід. Залийте холодним глінтвейном і одразу подавайте.
Тут знайдете 3 рецепти салатів без майонезу від Євгена Клопотенка.