Міжнародний день кави святкують 1 жовтня. Цю дату встановила Міжнародна кавова організація. Саме цього дня в більшості країн-виробників починають збирати урожай кавових зерен.
Історія кави
Уявити будні без кави сьогодні вже майже неможливо. Але мало хто знає, як же люди її винайшли. Про це ходить багато легенд. Найпопулярнішою є історія про ефіопського пастуха та його кіз. Вживаючи листя дикорослого кавового дерева, тварини приходили в збуджений стан, починали несамовито бігати і скакати. Гілку цього дерева пастух показав священику. Той оглянув рослину, назвав її "бісівським зіллям" і викинув у вогонь.
Але на цьому історія кави не закінчилася. Відомою вона стала завдяки арабам, від них – перейшла до турків, а вже вони познайомили з кавою українців. За легендою, "людиною, яка навчила Європу пити каву", став український купець, військовослужбовець, дипломат і розвідник Юрій Кульчицький. За допомогу в битві під Віднем він отримав 300 трофейних турецьких мішків з зернами. Саме Кульчицькому належить всесвітньо відомий рецепт кави по-віденськи. І це ще в далекому XVII столітті. Достовірно відомо, що каву любили і козаки.
Як правильно пити каву
Потрібно розуміти, для чого ми п'ємо каву. Відповідь проста – збадьоритися і мати гарний післясмак. І для цього каву слід пити правильно. Ні, не маленькими ковтками, а навпаки. Баристи пояснюють: все через специфіку язика, різні зони якого відчувають різні смаки.
Улюблений сорт кави собі підібрати може кожен. Їх безліч, і що цікаво, всі вони ростуть в одному поясі. Але якщо ви не любите довго вибирати каву в магазині або ходити по кав'ярнях, вихід є і тут, адже кавове дерево можна вирощувати вдома, і для цього не потрібно особливих зусиль. Тільки місце на підвіконні, регулярний полив і любов до рослини.
Детальніше – дивіться в сюжеті:
Але з кавою головне – не переборщити, адже зайва чашка може нашкодити вашому здоров'ю. Оптимальна для людини доза кофеїну – 400 мг на день. Це приблизно 4-5 чашок еспрессо.
До речі, найбільше кави п'ють в Фінляндії, і цифри дійсно вражають – 12 кг на людину на рік.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом пряного гарбузового лате, а також писали, як зробити шоколадні трюфелі з еспресо.