Старий Новий рік, або Щедрий вечір, щорічно відзначають в Україні в ніч з 13 на 14 січня. У цей день прийнято готувати безліч страв. Чим більше їх на столі, тим щедрішим обіцяє бути наступний рік.
Дивіться відео, як відзначають Старий Новий рік:
На свято роблять страви з м'яса, птиці та риби, готують кутю, вареники, а також солодку випічку, запіканки і бабки. Крім цього, на столі повинен бути узвар.
Холодець зі свинини
Час приготування:
- 3 години
Інгредієнти:
- 3-3,5 л води
- 1 свиняча рулька (1-1,5 кг)
- 1 морква
- 1 цибулина
- 1/2 ч. л. солі на 1 л бульйону
Спосіб приготування:
- Рульку добре промити.
- Скласти в каструлю рульку, очищену моркву і цибулину. Залити холодною водою. Варити до закипання, знімати піну, задушити вогонь на мінімум і варити 3 години під закритою кришкою, не даючи бульйону википіти.
- Бульйон процідити і добре посолити, м'ясо відокремити від кісток.
- Форму застелити харчовою плівкою і викласти м'ясо щільним шаром.
- Залити бульйоном поверх м'яса. Закрити харчовою плівкою.
- Поставити в холодильник на ніч.
- Готовий холодець викласти з форми і розрізати на порційні шматочки. Викласти на блюдо і подавати разом з гірчицею і хріном.
Вареники з печінкою і цибулею
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 150 мл вода
- 250 г борошна
- 2 ст. л. олії
- 0,5 ч. л. солі
Для начинки:
- 500 г курячої печінки
- 150 г цибулі
- 4 ст. л. олії
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Просіяти борошно, зробити в центрі лунку, влити олію і розмішати. Довести воду до кипіння і відразу ж влити в борошно. Швидко замісити тісто, потім місити його ще 5 хвилин. Накрити рушником і залишити на півгодини.
- Печінку помити і очистити від плівок, розрізати на шматочки.
- Нарізати цибулю кубиком і обсмажити олії до напівготовності. Додати печінку і готувати близько 10 хвилин – до готовності. В кінці посолити і поперчити, дати охолонути.
- Розкачати тісто на посипаній борошном дошці до товщини 1 мм і вирізати за допомогою склянки кружечки.
- Печінку з цибулею пропустити через м'ясорубку. Викласти по столовій ложці отриманої маси на кружечки тесту, а потім защипати краї, формуючи вареники.
- Налити воду в каструлю і довести до кипіння. Додати сіль, 2 лаврові листки і 2 столових ложки соняшникової олії. Викласти вареники в киплячу воду і тут же перемішати дерев'яною ложкою, щоб вареники не прилипли до дна. Довести воду до кипіння ще раз і варити 2-3 хвилини.
- У цей час покласти на сковороду вершкове масло або бекон і готувати ще хвилину. Вареники акуратно дістати з води і викласти в сковорідку, перемішати.
Салат з квашеної капусти з яблуком і журавлиною
Час приготування:
- 15 хвилин
Інгредієнти:
- 5 ст. л. журавлини
- 500 г квашеної капусти
- 1 пучок зеленої цибулі
- 1 кисло-солодке яблуко
- 2 ст. л. оливкового масла
- 1 ч. л. цукру
- Петрушка – за смаком
Спосіб приготування:
- Помийте яблуко, видаліть серцевину. Наріжте фрукт на тонкі часточки.
- Зелень промийте, висушіть і подрібніть.
- Журавлину також промийте, просушіть паперовим рушником.
- Столову ложку журавлини розімніть в чашці. Сік ягоди відцідити, з'єднайте з оливковою олією. Туди ж пересипте цукор. Цю заправку гарненько перемішайте вилкою.
- У глибокій мисці змішайте квашену капусту і яблуко. Присипте ягодами журавлини, порізаню зеленню.
- Заправте салат, знову перемішайте і подавайте на стіл.
Маковий рулет з пісочного тіста
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 4-5 склянок борошна
- 1 ч.л. гашеної соди
- 250 г вершкового масла або маргарину
- 2 жовтки + 1 яйце для змащування тіста
- 1 склянка цукру
- 2 ст.л. сметани
Для начинки:
- Мак
- Ізюм
- цукор
- горіхи
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти, додати гашене соду. Холодне масло натерти на тертці і перемішати з борошном, щоб вийшла крихтоподібна маса.
- Окремо збити жовтки, цукор і сметану.
- Замісити з двох сумішей тісто. Розділити його на 5-6 частин і поставити в холодильник на годину.
- Розтерти запарений мак з цукром, додати родзинки і подрібнені горіхи.
- Розкачати кожну частину тесту, викласти начинку і згорнути рулетом.
- Змастити збитим яйцем і випікати в розігрітій до 180 ° С духовці до золотистого кольору.
- Готовий рулет охолодити і розрізати на скибочки товщиною 1 см.
Узвар з медом
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 250 г сухофруктів (сушених яблук, кураги, чорносливу, родзинок, журавлини)
- Цедра лимона – за смаком
- 1 л води
- Мед – за смаком
Спосіб приготування:
- Сухофрукти ретельно промити, залити водою і дати настоятися близько 3-4 годин.
- Потім перелити воду в каструлю, довести до кипіння. Фрукти перекласти в банку, залити їх окропом, додати цедру, закрити кришкою, укутати рушником і залишити таким чином на всю ніч.
- Перед подачею узвар перелити, а фрукти подавати окремо в посуді. Подавати з медом.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як гадати на вареники . "Сьогодні" також ділилися рецептами куті на Старий Новий рік .