У п'ятницю, 27 вересня, на телеканалі СТБ пройшов п'ятий випуск кулінарного шоу 9-й сезон "МастерШеф". Дізнайтеся, хто залишився в шоу, а для кого участь закінчилася за кілька кроків до фіналу.
Дивіться п'ятий випуск "МастерШеф" 9-й сезон від 27.09.19:
У першому випробуванні п'ятого ефіру учасники розділилися на три команди – "червоних", "синіх" і "жовтих". Але, на відміну від попередніх випусків, цього разу судді самі визначали капітанів і зробили ставки на дівчат. Після того як капітани вибрали до себе в команду учасників, кулінари приступили до відгадування рецептів класичних страв.
Для кожної з команд працювала плазма, на екранах якої транслювалися зашифровані загальновідомі рецепти. За цим зображенням учасники поетапно розгадували, які страви потрібно приготувати. Як завжди, було одне "але": зображення продуктів і девайсів з'являлися на екрані в хаотичному порядку. Зрозуміло, що все це неабияк плутало кулінарів.
Як тільки учасники здогадувалися, що за страва, повинні були сказати назву Ектору. І якщо вона виявлялася неправильною, зоряний суддя давав команді чорний фартух. В результаті учасникам потрібно було приготувати такі страви:
- лазанью
- крем-брюле
- долму
- оселедець під шубою
- вінегрет
- чилі кон карне
- лобіо
- шоколадний фондан
- клем-чаудер
- салат "Цезарь".
Команди вгадали по три назви і, розподіливши обов'язки, взялися за приготування. Першими вердикт вислухали жовті фартухи. Ектор зазначив, що презентація лазаньї вийшла привабливою, а ось соусу болоньєзе йому не вистачило в страві.
Також Ектор залишився в захваті від чилі кон карне, яке приготував учасник "синьої" команди Сергій Денисов.
"Це найкращий чилі кон карне, який я куштував", – захоплено сказав зоряний шеф-кухар. Не скупилися на похвалу судді і "червоній" команді: грузинське лобіо припало до смаку Хіменесу-Браво. А ось крем-брюле Єлизавета розкритикувала вщент: "Я не буду це пробувати, бо це не крем-брюле".
Після дегустації настав найбільш делікатний момент – роздача чорних фартухів. Оскільки команда "синіх" впоралася із завданням на всі 100%, судді відправили всіх учасників на балкон. Така ж доля чекала і "жовтих". А ось червоним фартухам в цьому випробуванні удача не посміхнулася, і капітану Юлії довелося приймати важке рішення – вибрати найслабших кулінарів. Незважаючи на романтичні почуття, Юля вручила Петру Косовському чорний фартух за те, що він не впорався з крем-брюле. "Слабкою ланкою" поряд із Петром в цьому конкурсі також виявилися Володимир Лялін і Руслан Шилін.
Виїзне випробування в селищі під Києвом
Основне завдання кулінарів в цьому випробуванні – роздобути продукти у місцевих жителів і, найцікавіше, взяти у людей замовлення на приготування страви. На все про все судді виділили аматорам три години. Учасники розбилися на команди "червоних" і "синіх", а капітанами знову стали Елеонора і Юлія.
Кулінари дарма часу не гаяли і заходили в кожен будинок, який потрапляв їм на очі. В основному місцеві жителі були щедрі і давали все, що у них було в господарстві: сало, яйця, молоко, зелень, овочі і навіть живу курку! Деяким членам команд довелося в буквальному значенні попотіти – зокрема, Петра Косовського господар одного будинку в обмін на продукти попросив помити машину і нарубати дров.
В процесі винахідливі учасники випрошували у місцевих людей не тільки продукти, а й велосипеди з мопедами, щоб із комфортом пересуватися по селу і мінімізувати витрати часу. Серед переваг жителів села – традиційні українські страви: голубці, борщ, млинці, вареники, деруни, штрудель з м'ясом і яблуками, борщ і салати зі свіжих овочів.
Обидві команди вклалися в встановлені тимчасові рамки і приготували свої кулінарні шедеври. За правилами випробування тепер учасники повинні нагодувати місцевих жителів своїм куховарством, а ті, в свою чергу, – вирішити, яка з команд впоралася із завданням краще і віддати свій голос. Тутешній народ був в захваті від такого шикарного обіду, особливе враження справив на дегустаторів борщ, приготовлений учасницею "синіх" Кіеу Тхук Ань. Дівчина сама родом з В'єтнаму, але їй вдалося, як справжній українці, приготувати смачну традиційну страву. Люди нагодовані, і прийшов час голосування. В результаті – 98 проти 80 голосів. І перемогу в цьому змаганні здобула команда "синіх", а це означає прямий шлях на балкон.
Тепер "червоним" потрібно було вибрати двох слабких членів команди, і тут почався справжній розлад. Майже одноголосно учасники визначили двох слабких гравців – капітана Елеонору, яка визнала свою помилку, та збирачку трав Юлію.
Битва "чорних" у супермаркеті
Отже, настав кульмінаційний момент п'ятого випуску – битва чорних фартухів. Руслан, Петро, Юлія, Елеонора і Володимир вирушили в супермаркет, але не за продуктами!
Їх чекав сюрприз – один з учасників "МастерШеф. Професіонали" Костянтин Лайпаков провів "чорним" майстер-клас із розбирання курки. Після чого аматори за 5 хвилин повинні були повторити всю побачену майстерність. Швидше за всіх і якісніше впоралася вегетаріанка Юлія Клименко, за що Костянтин дав їй перше місце і можливість вибрати в супермаркеті м'ясо для своєї майбутньої страви.
Наступне випробування – почистити спаржу і зробити з нього карпаччо. Кращим у цій справі став Володимир Лялін, а на останньому місці опинився Петро. І знову учасники отримали свої місця і продукти, з яких потрібно буде готувати. У третій експрес-битві учасники робили незвичайний десерт – кнелі з маскарпоне, і, зрозуміло, з цим ніжним блюдом найкраще впоралася дівчина – Юля. На цьому етапі учасники отримали можливість вибрати сири – за перше місце давали пармезан, а ось Володимиру найменше пощастило – йому довелося зішкрібати залишки сиру з замороженого тіста для піци. З таким набором продуктів учасники в чорних фартухах повернулися на кухню і стали до приготування своїх фінальних страв.
Єлизавета похвалила м'ясну страву Руслана, і презентація також припала їй до смаку. Картопляний гратен Петра пропікся, але Ектора засмутив вибір учасника, адже це одна з найпростіших страв. Настала черга Володимира Ярославського дегустувати стейк ті-бон, який приготувала Юлія. Суддя зазначив, що прожарка ідеальна, а пюре з сочевиці – незвичайне рішення. Також із завданням впоралася Елеонора. За словами судді Єлизавети, качина ніжка вдалася, але їй би хотілося смаку трохи м'якшого. Єдиний, хто з п'ятірки "чорних" не впорався із завданням, – Володимир Лялін. Його киш із фаршем і спаржею зовсім не пропікся, тому Володимир і залишає це шоу.
Список учасників, які продовжать боротьбу в кулінарному шоу:
- Елеонора Зубенко
- Сергій Денисов
- Юлія Кліменко
- Артем Янковий
- Юлія Акименко
- Анастасія Погосова
- Руслан Лучков
- Руслан Шилін
- Назар Виткович
- Ліля Сорокіна
- Кіеу Тхук Ань (Аннушка)
- Петро Косовський
- Андрій Боденко
- Олександра Єфименко
- Марія Кобзева
Всі подробиці четвертого випуску кулінарного шоу ви можете дізнатися за посиланням.