Спас Маковія щороку відзначають 14 серпня. Люди святять у церкві воду, польові квіти і мак. З цього ж дня починається суворий Успенський піст, який триває два тижні.
На Маковія прийнято готувати пісну випічку з маком: пиріжки, булочки, рулети і печиво. Ми поділимося найкращими рецептами домашніх штруделів з маковою начинкою.
Штрудель з маком: рецепт з родзинками і халвою
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
Для тіста:
- 250 г (10 повних столових ложок) борошна
- 6 ст. ложок рослинної олії без запаху
- Щіпка цукру
- Трохи морської солі
- 100 мл води
Для начинки:
- 300 г маку
- 100 г цукру
- 100 г волоських горіхів
- 100 г родзинок
- 25 г сухарів
- Цедра одного лимона
- 100 г халви
Спосіб приготування:
- Борошно змішати з рослинною олією, додати воду кімнатної температури, трохи цукру і морської солі. Замісити тісто. Накрити його харчовою плівкою і залишити на півгодини постояти, щоб набухла клейковина.
- Мак промити теплою водою, залити окропом і варити близько 15 хвилин. Процідити мак через подвійний шар марлі і дуже добре віджати.
- Остиглий мак пропустити через м'ясорубку (можна подрібнити в блендері) з цукром мінімум тричі.
- До маси додати 100 г горіхів, попередньо підсмажених на сковорідці і подрібнених. Потім додати промиті родзинки, сухарі, дрібно натерту цедру лимона і халву. Ретельно перемішати.
- Тісто розділити на кілька частин і тонко розкачати на присипаній борошном поверхні. Викласти зверху начинку і згорнути в щільний рулет. Змастити підсолодженою водою або чаєм, за бажанням присипати маком.
- Відправити рулети до розігрітої до 180 °С духовку на 30-40 хвилин. Перед подачею остудити.
Маковий рулет простий
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
- 3,5 склянки борошна
- 1,5 склянки молока
- 2 яйця
- 50 г вершкового масла
- 1 г солі
- 30 г дріжджів
- 2 склянки маку
- 1 ст.л. цукру
- 1 ст.л. меду
Дивіться відео, як слов'яни святкують Маковий Спас:
Спосіб приготування:
- Приготуйте опару. У склянку теплого молока покладіть дріжджі, трохи цукру і ½ склянки борошна. Поставте опару на 50 хвилин в тепле місце. Після цього додайте решту продуктів, борошно і добре вимісіть тісто, щоб воно не липло до рук. Готове тісто покладіть в каструлю, накрийте його серветкою і поставте в тепле місце на 2 години. За цей час тісто слід обім’яти двічі.
- Приготуйте начинку. Мак залийте гарячою водою, витримайте 20 хвилин, потім відкиньте мак через дрібне сито. Мак пропустіть через м'ясорубку, Додайте до нього цукор і мед, а також за бажанням жовток (він додасть масі клейкості). Готове тісто розділити на 2 частини. Розкачайте шматочки тіста в пласт приблизно 30х50 см, а зверху викладіть начинку. Зверніть в рулет, викладіть у форму, попередньо застеливши її пергаментним папером.
- Перед тим, як поставити рулет до духовки, він повинен постояти в теплому місці протягом 40 хвилин. Змастіть рулет зверху молоком або жовтком. Випікайте при 200 °С протягом 40-50 хвилин. Приємного чаювання!
- За бажанням до начинки для здобного рулету з маком можна додати рубані горіхи і/або родзинки. Смачний рулет з маком з дріжджового тіста готовий.
Рулет з маком: рецепт з дріжджового тіста
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
- 250 г борошна
- 125 мл води
- 1 ст. л. цукру
- 1 ст. л. рослинної олії без запаху
- 1/4 ч. л. солі
- Цедра 1/4 лимона або апельсина
- Ванілін – на кінчику ножа
- 5 г сухих дріжджів
Для макової начинки:
- 1 чашка маку
- 1/3 чашки родзинок
- 1/3 чашки волоських горіхів
- 1/3 чашки цукатів (або цедра 1/2 лимона або апельсина)
- 2 ст. л. цукру
- 2 ст. л. меду
- 1 ст. л. крохмалю
- Ванілін, кориця, кардамон – за смаком
Спосіб приготування:
- У глибокій мисці розтерти дріжджі з половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин.
- Замісити тісто, частинами додаючи воду, просіяне борошно, цукор, сіль, масло і дрібно натерту цедру. Воно має бути еластичним і не липнути до рук.
- Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1 годину або до збільшення в об'ємі вдвічі. Обім’яти і дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.
- Відміряти мак за допомогою чашки ємністю 300 мл. Залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито.
- Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, поки рідина повністю не вбереться.
- Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами або цедрою, цукром, медом і крохмалем. Додати спеції.
- Розкачати тісто в пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелене пергаментом деко швом вниз.
- Залишити на 1 годину, накривши рушником. Перед відправкою до духовки змастити рулет міцним солодким чаєм.
- Випікати маковий рулет 40-45 хвилин в розігрітій до 180 °С духовці.
- Готовий гарячий рулет з маком змастити цукровим сиропом, звареним з розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати пісні булочки з маком.