Дорі Грінспен – американський автор кулінарних книг. У 2004 році газета New York Times проголосила її "кулінарним гуру".
Цей наздвичайно смачний яблучний пиріг в оригіналі називається "russian grandmother's apple pie-cake". Дорі розповіла, що отримала рецепт від подруги, а та – від своєї російської бабусі.
Закритий яблучний пиріг
Час приготування:
- 1,5 години
Калорійність:
- 239 ккал на 100 г
Складові:
- 225 г вершкового масла кімнатної температури
- 1 чашка цукру
- 2 яйця
- 1 ст. л. розпушувача
- 1/2 ч. л. солі
- Сік 1 лимона
- 3 1/4 – 3 1/2 чашки борошна
Начинка:
- 10 середніх яблук
- Трохи лимонного соку
- 1 чашка родзинок
- 1/4 чашки цукру
- 1 1/4 ч. л. меленої кориці
Дивіться відео, як запекти яблука в духовці з крамблом:
Спосіб приготування:
- Збити масло з цукром до пишності, приблизно 2 хвилини.
- Додати яйця і продовжувати збивати до тих пір, поки маса не стане пишною і легкою, приблизно 3 хвилини.
- Додати лимонний сік, перемішати.
- Борошно змішати з розпушувачем і сіллю і поступово додавати в тісто – може піти менша або більша кількість борошна, так що відразу все не додавайте. Тісто буде дуже м'яким і нелипким.
- Розділити тісто на дві частини, сформувати прямокутники, загорнути кожен в плівку і покласти в холодильник мінімум на 2 години.
- Яблука очистити від шкірки і насіння, порізати невеликими шматочками. Скропити яблука лимонним соком, додати родзинки, цукор і корицю, перемішати.
- Форму для випічки (20х30 см) змастити маслом. Розкачати один з прямокутників тіста, покласти його в форму таким чином, щоб були бортики. Не розкачуйте занадто тонко.
- Перемішати яблучну начинку і викласти її в форму з тістом. Розподілити рівномірно.
- Другу частину тіста розкачати, накрити форму, притиснути краї.
- Змастити верх пирога водою і злегка посипати цукром. Гострим ножем зробити на поверхні кілька надрізів або проколів виделкою.
- Випікати при 180 ºС близько 60-80 хвилин. Готовий пиріг повинен підрум'янитися.
Як подавати пиріг
Остудити на решітці і розрізати на порційні шматки.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом яблучного пирога з листкового тіста, а також писали, як приготувати яблучний крамбл.