Болоньєзе – це італійський соус з м'ясного фаршу, панчетти, овочів, м'ясного бульйону, вина і молока. Найчастіше його подають разом зі спагеті або пенне, а також використовують як начинку для лазаньї.
Дивіться відео, як вибрати якісний фарш:
Тісто для лазаньї готується з тієї ж муки, що і для макаронів. Цю муку роблять виключно з твердих сортів пшениці.
Лазанья болоньєзе
Час приготування:
- 1 година
Калорійність:
- 196 ккал на 100 г
Інгредієнти:
Для тесту:
- Борошно – 650 г
- Семола – 0,5 склянки
- Молоко – 250 г
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – щіпка
Для фаршу:
- Яловичина – 400 г
- Свинина – 400 г
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Селера стеблова – 4 шт.
- Червоне сухе вино – 0,5 л
- Томатний сік – 0,5 л
Для соусу бешамель:
- Ріпчаста цибуля – 0,5 шт.
- Молоко – 0,5 ст.
- Бульйон курячий – 0,5 ст.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Борошно – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Запашний перець – щіпка
- Сир пармезан – 300 г
Спосіб приготування:
- Приготуйте тісто для лазаньї. Для цього змішайте всі інгредієнти і ретельно вимісіть тісто, щоб воно було еластичним і дуже тонким (не менше 3 мм). Розкачане тісто розріжте на однакові квадрати і відваріть в підсоленій воді з додаванням оливкової олії протягом 5 хвилин. Потім шматочки обсушіть.
- Якщо пасту ви купили в супермаркеті, уважно прочитайте інструкцію: не всі виробники рекомендують тісто попередньо відварювати.
- Приготуйте соус бешамель. Для цього цибулю залийте молоком і бульйоном, додайте лавровий лист і через 15 хвилин процідіть. Борошно спассеруйте на вершковому маслі, влийте в нього проціджену суміш, доведіть до кипіння. Варіть на повільному вогні 20 хвилин і ще раз процідіть.
- Підготовлене м'ясо перекрутіть на м'ясорубці, підсмажте на розігрітій олії. Додайте дрібно нарізані цибулю, моркву і селеру. Влийте вино і томатний сік і тушкуйте, поки соус не загусне.
- Тепер у вогнетривкий посуд, змащений маслом, викладайте шари: тісто, соус бешамель, м'ясний фарш, тертий сир. І так далі. Класичним вважається блюдо з шістьма шарами.
На замітку
- Іноді перед черговим шаром кладуть пару шматочків вершкового масла;
- Деяка лазіння має відверто зелений колір, тому що в тісті присутній шпинат.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати тісто для лазаньї в домашніх умовах . "Сьогодні" також ділилися рецептом класичного соусу бешамель для лазаньї .