I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Консервація на зиму: всі правила приготування смачних і безпечних заготовок

Що потрібно знати, щоб консервація овочів і фруктів пройшла без проблем

Сезон заготовок овочів і фруктів на зиму в розпалі. Домашнє консервування – непроста справа, що вимагає уваги і акуратності. Адже треба не просто зберегти натуральний смак і аромат плодів, а й зробити так, щоб смачні домашні заготовки не зіпсувалися і не стали небезпечними для здоров'я.

Дивіться відео, як приготувати повидло з помідорів на зиму:

Реклама

Секрети домашньої консервації: робимо незвичайні заготовки

Консервувати на зиму можна чорну смородину, вишню, агрус, брусницю, горобину, щавель, помідори, яблука, груші, персики, абрикоси, огірки, моркву, буряк, гриби.

Реклама

Для консервування вибирайте бездоганні овочі, фрукти і ягоди: свіжі і цілі. Плоди, що лопнули, і пом'яті переробіть на сік, пюре або зваріть з них варення, мармелад або джем.

Мариновані огірки на зиму
Мариновані огірки на зиму

Вимийте продукти, покладіть їх у сито і обсушіть. Для фруктів і ягід приготуйте сироп (для солодких беруть 100-150 г цукру, для кислих – 200-250 г цукру на кожні півкілограма фруктів), а для овочів – маринад (винний оцет або оцтову кислоту розведіть кип'яченою водою в пропорції 1:3, додайте сіль, цукор, корицю, гвоздику та інші прянощі, дайте закипіти і охолодіть).

Реклама

Потім покладіть продукти в попередньо простерилізовані банки, залийте маринадом або сиропом, накрийте кришок і поставте стерилізувати (час стерилізації – 10 хвилин на кожен літр банки). Домашня консервація може зберігатися до трьох років.

Плюси і мінуси консервованих продуктів

Консервовані продукти хороші тим, що не вимагають подальшої обробки, їх відразу можна подати до столу.

При цьому слід пам'ятати, що маринад містить агресивну до слизових шлунка і кишечника оцтову кислоту, через яку мариновані продукти не рекомендуються тим, хто страждає на захворювання органів шлунково-кишкового тракту. А крім того, недотримання правил стерилізації призводить до розмноження мікроорганізмів, які виділяють небезпечні для здоров'я і життя токсини.

Прості заготовки на зиму: правила безпеки

Перш ніж приступати до консервації, слід перевірити наявність необхідного посуду і пристосувань. Вам знадобляться скляні банки різної ємності (хто до чого звик). Банки закупорюються залізними або скляними кришками з гумовими прокладками. Для скляних кришок знадобляться спеціальні затискачі, а для жерстяних – закаточна машинка. Поліетиленові кришки не забезпечують повної герметизації, але цілком можуть застосовуватися там, де є висока концентрація цукру або кислот (варення, повидло, сирі джеми, желе).

Не забудьте про ножі, емальовані (без пошкоджень з внутрішньої сторони, інакше в цих місцях окислюватиметься метал, що дуже шкідливо) або сталеві каструлі, а також кухонні ваги. Алюмінієвий посуд використовувати не можна.

Від чистоти банок і кришок і ретельності закупорювання продуктів безпосередньо залежить якість консервів, їх здатність простояти при кімнатній температурі цілий рік. Перед використанням банки і кришки, повинні бути ретельно вимиті і ошпарені окропом.

Рецепти смачних овочевих заготовок на зиму

conservation-1728212_960_720

Консервувати можна огірки, помідори і перець Фото: pixabay.com

Лечо з перцю: рецепт на зиму

  • 2,5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 велика цибулина, 1 ст. ложка солі, 30 г часнику, 2 ст. ложки цукру, 1/2 ч. ложки меленого червоного перцю, 4-5 лаврових листків, 1/4 ч. ложки меленого запашного перцю, 1 ст. ложка 70% оцту.
  1. Вимиті помідори пропустити через м'ясорубку і кип'ятити 15 хвилин до повного зникнення піни. Для того, щоб звільнитися від насіння, протерти томатне пюре через сито або друшляк.
  2. Перці помити, вирізати плодоніжки і насінники і порізати уздовж вузькими смужками. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Цибулю і перець покласти в томатне пюре. Додати сіль, цукор, перець, лавровий лист. Тушкувати під кришкою до повного розм'якшення перцю.
  3. Покласти розім'ятий часник і при бажанні 3-5 ст. ложок нерафінованої соняшникової олії. Лавровий лист вийняти і викинути. Довести до кипіння, влити оцет, перемішати, розлити в підготовлені банки і закатати. Добре укутати і залишити до охолодження.

Ікра баклажанна дієтична на зиму

Ікра з баклажанів на зиму
Ікра з баклажанів на зиму

  • На одну банку місткістю 0,5 л – 300 г печених баклажанів, 80 г солодкого перцю, 45 г свіжих томатів, 50 г томатної пасти, 25 г рослинної олії, зелень, сіль.
  1. Після сортування, миття баклажани і перець розкласти в один шар на деко або нанизати на рожен і на помірному вогні або в духовці спекти до повного розм'якшення. Потім видалити шкірку і плодоніжки, а у перцю – семенник.
  2. Підготовлені баклажани і перець дрібно нарубати, додати свіжі дрібно нарізані томати без шкірки, сіль, зелень, томатну пасту і рослинну олію.
  3. Все ретельно перемішати і поставити на вогонь. Підігрівати до 80 °C, укласти в банки, простерилізувати, закрити кришками.

Паприкаш: як закатати на зиму

  • 9 кг солодкого перцю, 3 кг помідорів, 50-60 г зелені петрушки.

Склад заливки: на 1 л томатного соку – 20 г. солі.

  1. Перець вимити, вирізати насіння, знову вимити й нарізати шматочками розміром 3х4 см. Бланшувати 3-4 хвилини в киплячій воді і відразу ж охолодити в холодній.
  2. Дрібноплідні помідори вимити і шарами разом з перцем укласти в банки. Нарізану зелень покласти на дно. Якщо є тільки великі помідори, нарізати шматочками і покласти на дно і поверх перцю.
  3. Залити киплячим томатним соком з сіллю і стерилізувати в киплячій воді (літрові банки – 50-60 хвилин).

Зелень на зиму: рецепт з сіллю в банках

Кріп можна заготовлювати на зиму
Кріп можна заготовлювати на зиму

  • Беруть по 100 г петрушки з зеленню, кропу, цибулі-порею, моркви, червоних помідорів, 50 г селери і 100 г солі.
  1. Коренеплоди очищають і нарізають: петрушку і селеру – тонкими часточками, моркву та помідори – кружечками.
  2. Зелень і листя дрібно шаткують. Все перемішують з сіллю.
  3. Чергуючи рядами, зелень з помідорами укладають в банки так, щоб вони були покриті соком, банки закочують кришками.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як приготувати баклажани як гриби. Ми також розповідали, як зробити заготовки з малини на зиму.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти