Куди поїхати у відпустку

Як правильно худнути

Готуємо джем з абрикос

Модні джинси

Тести

Найдорожче

Як полуниця може допомогти організму і в якому вигляді вона найкорисніша

Найкорисніша вона в свіжому вигляді й заморожена, але не рекомендується алергікам

Їсти просто так або з йогуртом, варити варення і готувати несподівані пікантні страви – полуницю можна застосовувати по-різному. Але, ймовірно, мало хто з нас замислюється, скільки ж її можна. Хіба що ті, у кого є алергічні реакції на ягоду. Дієтолог Валентина Яковлєва розповіла, кому слід бути обережним із полуницею і запропонувала два корисних рецепти.

Як полуниця може допомогти організму

Полуниця – одна з найсмачніших ягід літа. Крім чудового смаку, полуниця має безліч корисних властивостей для здоров'я і чудового самопочуття. За даними ВООЗ, якщо в раціоні є полуниця, то корисні властивості ягоди допоможуть:

  • запобігти діабету;
  • раку;
  • серцево-судинним порушенням.

Що корисного є в полуниці для нас


Полуниця протипоказана при хворобах травлення, алергії і маленьким дітям
Полуниця протипоказана при хворобах травлення, алергії і маленьким дітям / Фото: unsplash.com

Полуниця багата на клітковину та вітамін С (вище, ніж у лимона), містить залізо, кальцій, калій, магній, йод, фолієву кислоту і безліч вітамінів. До того ж вона є багатим джерелом антиоксидантів, які знижують ризик розвитку хронічних захворювань, запалень і допомагає нам не старіти.

Дослідження також показали позитивний вплив полуниці на неврологічний стан, здоров'я очей, шкіри і кишківника.

Коли людина їсть полуницю, у неї поліпшується настрій: ягода стимулює вироблення гормонів радості в організмі. Зокрема, примножує вміст у крові дофаміну.

Полуниця як помічник у схудненні

У 100 г полуниці міститься лише 32 ккал, тому її часто включають у різні дієти, а іноді вона навіть стає основним продуктом.

Однак, я все ж категорично не рекомендую складати раціон із самих тільки ягід і сідати на так звану полуничну монодієту. Полуниця, як і будь-який інший продукт, приносить користь, якщо знати міру в її споживанні.

Кому слід бути обережним із полуницею

Основні протипоказання стосуються алергічних властивостей полуниці та її кислотних компонентів. Її абсолютно не можна тим, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, подібні до гастриту, ерозивної і виразкової хвороб.

Полуниця і алергія

Для багатьох полуниця – сильний алерген
Для багатьох полуниця – сильний алерген / Фото: freepik.com

Ця ягода – сильний алерген, тому раніше її не рекомендували давати дітям у ранньому віці. Однак нині фахівці вважають, що раніше діти контактують із алергенними продуктами, то менше ймовірності розвитку алергії.

Зрозуміло, варто починати з дуже маленьких порцій і стежити за реакцією організму.

Також вважаються безпідставними застереження від вживання полуниці вагітними жінками. Якщо у вас не було алергії до вагітності, то шкоди помірна порція ягід не принесе.

Друга загроза для здоров'я пов'язана з кількістю пестицидів і хімічних речовин у полуниці, тому важливо вибирати правильно вирощену полуницю.

У якому вигляді полуниця корисніша

Хочу зауважити, що найбільшу користь полуниця приносить тільки в свіжому вигляді. Найефективніший спосіб консервації – не варення або компоти, а заморожування полуниці. Не забудьте відправити в морозильну камеру кілька лотків зі стиглими ягодами, щоб насолоджуватися полуницею взимку! Хвостики від полуниці краще не викидати, а готувати з них чай. Це прекрасний вітамінний напій, насамперед при застуді. Літо – прекрасна пора насолоджуватися смаком і наповнити організм життєвою енергією цієї прекрасної ягоди.

Смачні рецепти з полуницею

Клубнику можно есть вместе с молочными продуктами
Клубнику можно есть вместе с молочными продуктами / Фото: freepik.com

Ягода дуже універсальна і добре поєднується за смаком зі свіжою зеленню. Зі стиглих солодких ягід можна приготувати не тільки десерт із вершками або смузі. Наприклад, дітям, та й нам з вами, краще їсти домашнє морозиво з полуницею.

Салат з руколою і полуницею

Інгредієнти

  • рукола – 70-100 г;
  • полуниця – 100-150 г;
  • моцарела – 150 г;
  • оливкова олія – ​​1 ст. л.;
  • бальзамічний оцет і спеції – за смаком.

Спосіб приготування

  1. Візьміть три або чотири полунички, промийте, поріжте і подрібніть у блендері до пюреподібного стану.
  2. Додайте оливкову олію, перемішайте ще раз. Поперчіть і додайте улюблені спеції за смаком. Незвичайна заправка готова.
  3. Руколу з моцарелою полийте полуничною заправкою, додайте ще бальзамічного оцту зверху.

Корисне морозиво

Інгредієнти на 1 порцію

  • полуниця – 100 г;
  • банан – 50 г;
  • грецький йогурт – 50 мл;
  • мед – за смаком.

Спосіб приготування

Усі інгредієнти збити в блендері та розлити по формах. Поставити в морозильну камеру. Морозиво готове.

І ще один рецепт грінок із тартаром з лосося і полуницею знайдете тут.

А тут дізнаєтеся дев'ять правил, як отримати максимум користі від чаю матча.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Частіше проявляти емоції
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як швидко охолодити каву
Хакнути
Сольник зірки
MONATIK
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
18 - 25 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Впізнаєш зірку за її модним образом?
Спробувати
Куди піти
Атмосферні тераси Києва для літніх вечорів
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти